Да, студено е. Зима е. Какво да е? И в този брой ще те запознаем със системите за отопление на автомобила.

driver-438442_640

Как работи парното ?

Двигателят на колата ти отделя висока температура, която влиза в купето посредством система от тръби и системи за регулиране на силата и топлината на постъпващия въздух. За да влиза топъл въздух в колата, двигателят трябва да е загрял. Тоест двигателят трябва да работи поне десетина минутки, преди в купето да започне да постъпва пълноценен топъл въздух. Съветът ми – вместо да увеличаваш всички възможни врътки и превключватели на макс в търсене на топло, просто се облечи по-добре или си имай една резервна горна дреха, която да ти е подръка и да я ползваш оборотно, за да не замръзнеш.

А ако имам климатик? И той има нужда от топлината на двигателя. Той е по-ефективен и по-бърз, само когато духа студено. Тоест през зимата сме на парно, през лятото на климатик.

Аз си имам затопляне на седалките. Имай си. Това е относително добра идея, ако имаш кожени седалки.

Обдухването и парното не са само за комфорт.

Да знаеш, че системата за отопление и охлаждане на колата има пряка връзка със сигурността. За да имаш добра видимост, ти трябва ефективно обдухване най-вече на предното и страничните стъкла. Задното стъкло има отделно отопление, което се включва от друго копче.

Да знаеш, че когато пуснеш отоплението да върти въздуха само в колата, стъклата не се чистят качествено. Трябва ти силна струя от външен въздух. Много момичета правят грешката да пуснат да се върти въздухът от купето и да се чудят, защо не им се изчиства предното стъкло.

Как да си поддържаш отоплителната/охладителната система?

Със задължителна смяна на филтъра на купето. Обикновено казват, че се сменя на 20 000 километра, но при градско шофиране го сменяй през 10 000.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт” –

За да се стопли по-бързо автомобилът, бих ви препоръчал веднага след паленето на колата да потеглите. При натоварване колата достига оптимален работен режим (работна температура) много по-бързо, отколкото ако работи на място. Ако колата ви достига бавно до този режим, при спускане (връщате се от ски, например J) колата изстива и парното става хладко, значи трябва да проверите (в сервиза)  дали термостатът  работи коректно. Може да е блокирал отворен.

Ако забележите, че парното е слабо или липсва, а автомобилът е достигнал нормална температура и я поддържа независимо от режима на движение, проверете нивото на охладителната течност дали е достатъчно и дали филтърът на купето е чист, както правилно отбеляза Симо. Ако е замърсен, обемът на постъпващия въздух в купето ще е по-малък от необходимия, за да изчисти прозорците и да сгрее купето.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара