Вашата представа за вечната жена.

391867_306290009482388_741239315_nПо различни причини, повечето от които именно такива, за каквито си мислите, за мен това е Орнела Мути. Сигурно всеки мъж има подобен юношески блян, тайна и малко гузна мечта, с която си е лягал толкова пъти, че вече границата между видение и реалност се размива. Орнела Мути има някакъв вечен, смугъл чар за мен, дълбоко вкоренен образ с годините, който не старее. Опитвам се да кажа, че вечната жена не е абстрактен образ, тя винаги има снимка. Колкото и да философстваме през годините, когато жените започват да предизвикват спомени, а не желание, зад всичките думи наднича една съвсем реална жена, гледаща ни предизвикателно. Което обяснява доста за мъжете, предполагам…

Кога жената не остарява и трябва ли да се воюва с времето?

Жените остаряват. Тая работа с катедралите и цървулите, или както там беше, е просто ефектен афоризъм, нищо повече. Времето е безпощадно, дори повече към жените, защото тяхното основно предимство е младостта. Покажете ми една жена-мечта в литературата, която е на години. Младост и красота са почти синоними, а при древните гърци така е било и с високия ръст, което се е запазило и до днес по нашите земи, преобразено като култ към манекенки. Шегувам се, разбира се, но само донякъде.

За късмет обаче, влюбените виждат каквото си искат, така че възрастта не пречи на любовта, слава Богу. Ако ползваме пак клишета – а клишетата са чудесни именно заради това, че всички ги ползват и съответно разбират – красотата е в очите на гледащия. Това не отменя целулита и увисналия бюст, за тази работа има фитнеси и козметични хирурзи. Битката с времето е предрешена, но не и безсмислена. И повечето жени днес вече го знаят отлично, а немалко излизат и временни победители в тази битка, за десетилетия понякога.

Има ли нужда от защита на женствеността днес?

Женствеността е даденост, която се развива. Няма как да бъде отнета изцяло, в този смисъл не се нуждае от защита. Понякога обаче остава рудиментарен орган, просто закърнява, виждали сме го. А понякога съвсем доброволно жените се лишават от нея, за щастие не са много тези. Каквото и да ви говорят разни еманципирани активисти, жената е истинска жена, когато е жена. Другото е Евровизия. 

А трябва ли да спасяваме мъжествеността?

Не мисля, че мъжествеността е застрашена. Първо, няма мъжко движение за еманципация и подобни. Мъжете все още не държат да са равни с жените, а Холивуд и булевардната литература бълват образи на силни, смели мъже на килограм. Колкото и оскара да вземе онзи филм с планината и палавите каубои, салоните се пълнят с публика за екшън-герои. Засега на този фронт всичко е спокойно, да перифразираме един мелодраматичен, но безспорно ясен по темата автор:)

Коя е традиционната добродетел, от която жената днес не бива да се отказва?

Състраданието. Жените са били винаги тези, които утешават и подкрепят, дори с цената на саможертва и болка. Нима не е това квинтесенцията на майката? Любов и приемане, това е тяхната висша добродетел, но ако се замислите, ще видите, че това е и определението за Спасителя. Според мен неслучайно Христос се разкрива първо на жена след възкресението. Ще бъде много тъжен и безнадежден този свят, в който не можеш да се гушнеш в жена, да намериш утеха, както каза веднъж един познат за приятелката си: Тя е моето лично спасение.

Плаче ли мачизмът за женски реванш?

Не.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара