За жените е полезно от време на време яростно да трошат чинии от сватбения сервиз. Не че защитаваме подобно поведение, но така съветват психолозите. А трясъкът на запратена в стената чиния или чаша е класическият символ на здравия семеен скандал. Онзи, без който не може да съществува нито едно семейство. Скандалът руши (връзки, отношения, бракове), но може и да заздравява. Скандалът разтоварва (най- вече жените), но и натоварва (най-вече мъжете).

Скандалът като секс

Без съмнение скандалът е форма на емоционален отдушник. От гледна точка на физиологията при нервно напрежение рязко се увеличават нивата на хормоните на тревожността – норадрсналин и адреналин. Организмът преминава в състояние на готовност за физически действия. Ако не последва никаква активност, хормоналната система не може бързо да се нормализира и напрежението остава. Затова чупенето на чинии е полезно за жените. То им помага и по още един начин — замества емоционалното разтоварване, което дава един добър оргазъм, смята известният психолог Ерих Берн: „Скандалът е мъчителен, но ефективен способ за решаване на различни сексуални проблеми. Между двама души, стремящи се да избягнат сексуална близост, винаги избухва кавга“, обобщава наблюденията си Берн. Защото „емоционалното разтоварване, което идва в резултат на скандала, замества разтоварването, което съпрузите получават при интимна близост“.

Скандалът като спорт

Изблиците, които отключват скандала, често избухват в безоблачна атмосфера. Кавгата се разгаря по поводи, които имат косвено отношение към реалния конфликт. Поводът може да е най-малката дреболия. В такива случаи скандалът прилича на изгаряне на калории в спортната зала. Ако и двамата партньори възприемат еднакво ситуацията и получават своеобразно удоволствие (в смисъл на разтоварване) от сцената, след това дори ще съберат заедно парчетата от разбитите чинии. Ето това е здравословният скандал, след който настъпват облекчение, .леко чувство на вина към другия и прекрасни отношения през следващите няколко дни или седмици. Но ако отношението е различно и всички викове и сълзи само натоварват, тогава здравето е в опасност. От това най-често са застрашени мъжете.

Учените предупреждават: щадете мъжа!

Учени от Берлинския университет установиха, че бурните разправии с викове и трошене на домашна посуда намаляват стреса и риска от преждевременна смърт от инфаркт и инсулт при жените. Пр мъжете обаче е точно обратното: проявите на агресия влошават самочувствието и повишават вероятността от различни заболявания: с 20% — от инфаркт на миокарда; с 30% — от сърдечни аритмии, в товаа число опасни видове тахикардии, сс 10% — от образуване на тромба

 Технология на градивния скандал

За да не хабите излишни нерви, трябва да се карате по определени правила. Все пак не искате да започнете със скандал и да завършите с развод.В никакъв случай не прибягвайте до неопределените думи „винаги“ и „никога“.

Обвиненията трябва да са конкретни, а не театрални фрази от рода на „Ти провали живота ми!“.

Независимо колко е силен поривът на ярост, не си служете с обидни квалификации. По-добре е да разбиете десет чинии, отколкото да наречете партньора си некадърник.

Повечето жени са практични и в момент на ярост няма да посегнат към скъпи вещи. При мъжа е обратното – в състояние е да изхвърли лаптопа или телевизора през балкона. Затова е добре кавгите да се случват далеч от крехки предмети.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара