През 1900 г. средната продължителност на живота бе 47 години. Днес е 78 и продължава да расте. Но тези цифри крият и по-интересен факт: в днешни дни в САЩ например има повече от 67 хил. столетници – хора на 100 и повече години – и те са най-бързо растящият сегмент от населението там.

Чрез изучаването на тези столетници и процеса на стареене учените разбират все повече за тайните на дългия, пълен със здраве живот. Разбира се, те все още нямат всички отговори, но научават все повече какво помага на хората да празнуват в добро здраве трицифрен рожден ден.

Мистерията на остаряването

Остаряването е сложен естествен процес, който засяга всяка молекула, клетка, орган и функция на тялото. Докато стареем, кръвоносните съдове трупат мастни депозити и губят еластичността си, а резултатът е артериосклероза или втвърдяване на артериите. Производството на храносмилателни ензими намалява, като резултатът е по-лошо усвояване на хранителните вещества. Максимумът на дихателния капацитет също прогресивно намалява във всяко десетилетие от живота ни, започвайки на около 20-годишна възраст.

Но защо остаряваме? Защо едни остаряват по-бързо, други по-бавно и по различен начин? Има ли максимална продължителност на живота, след която не можем да останем живи, независимо колко оптимални са околната среда и гените ни? И най-накрая най-важният въпрос: как би могла науката за дълголетието да ни помогне да преборим болестите и уврежданията, свързани със старостта, за да стареем здрави, активни и независими?

Въпреки че хронологичното остаряване е неизбежно, разкриването на тайните на „биологичното” остаряване е едно от най-важните търсения на учените. Разбирането на начина на остаряване на клетките, както и как то се отразява на функциите им, на създаването и смъртта им, може да ни помогне по-добре да разберем причините и вероятно да намерим решенията за свързаните с възрастта болести и състояния.

Болести и увреждания

Повечето от болестите, които ни мъчат в днешно време, са свързани с остаряването и стават все по-тежки с напредването на възрастта. 88% от хората над 65 г. имат поне едно хронично страдание. Вредните за здравето навици като пушенето, заседналия живот и лошото хранене допринасят най-много за разпространените хронични заболявания – артрит, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, рак, болестта на Алцхаймер, остеопороза.

Теории и механизми на остаряването

Съществуват купища теории за биологичните причини за остаряването. Те се делят на две големи групи. Теориите за „програмираната продължителност на живота” защитават тезата, че остаряването следва заложен биологичен календар. Теориите за „дефекти от употребата” дават превес на вредите, които околната среда и начинът на живот причиняват върху системите в телата ни.

Ето и 6 популярни хипотези за остаряването:

ДНК

Дневно нашата ДНК е подложена на около 1 милион атаки, които причиняват оксидантни разрушения и прости генетични грешки в ДНК-отговорите. Атакувана е и от фактори от околната среда като радиация или токсини. Тези мутации могат да се акумулират и по-късно да увредят действието на клетките или да причинят смъртта им.

Генетични регулатори на стареенето

Друг процес, който води до остаряване и различни заболявания, е действието на генетичните регулатори, които превеждат генетичния код и контролират приложението на функциите му. Генетичните регулатори влияят върху множество метаболитни процеси и събития, които могат да доведат до клетъчна дисфункция и стареене. Тези регулатори също така контролират динамичния баланс между увреждането и възстановяването, между производството на енергия и упадъкът й, и дори продължителността на живота на клетките.

Митохондриите

Митохондриите трансформират въглехидратите, мазнините и протеините в енергията, нужна на клетката. Правят го с помощта на кислорода, но в процеса създават и токсичните свободни радикали. Те притежават собствена ДНК с малко на брой гени. Митохондриалната теория за стареенето твърди, че повреди в митохондриалната ДНК, дължащи се на свободните радикали, водят до загуба на функциите им и съответно до недостиг на клетъчна енергия, което води и до загуба на функциите на цялата клетка. Същевременно мутациите в митохондриалната ДНК настъпват в пъти по-често, отколкото в ядрената. Смята се, че повредите, които се натрупват с времето, водят до развитието на много, свързани с възрастта болести като рак, сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Клетъчно делене

Известно е, че много от човешките клетки имат предел на деленето си и в един момент престават да се възпроизвеждат, което е причина за стареенето на организма. Постепенното спиране на обновяването на клетките се изразява с появата на бръчки и други признаци на остаряването.

Невроендокринна дисфункция

Невроендокринната система отговаря за сложните връзки между мозъка, нервната система и ендокринните жлези, които освобождават хормони в кръвообращението. Като намалява производството на хормони, невроендокринната дисфункция може да доведе до загуба на мускулна маса, покачване на кръвното налягане, нарушения в захарния метаболизъм и съня.

Как да се борим срещу остаряването

Много хора приемат най-възрастните старци за немощни и объркани същества, за които задължително някой друг се грижи, но тези стереотипи не отговарят на истината. Всъщност, според проучванията, най-възрастните американци не са най-болните, а са хората, които са останали здрави най-дълго. Повечето столетници са били с остри умове и в състояние сами да се грижат за себе си през 90-те години на живота си, а около 15% почти нямат свързани с възрастта заболявания на 100-годишна възраст, с изключение на артрит, загуба на част от зрението и слуха.

Няма съмнение, че някои хора са родени с повече късмет от други в генетичната лотария. Но проучванията твърдят, че само между 20 и 30% от индивидуалната продължителност на живота се дължи на наследствеността. Това означава, че 70% се падат на различията в начина на живот и околната среда. Науката е доказала, че много от хроничните болести – водещи причини за смъртност, могат да бъдат предотвратени или поне контролирани чрез прости промени в начина на живот: правилно хранене, контрол над теглото, физическа активност, нужните витамини и минерали, отказване от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

И още – поддържайте близка емоционална връзка с приятели и роднини. Проучванията са доказали, че почти всички столетници имат пълноценни взаимоотношения с близките си и са част от добре развита система за взаимопомощ.

Поддържайте положителното си мислене. И столетниците преживяват своя дял от трудности и загуби, но тестовете са показали, че имат емоционалните ресурси да премахват стреса. Като цяло столетниците са по-скоро емоционално стабилни, спокойни, адаптивни и рядко изпадат в депресии.

Открития

С „инженерен метод“ ще живеем до 150 и дори до 1000 години

Учените могат да създадат през следващите години технология, способна да спре стареенето и да удължи живота на човека най-малко с 30 години, а само 20 години след това ще се появи начин той да бъде удължен до … 1000 години. Самата терапия ще бъде безплатна, смята работещият в Кеймбридж британски геронтолог Обри дьо Грей. Той е създател на нов подход за борба със стареенето – „инженерен метод“, отбелязва агенция Новости, цитирана от БГНЕС.

„Вярвам, че ще можем да победим стареенето в близко бъдеще. Съществува 50-процентова вероятност, че човекът, който първи ще доживее до 150 години, вече е жив и сега е на 60″, каза той на среща с журналисти в Москва. А първият човек, който ще доживее 1000 години, вероятно ще бъде с не повече от 20 години по-млад от първия човек, доживял до 150 години“, твърди Дьо Грей.

Той твърди, че мнозинството учени са единни, че стареенето е свързано не с генетичната програма за самоунищожение, която уж е заложена в организма, а с натрупваните дефекти, повреди, които водят да болести и смърт. Единият от подходите за борба със стареенето – геронтологичният – предвижда предотвратяването на появата на дефекти, а другият – гериатричен – е основан на борбата с трансформирането на дефектите в болести. Британският учен е убеден, че и двата са неефективни, защото процесите на обмяна на веществата, заради които възникват повредите, са много сложни, затова е много трудна задачата да не се позволят появата на дефекти.

Не по-малко трудно е да се предотвратят болестите. Затова той е създал трети подход, кръстен от него „инженерен“. Той предвижда борба непосредствено със самите дефекти.

Дьо Грей е определил седем категории биологични процеси, които пораждат дефектите. Сред тях са съкращаването на броя на клетките или прекаления им брой, натрупване на „боклук“, отлагания вътре и между клетките, генетични мутации в хромозомите и митохондриите, а също така образуването на излишни връзки между белтъчните молекули. По думите на учения в момента вече е постигнат „сериозен прогрес“ при създаването на методи за противодействие на повреди. Изследователска група е създала бактерии, способни да се справят с едни от най-неприятните разновидности на холестерола, свързани със склеротичните отлагания в съдовете.

Друга група работи над предотвратяването на мутации в митохондриалния геном. „Напреднали сме достатъчно, за да създадем терапия, която ще ни даде възможност да доживеем до 150 години. След десет години ще можем да я тестваме на мишки. Не знаем колко време ще отнеме, за да изминем пътя от мишките до човека, но смятаме, че съществува 50-процентов шанс този процес да отнеме около 15 години“, каза Дьо Грей. Според него, ако сега вземем много здрав човек на 60 години, който без всякаква намеса може да доживее до 110, след 25 години този човек вече ще бъде много здрав 85-годишен и благодарение на новия метод ще може да бъде първият 150-годишен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара