Тук е центърът на света. Ню Йорк е градът с най-страхотната енергия, градът, който никога не спи. Във всеки един миг в мегаполиса се случват десетки концерти, изложби, театрални постановки. Музиканти и артисти идват от цял свят с надеждата да бъдат забелязани, с надеждата да успеят.  Но конкуренцията е безмилостна. Защото в Меката на изкуството са се събрали най-добрите, най-талантливите. И ако не даваш  непрекъснато всичко, абсолютно всичко от това, което можеш, моментално ще те изместят.

Няма прошка! Но ето, че едно българско момиче успява. Тя проби в най-популярния мюзикъл „Хелоу Доли” със световно известната Бет Мидлър.

Арфистката Томина Първанова пристига в Съединените щати на 19 години. Тя е от семейство на потомствени музиканти, баща й Пламен Първанов е известен пловдивски диригент, а сестра й е виолистката на квартет „Strings”.

Томина започва да свири на пиано още на 6-годишна възраст. След време проявява интерес към най-тежкия, в буквален смисъл, инструмент, арфата. С нея е приета в Музикалното училище в София при Кохар Андонян. И почти веднага започва да печели конкурси като „Млади виртуози” и „ Надежди, таланти и майстори”. След като прекарва една година в Консерваторията в класа на професор Малина Христова, тя е приета в Бостънската Консерватория:

Лесно ли е да пробиеш в Бостън?

Томина с удоволствие се връща назад във времето:

Никак не ми беше лесно. В градове като Бостън и Ню Йорк е трудно да се утвърдиш, в който и да е бранш. През всичките тези години полагах изключително много труд. Обаче тук, за разлика от някои други места, ценят таланта и трудолюбието и ги подкрепят.

С много труд и лишения, с цената на усилни дни и безсънни нощи, Томина върви напред. Тя свири с най-изявените състави като Бостънския балет, Бостънската опера и Boston Modern Orchestra Project. Затова след Консерваторията с лекота я приемат и в Колежа по изкуствата на Бостънския университет. Там тя работи с легендарната арфистка  Анн Хобсън Пайлът – първата жена афроамеранка в Бостънския симфоничен оркестър. Тук тя печели още доста престижни музикални награди, като тази на най-известния класически музикален фестивал Tanglewood Music Center, където са приети само две арфистки от цяла Америка. Там има удоволствието да свири под палките на прочути диригенти като Курт Мазур и Яп Ван Зведен.

През 2012 година Томина отива да си премери късмета с Ню Йорк. Там пред нея се отварят вратите на най-голямото коледно шоу в Америка – The Christmas Spectacular, което се провежда всяка година от 1933 година насам в легендарната зала  Radio City Music Hall и до сега е гледано от поне 88 милиона души. Томина печели място като арфистка на оркестъра три години подред.

Сега Томина свири в оркестри и ансамбли на Ню Йорк, Бостън, Ню Джърси и Луизиана. Участвала е на фестивали в Бразилия и Канада. Гостува често и в България, в Софийските музикални седмици и в Музикалния фестивал в Балабановата къща в Пловдив.

Тя не е сама в Ню Йорк. Може да контактува с още десетки прекрасни български музиканти, защото сред най-ценените хора в бранша са и българите. В прекрасни отношения е с друга българска известна арфистка, Сузана Клинчарова: „Нашето приятелство започна, когато свирих за нея при подготовката на конкурси и прослушвания. За това ще и бъда вечно благодарна. Нейните знания и идеи са изключително важни за мен. Прекарваме много време заедно, обожаваме да пием вино и да говорим за музика”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара