Науката не е нещо, което принадлежи само на учените; следователно и физиката не принадлежи единствено на физиците. Всички ние трябва да имаме известни познания по физика, особено когато се въртим из кухнята. Ето някои съвети, които ще ви улеснят в приготвянето на храната, независимо дали сте мъж или жена. От майка си (или баща си) може би сте чували вече някои от тези съвети, но не сте разбирали научните принципи, от които те произлизат. Научаването на самите физични закони често пъти е много по-полезно от конкретните съвети, защото можете да приложите законите при други такива положения.

Кюфтетата се пържат бързо на слаб огън. Въгленът по повърхността на бързо прегорялото кюфте е лош проводник на топлина, който пречи на топлината да проникне във вътрешността на кюфтето. Затова суровата среда на кюфтетата се изпържва по-бавно.

Какво да правите или да не правите, когато се подпали мазнина в тигана. Не се опитвайте да духате пламъка или да го гасите с вода, а покрийте тигана с капак; така ще спрете достъпа на кислород, който поддържа горенето.

Когато искате да махнете горещ съд от огъня, използувайте сух парцал. Ако парцалът е мокър, водата може да се сгорещи, да се изпари и да изгори ръката ви.

Два начина за рязане на лук без сълзи – изстудете го в хладилник (понижава се налягането на парите); дръжте го под вода (така се отстраняват лютивите изпарения).

Как да опечем плодовия пай, без тестото да прелее и изцапа фурната? Забодете в тестото няколко къси макарона; соковете се издигах по тези малки „комини“ и фурната остава чиста.

Кое месо се опича по-лесно – което е с кокал, или което е без кокал? Месото с кокал се опича по-лесно, защото костта е добър проводник на топлина и топлината достига по-бързо до месото.

Как да се ускори изпичането на картофите? Като набодете в тях два-три по-дебели пирона. Желязото също е добър топлопроводиик.

Как да станат по-вкусни печените ябълки? При печенето ябълката може да се пръсне като пуканка. Създайте й „отдушник“, като издълбаете вътрешността и я напълните със стафиди, захар или подправки.

Как да се измиват ягодите – със или без зелените чашки и дръжки? Със, разбира се. В противен случай водата ще отнесе част от вкуса и аромата им.

От каква вода да се правят ледени кубчета в хладилника — от студена или от топла? Мнението на физиците е, че студената вода замръзва по-бързо, защото се отстранява по-малко топлинна енергия; но топлата вода дава по-бистър лед, защото в нея липсва въздух.

Как да извадим залепналите чаши, поставени една в друга, без да ги счупим? Или външната чаша се потапя в топла вода, или във вътрешната се слагат парчета лед. Целта е в единия случай чашата да се разшири, а в другия – да се свие.

Как да се реже торта, без да изпръхне неизядената част? Разрежете тортата на две половини и яжте парчетата от центъра и на двете половини; след това отново ги съединете. Колкото по-малка е разрязаната повърхност, толкова по-малко е изпарението.

Стайни цветя се поливат най-добре, като използвате кубчета лед. Те ще се топят бавно и ще осигуряват равномерно вода за изсъхналата пръст. (Не използувайте този начин при растения, които се нуждаят от хладка вода).

Как да се запази пикантният вкус на прясно смлян черен пипер? Съхранявайте зрънцата в херметично затворена кутия в хладилника, а не в кухнята. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-ниско е налягането на парите, а следователно по-малка е загубата на аромат и вкус.

Пресните яйца се разпознават от развалените, като се потопят в съд със студена вода. Пресните яйца са по-тежки и потъват на дъното; развалените остават на повърхността. Те са по-леки, тъй като са загубили част от съставките си, които са заменени с газове.

Как се белят най-лесно домати? Набодете домата на вилица и го прекарайте през пламък или вряла вода. Водата под повърхността на домата се разширява и люспата се пропуква и лесно се бели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара