Знаете ли, че един зъб може да спаси цялата усмивка?  Звучи сензационно, но е факт. При това говорим за метод в денталната медицина, който не изисква свръхмодерна и скъпа апаратура, а просто необходимите умения. Става въпрос за автотрансплантация.

Какво е автотрансплантация на зъб?

Снимка: shutterstock

Най-просто казано, това означава да преместим един зъб от една на друга позиция. Например – изважда се мъдрец, и бива поставян на мястотто на липсващия 6-и зъб. Но може да се премести и долен предкътник и да се сложи на позиция на централен зъб.

Автотрансплантацията е удивителен метод, който е особено важен при подрастващите пациенти до 23-24-годишна възраст. При децата чупенето на преден зъб, или направо избиване на предните зъби, е особено травмиращо преживяване. А на този етап, при тях имплант не може да се сложи, тъй като той би блокирал растежа на челюстта.

Автотрансплантацията е манипулация, която се прилага в световен мащаб, най-вече в Япония и скандинавските страни. В България се прави за първи път и само на едно място – в една от водещите дентални клиники в София – Медикъл Дент.

Основателят на клиниката – имплантологът д-р Бранимир Кирилов, разказва: „Автотрансплантацията се ползва в България от много години. Това, което е правено обаче, не е било по протокол, т.е. без яснота за критичните моменти, за да има висок процент на успеваемост.

Визирам конкретно травмата, при която при избиване на зъб, се взима зъбът и се връща обратно на мястото му. Колко процента обаче е вероятността за успех, е нещо, което не е правено. Никога досега в България не е използвана и тази иновация – да се извади един зъб от едно място и да се постави на друго”.

Според него автотрансплантацията е доста добра алтернатива на имплантите, когато има подходящ зъб-донор.„Моите пациенти избират автотрансплантацията като метод, когато има възможност да се извърши. А личните ми наблюдения показват, че тъканите много по-благоприятно оздравяват, когато направим автотрансплантация, отколкото,когато се поставя имплант“.

Технологията

Най-важното е да има подходящ донор за мястото, на което трябва да бъде поставен зъбът. Времето, което отнема изпълнението на тази манипулация, зависи от сложността на случая, тъй като всеки е индивидуален.

Според д-р Кирилов, обикновено 3-4 посещения в рамките на 4 месеца, са достатъчни, за да се завърши лечението на пациента. „Много е важен моментът колко дълго зъбът, който ще извадим, ще стои извън коста. Затова се прави  много прецизна диагностика с 3D снимки, за да имаме 3D модел на зъба, който ще преместваме. Това е нужно, за да се подготви мястото, където ще поставим зъба. Целта е преместеният зъб да стои извън коста по-малко от една минута. Така се увеличава успеваемостта на методиката“, уточнява д-р Миле Чурлинов, еднодонтист, кйто е инициатор на тази методика у нас.

Той обясни и, че лигаментът, който свързва зъба към костта, запазва биологичния си живот 30 минути след като е изваден и ако се реагира бързо, зъбът остава жив и на новото място.

Дали един зъб ще остане жив след автотранплантация, зависи от това в какъв етап на развитие е донорът, който вадим – ако е по време на развитие, има над 90% шанс да остане жив, ако е със завършено кореново развитие – не.

Интересното е, че този метод може да се използва и когато няма възможност да се лекуват каналите по класическия начин – изважда се зъбът, лекува се и се връща обратно на позиция.

Как започва всичко! Разказът на д-р  Миле Чурлинов:

Преди 4 години при нас дойде пациент на 8 години. Беше си счупил предния зъб, като едната част беше останала в костта, а другата в тревата за период от 20-30 минути. След като родителите му го доведоха, реших да ре-имплантирам парчето обратно в костта. Не очаквахме някакъв свръхрезултат. Но свързването на второто парче с костта беше изумително и надхвърли всякакви очаквания. След 2 седмици зъбът се интегрира много добре към останалите тъкани. Тогава осъзнахме, че организмът реагира и приема най-добре собствените тъкани. Това представляваше първата успешна интра-алвеоларна автотрансплантация или ре-имплантация на зъб в ложа, в която е бил преди травмата. Запазихме усмивката на детето. Тогава осъзнахме, че щом става с един избит зъб, би трябвало да става и с друг зъб, който да смени позицията си.

След това поканихме светилото в автотрансплантацията – японския професор Митсухиро Тсукибоши, който ни показа проследяване на случаи на автотрансплантация или преместване на зъби от една позиция на друга за период от 40 години.

Обучение

Този метод се практикува в клиника „Медикъл дент” от около 2 години. Създаден е и Център за обучение на зъболекари, на който през ноември миналата година е имало и курс с проф. Тсукибоши. Курсът е бил посетен от много български зъболекари. „Надяваме се, че този дял от денталната медицина ще става все по-популярен в България. Планираме да организираме курсове за колеги в рамките на тази и следващата година”, обясни д-р Кирилов. Според него автотрансплантацията е шанс за много деца и възрастни, които са преживяли травма, но не само. Това е много по-биологичен метод, отколкото поставянето на импланти.

Д-р Кирилов вярва, че този метод ще се разширява като алтернатива на имплантологията както при травми при подрастващи, така и по-възрастни пациенти. „Автотрансплантацията е един преход към бъдещето, защото бъдещето най-вероятно ще бъде да бъдат имплантирани зъбни зародиши, които ще бъдат създадени по генно-модифициран начин”, смята още той.

Кога не може да се прави автотрансплантация?

При липсата на подходящ донор. Основните противопоказания са лошата хигиена, тютюнопушене, както и някои заболявания като диабет.

Социален аспект

В Япония тази манипулация се поема от здравната каса. Според д-р Кирилов темата за финансирането на този метод от здравната каса е тема, която си струва да бъде дискутирана от Стоматологичния съюз и медиите, тъй като има много силен социален момент.

„Има информация от страна на Стоматологичния съюз колко много загубени постоянни зъби има при подрастващите до 18-годишна възраст – средно два постоянни зъба.

А точно това е възрастта, в която е изключително подходящо да се ползва автотрансплантация, защото донорните зъби все още не са завършили кореновото си развитие и има шанс те да останат живи”. Според д-р Карилов, след като здравната каса поема лечение на пулпит при лечение на постоянен зъб при деца, защо да не покрива автотрансплантация. Още повече, че поставянето на един мост на липсващите два зъба струва 2000 лв. Защо те да не се възстановят чрез автотрансплантация? Особено, когато манипулацията е по-щадяща и без следваща намеса.

Съвети към родителите при травма на зъб

  • Най-основното при избиване на зъб или част от него е да се намерят парчетата и да се сложат в мляко.
  • Другият вариант е да се върне обратно в устата, в слюнката.
  • След като се запази зъбчето в такава среда, има по-голям шанс за успешна автотрансплантация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара