Казват, че мъжете имат на разположение четирите годишни времена, а жените – само пролетта. Можем ли да остареем красиво и достойно и колко дълго може да продължи младостта? Потърсихме съветите на един от водещите български специалисти в областта на естетичната медицина – дерматологът д-р Мадлен Кокева, създател на една от първите и най-успешни клиники за естетично здраве у нас Magic Line.

Madlen_1

Представете се само с три думи.

Трудна задача, но може би най ми прилягат търпение, упоритост и любопитство. Вроденото ми любопитство и любов към света ми помагат да си поставям цели, а благодарение на голямото ми търпение и упоритост успявам да ги постигна.

Ако трябва да обясните на едно дете какво работите, как бихте описали професията си?

Правя хората красиви? Медицината е наука от хората за хората. Хуманната медицина спасява животи, естетичната медицина помага да съхраним красотата по-дълго. Медицината изисква огромно себеотдаване и човеколюбие. Дори и да искаш да изоставиш медицината, тя не те изоставя. Тя е непрестанен труд.

Какво трябва да знаем за новостите в естетичната медицина? Какви са тенденциите и кои са най-популярните терапии в момента в света и в България?

Съвсем скоро бях на голям международен форум в Париж по темата и това, което ме впечатли най-силно, беше робот, който присажда коса. Тази апаратура все още е много скъпа, за момента в Европа само един лекар е закупил такъв робот, колега от Австрия. Иначе всичко останало са усъвършенствани стари открития. България е напълно адекватна на новостите, най-значимата съществуваща апаратура присъства тук, техниките и процедурите също.  Имаме и много добре обучени специалисти.

Високо ли е нивото на здравна култура у нас?

Повечето хора си мислят, че имат такава заради удобството на интернет, таблета или компютъра, където проверяват всичко за секунди, но това не е всичко. Отношението към здравето се изгражда още в детска възраст, но понеже като цяло у нас страда образованието, в този смисъл страдат и медицината, и здравната култура.

Кои са по-ангажирани с грижата за здравето – мъжете или жените?

Моите пациенти са равнопоставени в това отношение. И мъжете, и жените, които идват при мен, имат отношение към здравето си. Бих казала, че мъжете са малко по-страхливи и в този смисъл си обръщат повече внимание. Дамите, заради многото си ангажименти, често са склонни да се поставят на заден план и да неглижират грижата за красотата. Но жената е всеобхватна вселена.

Кой е най-честият съвет, който давате на своите пациенти?

Да се грижат за здравето си, защото то е първото условие на красотата. И да бъдат естествени, да подчертават своите природни дадености, без да ги преекспонират. Няма идеални хора, нито такива с перфектни пропорции или външност, но всеки има специфичен чар, който би трябвало да намери и подчертава. Ако изглеждахме еднакво, щеше да е ужасно.

Спирали и сте пациента от дадена процедура, защото смятате, че е ненужна в конкретния случай?

Много често. Всяка процедура се прави, само когато има строги показания, че трябва да се направи.

На каква възраст трябва да започнем да ползваме козметика и каква е минималната дневна доза грижа, която всяка дама трябва да полага?

Madlen_4Коко Шанел казва, че всяка жена е на възрастта, която заслужава. В тези думи се крие посланието, че всяка жена и всеки човек въобще е длъжен да се грижи за себе си и здравето си. Красотата е нещо, което струва скъпо, а понякога в добавка – може и да боли. Но дори и с много малък бюджет можем да се поддържаме. Нашето съвремие изисква от нас да водим много динамичен живот, да сме по-дълго активни и трудоспособни, което пък ни задължава да бъдем по-дълго естетично приятни.

Грижите трябва да започнат от ранна детска възраст, като във всяка възраст грижата е различна. В младежката възраст се появяват и първите намеци, че младостта не е вечна. След 25-годишна възраст трябва да започнат и първите съхраняващи жизнеността на кожата грижи. Ако този момент се прескочи или забави, състоянието може и да се задълбочи.

Кои са най-новите системи за здраве и красота, които предлагате на своите пациенти в Magic Line?

EXIMIA HR77 – това е мултифункционален и неинвазивен инструмент, който предлага цялостна терапия за тяло и лице. Проектиран е да изпълнява различни персонализирани програми с цел максимално ефективни процедури според проблема и нуждите на всеки отделен пациент. Системата е подходяща и работи еднакво добре и при жени, и при мъже. Гарантирано се намаляват мазнините в засегнатите области, подобрява се кислородната наситеност, отстраняват се излишните сантиметри, тялото се моделира и стяга, премахва се целулитът, а кожата и тъканите се подмладяват и тонизират. HR77 е разработен, за да отговори на нуждите и на кожата на лицето с гарантирано продължителен ефект дори и след кратка процедура.

Кои ще са следващите нови открития?

Знаем, че остаряването е резултат на увреждането на хромозомите и най-вероятно в тази посока ще бъде следващото голямо откритие.

Ако не бяхте лекар, щяхте да сте…

Истината е, че не знам. Винаги съм била сигурна, че ще се занимавам с медицина, въпреки че това не стана веднага. Имах леко модно увлечение към артистичната бохема, но бързо усетих, че сцената не е моето призвание. Може да звучи нескромно, но винаги съм имала потребност да помагам на хората и това ме мотивира да посветя живота си на медицината. Мисля, че всеки човек се ражда с определена нагласа за това какъв професионален път ще избере. Аз съм щастлив човек, защото работата ми е и мое хоби.

Вашата професия е изключително свързана с добрия външен вид. Как поддържате своята форма?

Спортна фамилия сме – играем тенис, караме ски, разхождаме се в планината. Поне веднъж седмично с дъщеря ми се качваме на Витоша.

Какъв хранителен режим спазвате? Избягвате ли определени храни или цели хранителни групи?

Опитвам се да пия много вода и билков чай, най-често от лайка. Ям повече зеленчуци и по-малко месо. Обичам риба и морски дарове, обожавам охлюви. Не пия алкохол и не пуша.

Ползвате и съвети за красота и здраве, лично научени от вашите баби?

Баба ми и майка ми използваха розовата вода за почистване на лице. Днес използваме розовата вода като основна съставка на линията козметика, която сме разработили с марката на нашата клиника. В морето от козметика на пазара днес, розовата вода се отличава с големи достойнства – отлично почистващо средство, хипоалергично, не дразни кожата. Розовото масло има пък антимикробно действие, изключително нежно и адаптивно към всички видове кожи, отлично се справя с попадналите през деня върху кожата нечистоти, идеално подготвя кожата за поставяне на дневния или вечерен крем.

Какви съвети давате на дъщеря си?

Да бъде умерена в отношението си към естетиката и да не робува на скъпите марки, а да търси онази козметика, която е най-естествена и подходящата за нейните нужди. Да спортува и да се движи, защото това е залог за естествена красота. Самата аз никога не съм изпадала в крайности, придържала съм се към добрата ежедневна грижа, без сложни процедури и скъпи марки.

Как обичате да прекарвате свободното си време?

Сред природата и най-близките си. Обичам да пътешествам, това е моята тайна страст. Насладата от нови, екзотични преживявания е невероятна. Срещите с напълно различни хора и природа са много зареждащи. На всяко различно място представата за щастие е уникална. Голямата ми мечта е да направим околосветско пътешествие със съпруга ми, а също и да видим остров Тонга.

Препоръчайте ни дестинация.

Може и да е клише, но нека е Париж. Често съм там заради професионални задължения – повечето големи форуми и конгреси в областта на естетичната медицина се случват най-често именно там. В този град се почувствах като у дома си още първия път, когато попаднах в него – едно необяснимо усещане, че винаги съм била там. Обичам свободата и широтата на този град, улиците и булевардите, по които да се разхождам пеша. Френската провинция също е изключително завладяваща.

Какъв е идеалът за жената днес? И в каква посока ще се трансформира в следващите 20 години според вас?

Жената днес постепенно разбира, че естествената красота е най-големият дар на природата. И в бъдеще нашата намеса ще става все по-дозирана и съвършено прецизирана. Всеки иска да изглежда добре, но всички корекции в бъдещето ще бъдат много по-фини, елегантни и незабележими.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара