Шест медала спечели олимпийският отбор на България по математическа лингивстика в Традиоционната руска олимпиада по лингвистика, която се проведе между 27 февруари и 3 март в Санкт Петербург. Постиженията на българските младежи са традиционно впечатляващи – 1 златен, 4 сребърни и 1 бронзов медал.

Tradicionna Olimpiada 01

Българските младежи са единствените чуждестранни участници в Традиционната руска олимпиада – голямо и престижно състезание с 45-годишна история.

Златният медал за България бе спечелен от Йоана Георгиева, ученичка в ПМГ Хасково. С четири сребърни медала се отличиха Борислав Георгиев от 164 ГПИЕ София и Валентин Димов от 91 Немска Езикова Гимназия София, и Стефани Павлова и Данаил Пенев от Първа Езикова Гимназия Варна. Бронзовият медал отиде при Лилия Петрова от ПМГ Хасково.

6-те медала за България бяха спечелени от общо 7-те ни участника, които в края на месец февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия – държава-традиционалист в изучаването и развитието на природни науки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В рамките на 5 дни младите ни олимпийски надежди, под ръководство на своите преподаватели Александър Велинов и Ваня Гочева, преминаха втори и трети кръг на олимпиадата, справяйки се с различни по трудност задачи. „Задачите трябва да позволяват превод на български език. Всеки ученик получава задачи, предвидени за различни класове, т.е. с различна степен на трудност. Задачите за по-висока степен в обучението носят по-голям коефициент и допълнителни точки за състезаващия се”, разказва механиката на състезанието Александър Велинов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара