Мненията на различните поколения българи, обединени в едно социологическо изследване

Като стане дума за «девственост» и «брак», всеки от нас вероятно си спомня най-малко един класически български разказ, книга или филм, в който току-що омъженото момиче трябва да докаже своята непорочност, за да бъде допуснато в новия си дом и живот. Ако не издържи проверката, следва сурова санкция: отхвърляне от обществото, унижение, дори смърт. Обратно, днес, ако се опитате да си спомните последните 3 сватби, на които сте присъствали, няма начин да не сте чули поне веднъж въпроса «Кога чакат бебето?», зададен ей така, между другото, сред коментарите за менюто и времето.

Тези два полюса провокираха и по-голямата част от въпросите, засегнати в поредното изследване по поръчка на «Жената днес». Кога момичетата (и момчетата) в България днес правят секс за първи път? Какво събитие е това в живота им? А на техните родители? Има ли обществено признати норми? В крайна сметка ценност ли е девствеността до брака и по какъв начин? Кое е желаното и кое – реалното? Или поне: каква част от реалността отговаря на желаното?

Ако започнем от нагласите: какво според днешните българи е редно да се случва, стигаме до първата изненада – девствеността до брака все още в някаква степен е обществена норма:

Доколко сте съгласни

От всички От мъжете От жените От младите (15-24 г.)

Редно е жената да остане девствена до брака

33%  31%  34%  17%

Не сме и сънували, че все още 1/3 от нас смятат така. И че всяко шесто българче на възраст от 15 до 24 г. мисли същото. На обратното мнение са под 40 на сто от мъжете и 46 на сто от жените. Така че драматичното навремето изискване съвсем не е отмряло. Милиони (!) наши сънародници го споделят.

Тънкото обаче е, че това е някак изискване по принцип – то не е, така да се каже, “от живота”. Затова зададохме и още един въпрос: “На каква възраст е нормално момичетата да губят девственост?”

И тук се получава средно 18 и кусур години. И това 18 е толкова твърдо, че не варира нито по пол, нито по възраст, нито по град или село. Някои (5 %) казват 16 години, други (десетина процента) сочат 20 г. Но средното и приетото си е 18.

Добре, желаното, редното, изглежда така. А какво е фактическото положение?

В този пункт изследването ни дава нещо много красиво: оказва се, че има доста голяма разлика между това какво хората мислят, че правят младите, и онова, което те действително правят. Само вижте:

Въпрос: Обикновено на каква възраст момичетата губят девственост? Среден отговор: 15,3 години

Друг въпрос: На колко години вие за пръв път правихте секс по свое желание? Среден отговор: 18,5 години

Разминаването обаче не е така драматично. Защото има огромна разлика в отговорите на последния въпрос според поколението, което отговаря. А именно:

За първи път са правили секс:

От родените преди 1949 г. Средно на 20,1 години

От родените 1950-1959 г.    Средно на 18,8 години

От родените 1960-1969 г.    Средно на 18,3 години

От родените 1970-1979 г.    Средно на 17,4 години

От родените след 1980 г.    Средно на 16,4 години

И трябва да имате предвид, че тези числа са завишени, особено за младите. Защото около половината от анкетираните не искат да отговорят на въпроса.

Следователно тези от нас, които смятат, че днешните млади започват да правят секс на 18 г., не са прави! Грешат с година и кусур, ако не и с две.

Но тази разлика между фактическото 15-16 години и изискваното 18 г. съвсем не е дребна и не е подробност. Първо, защото едното е “в училище”, а другото “след училище”.

Каквото и да си говорим, както и да го въртим – това е фактът: повечето наши момичета губят девственост в училище! Момчетата също: средната възраст, на която те за пръв път правят секс, според анкетираните е 16,3 години, а смятаната за нормална: отново 18 или малко повече от 18 години.

Втората изненада се отнася до нагласите на мъжете по темата. Те в много по-малка степен от жените са склонни да формулират норми или очаквания.

 Около 1/3 от мъжете нямат мнение по въпроса кога е нормално момичетата да губят девственост – срещу 16 % от жените.

 Над 50 % от мъжете просто не се вълнуват от въпроси като “редно ли е или не родителите да научават, когато дъщеря им е загубила девственост”, дали това се е случило в сериозна връзка или не и как това влияе на сексуалния живот на момичетата по-нататък.

Казано накратко, загубата на девственост днес е въпрос на лично преживяване само на жените – строги мъжки очаквания (и санкции) по този въпрос няма. Независимо дали се стига до брак или не. Дотук с идващата от миналото фигура на мъжа, който очаква непорочна девойка за съпруга и приема отклоненията като посегателство върху своята чест, достойнство, род и т.н.

Разбира се, може би мъжете просто не са били напълно искрени. Но това не променя валидността на един от основните резултати от изследването: пожелания има, строго действащи норми, свързани с девствеността и брака – по-скоро няма за по-голямата част от българите. Макар че около 54 % от всички анкетирани (съответно 64 % от жените) са на мнение, че родителите трябва да научат кога дъщеря им е правила секс за първи път! Вероятно поради желанието родителите все пак да контролират нещо в живота на поотрасналите си деца. Или поне да знаят какво става – за собствено успокоение.

Добре, а как най-често момичетата губят девствеността си днес? “Желаното” положение е: все пак в сериозна връзка, с постоянен приятел – около 56 % от жените, които не държат на девственост до брака, смятат така:

От всички От жените От младите (15-24 г.)

Момичето трябва да има сериозна връзка с партньора си, когато губи девственост

47%   56%   47%

Достатъчно е момичето просто да харесва партньора си, когато губи девственост

21%  19%  32%

Разбира се, и тук желаното се разминава донякъде с реалното: средните отговори какво се случва в действителност очертават ситуация, в която момичетата губят девственост със случайни партньори, за самочувствие (под влияние на приятелки) и т.н.:

Обикновено момичетата:

От всички От жените От младите (15-24 г.)

– губят девствеността си със случайни партньори, с които после нямат връзка

42%  45%  43%

– си намислят с кого и кога да загубят девствеността си

33%  38%  42%

– често съжаляват за начина, по който са загубили девствеността си

38%  47%  33%

– имат неприятно преживяване, което за известен период ги отблъсква от секса

25%  33%  18%

– губят девственост под влияние на своите приятелки

42 % 45%  37%

Данните сочат важни поколенчески различия: младите (до 25 години) са склонни да се отнасят към “първия път” като към нещо, незаслужаващо особено внимание. Жените над 30 г. са по-романтични и отдават по-голямо значение на събитието. И повече говорят за него!

Едно обаче обединява различните поколения жени: каквото и да е било преживяването “първия път”, то не изглежда да е оставило особено неприятни спомени или съжаления. Също така в достатъчно случаи все пак е имало сериозна връзка или дори се е стигнало до брак:

Какъв спомен пазите от този “първи път” ?

От всички От жените От младите (15-24 г.)

Приятен 38%  36%  34%

Неприятен 4%  7%  6%

Нищо особено 11%  13%  6%

Комичен 4%  3%  6%

Какво се случи по-нататък в живота между вас и този човек?

От всички От жените От младите (15-24 г.)

Не го/я видях повече 6%  3%  6%

Останахме познати 9 % 6 % 13 %

Останахме приятели 9%  7%  14%

Имахме сериозна връзка 9%  10%  12%

Оженихме се 28%  39%  6%

И още нещо много важно: колкото по-високи са образованието и доходите, толкова по-силно е убеждението, че загубата на девственост не бива да девалвира – трябва да е в сериозна връзка. Без това да означава брак. В този пункт изследването опровергава морализаторските мнения, че по-големите финансови и социални възможности обезателно вървят ръка за ръка със «загуба на ценностите».

Следователно днешното «желано» положение за повечето жени е: загубата на девственост да е събитие, което да не прилича на ходене на зъболекар, препоръчан от приятелките в училище. За мъжете във всички случаи, изглежда, «първият път» е оставил приятен спомен, с 1% изключения. Те обаче не губят девственост. Те правят секс. Или поне така твърдят.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара