Посвещавам тази статия на всички жени, които пасивно чакат щастието да ги намери и да им се примоли да кацне на рамото им. При този подход често единственото, което каца на рамото, е или нахалният домашен папагал или застаряващата домашна котка.

Омръзна ми да гледам приятелките си как години наред, след като са се раздели с дългогодишния си партньор, се оплакват колко им е лошо да са сами и колко им  е трудно да намерят мъж, когото да обикнат отново. Яд ме е на тях, защото са чудесни женски екземпляри – образовани, интересни, одухотворени, отговорни, независими, етични и не на последно място привлекателни. Яд ме е и на мъжете, че още не са ги открили и не са се наредили на опашка за всяка една от тях. Затова реших да помогна с един експеримент, с надеждата той да отвори нови врати за всички, които още не са се примирили да бъдат сами.

Реших  да видя какво предлагат сайтовете за запознанства, за които моите приятелки дори не искаха и да чуват, защото, видиш ли, това било несериозно. Предлагам наблюденията си, в резултат на няколкомесечните си опити да намеря партньор по мой вкус, с уговорката, че идеално няма.

Първо човек трябва да реши какво търси и да зададе параметрите на партньора в профила си. Има стотици сайтове за запознанства – ако търсите човек извън България, е много лесно да се намери съпруг, има много желаещи от цял свят.  Съветът ми е да не бързате да ходите в сайтове, където ви карат да плащате такси, напълно достатъчни са тези с безплатни услуги за запознанства. Сайтове като internationalcupid.com или mingle2.com предлагат възможност за интернационален романс. Трябва да сте готови да комуникирате на английски и предложения от цял свят ще валят.

Но трябва да си призная, че тези сайтове са доста безинтересни и предсказуеми. Там чужденци контактуват с жени с основна цел брак с преместване при тях. Ако не искате да се местите от България и искате да си намерите мъж от родни ширини, не задължително за брак, а основно за пълноценно общуване, трябва да се обърнете към регионални български сайтове за запознанства. Най-големите такива са elmaz.com и aha.com. Аз лично намерих elmaz за по-удобен за ползване и основно концентрирах изследователската си енергия върху него. Това е и най-големият сайт по рода си в България, който активно се ползва и от съседните ни държави. Така че, шансът е голям с вас да искат да общуват хора от Гърция, Македония, Румъния, Турция, както и българи, живеещи в чужбина.

Този сайт има над 20 милиона регистрирани профила (но разбира се, има индивиди, които си правят повече от един профил и не е известно точно колко реални хора го ползват). Обаче, бройката е достатъчна, за да изберете партньор, с когото бихте могли да намерите нещо общо. Ние, жените, сме по-привилегировани от мъжете, защото обикновено мъжете са по-активните търсачи, а жените просто чакат да им бъде обърнато внимание.

И така,

след като сте готови да ловувате,

започнете с представянето си – доброто оформяне на профила ви е изключително важно, защото той не само ще ви представя, а и ще ви служи като надежден филтър. Не използвайте клишета като „търся моя принц” или „обичам животните и разходките в природата.” Не бъдете самосъжалителни „надявам се да има мъж и за мен,” или агресивни „търся истински мъж, който да знае какво искат жените”. На качествените мъже и жени острият ум и интелект действат като афродизиак. Може и да не си го признават винаги, но тези мъже наистина търсят жени със силно начало и присъствие – искат умни, образовани, независими дами, с които да имат по-комплексно партньорство, базирано не само на секс.

Така че ще трябва да покажете в профила си каква чаровница сте – има хиляди начини да го направите с вкус. Ако искате да вдигнете високо летвата (каквато беше моята цел), може да сложите някакви по-нестандартни изисквания –   например, едно от нещата, които аз написах е, че желая „да общувам с хора, чието IQ е по-високо от стайна температура”. Това само по себе си елиминира доста кандидати, които само биха ви изгубили времето, по простата причина, че не разбират за какво говорите.

В профила ви има достатъчно място да бъдете остроумна, елегантно закачлива и в същото време взискателна. Има също възможност да се посочат много параметри на потенциалния партньор – от възраст, тегло, цвят на коса и очи до предпочитано образование и доход. Относно вас, съветът ми е да не лъжете на колко години сте, а ако наистина мислите че трябва, поне направете така, че лъжата да не е драстична. Защото когато най-сетне се срещнете с някого,

годините и килограмите трудно ще се скрият

Добре е да сложите снимка в профила си (освен ако имате някакви уважителни причини да не го правите) – по този начин ще си спестите общуването с хора, с които иначе не бихте говорили. От друга страна, ако нямате снимка, профилът ви може да бъде пропуснат от хора, които иначе биха ви обърнали внимание.

Един от най-важните съвети, които бих дала, е преди да се впуснете в интернетния романс, непременно да вземете предпазни мерки. Макар че във виртуалния свят, както и в реалния, нормалните хора са много повече, човек винаги трябва да е нащрек за индивиди, които биха създали проблеми. Затова избягвайте да давате телефонния си номер или скайп на всички, които ви го поискат.

Аз направих максимални усилия да се „законспирирам” – регистрирах се под друго име, макар че предоставих реална снимка в профила си, направих си нов скайп под друго име както и email адрес за тази цел. Дори стигнах до там да си взема нова SIM карта в случай, че ми се наложи да проведа телефонен разговор.

Във виртуалния свят ще срещнете абсолютно същите типажи мъже както и в реалния и като цяло те лесно се разпознават. С уговорката, че нормалното общуване е по-скоро нормата, а не изключение, ще споделя следните си наблюдения:

Повечето мъже търсят пълноценна, сериозна и дълготрайна връзка. Но има и много, които искат само неангажираща връзка, защото са обвързани и отегчени до смърт от партньора си. Има мъже, повечето млади (20-30 годишни), които още не са „узрели” за моногамно взаимоотношение и търсят неангажиращи връзки, с които да експериментират. Същата възрастова група често предпочита и по-възрастни жени.

Не се изненадвайте, ако получите и парични предложения, обикновено от по-възрастни мъже или чужденци. Не се стряскайте, ако с вас се свържат хора с по-неконвенционален сексуален вкус. Тези, които най-силно ще ви подразнят, са злобните и вулгарни комплексари и откровените простаци. Най-лошото, което можете да направите, е да им обърнете каквото и да е внимание.

Една по-опитна жена веднага би разбрала кога червената лампичка трябва да светне – арогантното, грубо, нахално или просташко поведение обикновено се забелязват веднага. Някои мъже откровено ни уведомяват в профила си, че

искат „работлива жена, която да слуша, уважава и развлича”

Човек ще си помисли че това са кандидати от страни като Саудитска Арабия, но уви, наши, доморасли са. Аз лично мисля, че шансът на тези екземпляри е нулев, дори и с най-непретенциозните жени, но явно никой не им го е казал досега…

Не е вярно конвенционалното твърдението, че сайтове за запознанства са основно за младите. Там можете да намерите хора от всички възрасти, а някои  мъже, прехвърлили 70-те, могат да бъдат великолепни събеседници и безупречни джентълмени. Човек, докато е жив, търси любовта. Същото се отнася и за жените в третата възраст, които смело са навлезли във виртуалното пространство, за да намерят своя партньор.

Очарованието да се контактува с по-възрастни мъже (над 55 години) е че те са много по-романтични от по-младите. Те обичат да комуникират в стихове, обикновено са изключително любезни и предпочитат да се изказват образно. Младите (20-30 годишните) са като цяло са прями и екзактни в общуването си. Уверени в своята мъжественост и сексуалност, те го карат направо и без заобиколки. Казват какво търсят и какво предлагат, но това не означава, че задължително го правят дразнещо. На доста не им липсва доза елеганс и остроумие. Мъжете на средна възраст се държат в зависимост от  досегашните си успехи или неуспехи в живота – хленчещите или агресивните неудачници са еднакво непоносими. Но има мъже, които са осъществени в личностно и професионално отношение, с натрупан житейски опит и с желание да инвестират в ново начало.

В тези сайтове често има хора, които са болни, самотни или със сериозни житейски проблеми, които търсят просто приятелство и кореспонденция, с други думи – най-простичък

човешки контакт, който да сгрее душата им

Те жадуват някой да им обърне внимание, искат с някого да си поговорят.

Дори и да не търсите любовта на живота си, а само малко разнообразие, подобни сайтове могат да бъдат едно доста свежо средство за развлечение. Тук ще срещнете най-различни хора, с които ще има какво да си кажете. Някои ще ви разсмиват, други информират, трети ще ви правят комплименти и ще ви свалят виртуални звезди. Интернетният флирт може да бъде прекрасно средство за убиване на скуката, за повдигане на самочувствието, за интелектуални контакти, или просто за намиране на нови приятели.

За съжаление много жени на средна или над средна възраст се отнасят с  пренебрежение или страх към подобен портал за контакти. Това е грешка. Интернетът предлага невероятни възможности за намиране на партньор, защото шансът да се открие подходящият човек там е много по-голям, отколкото са имали предишни поколения, разчитайки на случайни погледи в трамвая. Тук има и предимство в първоначална селекция и моделиране на потенциалния партньор, според предпочитанията на търсещия.

Но, дори и да не откриете онова което искате, самият процес на търсене може да предложи приятни изживявания, защото всички ние не можем да живеем без любов и докато сме живи, трябва да продължаваме да я търсим навсякъде, където има шанс да я намерим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара