Американската актриса Анджелина Джоли си е направила операция за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да се предпази от риска да се разболее от рак. Това призна самата тя в своя статия в „Ню Йорк Таймс”.

681_03e59d6b6bae43c6f859d098436981b1

Операцията се е случила миналата седмица, след като изследванията й показали  признаци за ранен стадий на болестта. „Още същия ден отидох при специалистката, която беше лекувала майка ми. За последно я бях видяла в деня преди смъртта на майка ми. Когато ме видя, тя се разплака и каза, че приличам на нея. Аз също се разплаках, но и двете се усмихнахме и се разбрахме, че ще се преборим с всеки проблем”, разказва актрисата.

Преди две години 39-годишната Анджелина Джоли отряза гърдите си заради опасността да се разболее от рак. Тогава Анджелина призна, че се е подложила на операции за отстраняване на двете й гърди и последвала пластична реконструкция.

Причината – актрисата е носител на ген, причиняващ рак на гърдата и рак на яйчниците.

Рискът тя да се разболее от тази разновидност на коварната болест е изключително висок. И начинът той да се намали е чрез мастектомия.

През 2007 г. майката на Анджелина Джоли Марша Лин Бертран умира от рак на яйчниците. Само две седмици след като Анджелина обяви, че се е подложила на превантивна двойна мастектомия, след близо десетгодишна битка с рака на гърдата, умира и леля й Деби, която е била носителка на същия дефект в гена BRCA1.

Cover_End_Sadar%20copy(1)

„Майка ми получи диагнозата рак на яйчниците, когато беше на 49. Аз съм на 39”, пише Джоли в статията си в „Ню Йорк Таймс“. Лекарите я посъветвали да си направи превантивна операция за премахване на яйчниците. Процедурата трябвало да се проведе около 10 години преди възрастта, на която майка й и баба й са развили болестта.

„Сега съм в менопауза. Не съм в състояние да имам повече деца. Освен това очаквам в тялото ми да настъпят и някои физически промени. Аз обаче се чувствам спокойна и съм готова да посрещна всичко, което ме очаква – не защото съм силна, а защото това е част от живота. Няма нищо, от което да се страхувам”, казва още Джоли. Тя и Брад Пит имат 6 деца, три от които осиновени.

Актрисата споделя още, че не е възможно рискът от това заболяване да бъде сведен до нула и тя продължава

да бъде предразположена към рак.

Анджелина е запазила матката си, защото няма анамнеза за рак на матката в семейството ѝ.

„Чувствам се женствена и уверена в решенията, които вземам за себе си и семейството си. Знам, че на децата ми никога няма да се наложи да казват „Мама умря от рак на яйчниците”, казва Джоли.

„Не е лесно да се вземат такива решения. Но е възможно да поемете контролът и да се справите с всеки здравословен проблем. Можете да потърсите съвет, да научат за възможностите и да вземете решенията, които са точно за вас.

Знанието е сила“, пише Джоли.

И преди две години, и сега актрисата реши да не пази своя избор в тайна, а да говори, за да предпази другите жени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара