Ако изпитвате непреодолима носталгия по киселото мляко на баба от село; ако се съмнявате, че сухото мляко преобладава в купешките бурканчета; ако искате да зарадвате семейството си с домашно приготвена храна, то вие сте готови да подквасвате млякото си сами.

Bulgarian_yogurt

Това съвсем не е трудно. Единственото важно условие е да намерите кисело мляко, което съдържа достатъчно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Само те гарантират, че ще направите истинско кисело мляко, а не просто някакъв млечен продукт.

Добре е също да си купите прясно мляко от пазара или от село, за да сте сигурни, че не е добавяна вода. Сварявате и го оставяте да изстине до към 40-45 градуса. Това означава да можете да топнете пръст в него, а най-добре е да измерите градусите с термометър, за да не замърсите млякото.

В отделен съд разбърквате закваската с топло мляко, докато стане хомогенна смес. Пропорциите са: 40-50 грама кисело мляко (около две супени лъжици) на литър прясно. Постепенно изсипвате приготвената закваска в охладеното прясно мляко, разбърквате добре и след това го разливате в гледжосани съдове или стъклени буркани. Затваряте и увивате бурканите с няколко ката вълнени одеяла или пуловери.

За да се получи ферментацията, е нужно млякото да преседи 3-4 часа завито. После го преместете в хладилника.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара