Те винаги се появяват неочаквано. В един не толкова прекрасен ден с ужас ги забелязваме – омразни червени линии по бедрата, корема, гърдите или по ханша. СТРИИ! Е, точно тези райета никак не ни отиват.

mgDC37g

Те могат наистина да отровят живота на една жена независимо дали е на 16 или на 35. Широки и ярки, те са в състояние да разрушат всички надежди за прекрасна ваканция още повече по бикини на плажа. Неизбежно зло ли са, можем ли да се избавим от тях, когато вече ги има, и най-важното – как да се предпазим от нежеланите райета.

Фактите са неумолими – с

трии имат над 60% от дамите по света.

От една страна, звучи сравнително утешително – винаги може да си кажете: е, какво пък, не съм единствената раирана тигрица на плажа. Но пък, от друга, не е лошо все пак да разберете откъде, по дяволите, се вземат, какво да правите с тях и най-важното – как да ги заличите и да направите така, че никога повече да не се появят.

Хормони и килограми

Най-често стриите се появяват по гърдите, седалището, бедрата, корема и горната част на ръцете. Изглеждат като разкъсване на кожата и горе-долу представляват точно това. Получават се при разрив в съединителната тъкан. Какво обаче ги предизвиква. Има две основни причини.

Първата е промяната на хормоналния фон. В най-рисковата група тук са тийнейджърите, бременните и дамите на прага на климактериума. Точно в тези периоди хормоналните скокове в организма  нарушават производството на еластин и колаген, вследствие на което съединителната тъкан губи гъвкавостта си и се къса. Хормоналната буря през пубертета може да провокира стрии и при момчетата. Застрашени са и страдащите от заболявания на надбъбречната жлеза.

Внимание! Продължителен прием на кортикостероиди също може да предизвика появата на „хормонални” стрии.

Втората и много по-масова причина да се

обзаведете с ненавистните линии е рязка промяна на теглото.

В тези случаи кожата просто не успява да догони променящия се обем на тялото. Същото се получава, ако в един найлонов плик наливате вода, докато се напълни. Ако продължите да упорствате, той просто ще се спука на най-слабото място. Ако обаче го напълните до краен предел и го оставите така няколко часа, а после излеете част от водата, веднага ще забележите, че повърхността му е деформирана. Този ефект се получава с кожата, когато рязко се губи тегло – тя не успява да се свие равномерно, съединителната тъкан също не може да се трансформира навреме и резултатът пак е стрии, макар и не толкова дълбоки и широки.

belly-2473_640

Според съвременните изследвания в тази област значителна роля играе и наследственият фактор. Т.е. ако вашата майка (или баба) е имала стрии, ако не внимавате, със сигурност ще се обзаведете с нежелани райета далеч преди абитуриентския бал.

В салона за нова кожа

В интерес на истината трябва да отбележим, че сме родени с късмет, защото само допреди няколко години се смяташе, че битката с неприятните райета е напълно обречена. Сега обаче съвременната дерматология разполага със силни оръжия, които ако не ги заличават съвсем, то поне могат да ги направят оптически незабележими. В много специализирани козметични салони и някои клиники се предлагат процедури, които директно се борят с проблема, и то доста ефективно. Терапиите са особено успешни, ако стриите не са успели да побелеят. Когато са зачервени, това означава, че в поразените места все още се съхраняват кръвоносни съдове и въздействието точно върху тях гарантират много по-добър резултат.

Внимание! Нито една от терапиите не може да премахне стриите веднъж завинаги.

Някои от процедурите обаче могат да ги направят почти невидими.

Микродермабразио с кристали алуминиев оксид е много удачно при сравнително „пресни” стрии.  Засилва кръвообращението в поразените участъци и в същото време сваля няколко повърхностни слоя кожа, така че максимално изглажда релефа. Необходими са поне 8-10 процедури  през 7 до 10 дни.

При по-широки и стари стрии се препоръчва дълбоко дермабразио. При този метод кожата се сваля буквално до кръв. Процедурата е болезнена, травмираща и затова се предвижда известен период за възстановяване и рехабилитация, който може да продължи и над две седмици.

Лазерна шлифовка на кожата също има добър ефект при сравнително нови стрии. Успешно изглажда релефа. Количеството и честотата на процедурите се назначават индивидуално.

Химическите пилинги с киселина също са добро решение, особено при по-плитки стрии. Чрез тях се излющва засегнатият участък и впоследствие на третираното място се формира нов почти гладък епидермис. В зависимост от вида на киселината, която се използва при процедурата, сеансите може да са от два пъти месечно до 8 през седмица.

Мезотерапията, инжектирането на хиалуронова киселина, колаген или еластин са по-деликатни методи за терапия на стрии. Всички те повишават еластичността на кожата, но действат по-бавно. Резултатите се забелязват след 3 до 4 месеца след началото на процедурите.

Предпазна мярка

* Следете теглото си. Старайте се да не допускате резки колебания в килограмите.

* Обогатете менюто си с повече белтъчини, те са необходими за синтеза на колаген и еластин.

* Контрастните душове и масажите с подходящи продукти и ароматни масла повишават еластичността на кожата и свеждат до минимум риска от появата на стрии.

* По време на бременност носете специално поддържащо бельо и хидратирайте обилно кожата на рисковите зони.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара