От 1909 г. насам светът отбелязва 8-ми март като международен ден на жената – ден на световно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на нежната половина от човечеството. Повече от век по-късно много неща са се променили – разбиранията, ценностите, нуждите, очакванията.

Womens-Rights

От доклад на Европейската комисия за жените и мъжете на ръководни позиции от 2013 г., жените наброяват 16,6% от топ мениджърите в Европа. Делът на жените на високи постове се е увеличил с близо 2,3 процентни пункта за 12 месеца или с близо 5 процентни пункта от октомври 2010 г. (11.8 %), когато Европейската комисия за първи път обяви, че ще се фокусира върху привличането на повече жени на ръководни постове в бизнеса и политиката. Въпреки това, една на всеки 4 големи компании в ЕС все още няма представители на нежния пол в борда на директорите.

В България според данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2014 г. заетите мъже на ръководни постове са 118,4 хиляди, а жените са почти два пъти по-малко – 68,6 хиляди. Интересно е, че жените преобладават в средния мениджмънт, в сфери като комуникации, услуги, търговия и др. Там те са 336,1 хиляди, докато мъжете са едва 160,3 хиляди.

И ако в последните 10 години все по-често се говори за правата на жените и мястото им на високи ръководни постове, то съвсем наскоро една от водещите френски компании за предоставяне на качествени услуги за живот Содексо се допита до лидери на мнение в бизнеса и политиката, за да разбере какво мислят те и как оценяват мястото на жените в бизнеса.

M.Landel„Преди точно 25 години от Содексо ми предложиха обещаващ пост в подразделението на компанията в САЩ. За моята съпруга, която имаше собствен бизнес, който обожаваше и за който се беше трудила много, това означаваше, че трябва да изостави всичко и да тръгне с мен. Осъзнавах огромната саможертва от нейна страна и все пак я помолих да го направи. Тя се съгласи, успя да се реализира и в САЩ, но това ме накара да се замисля – колко силни и предприемчиви са жените и колко голяма нужда имаме от тях”, разказва пред Quality of Life Observer Изпълнителният директор на Содексо Мишел Ландел. След като прекарва 17 години в Щатите, където равенството и разнообразието в деловия свят са особено толерирани, се завръща в Европа и установява, че на стария континент все още съществуват стереотипи. На ръководни постове са предимно мъже, а на жените в бизнеса и политиката все още се гледа с недоверие. Екипът, с който Ландел започва работа във Франция веднага след завръщането му от САЩ е съставен тогава 90 % от мъже. Днес равенството е възстановено –

43 % за жените и 47 % в полза на мъжете.

Всичко това благодарение на модерния поглед на Ландел. Според него мъжете и жените имат различен подход при ръководенето на проект, кампания, дори компания.

Мъжете са по-индивидуални и с желание за постоянен контрол, докато жените предпочитат да работят в екип и да си изясняват докрай всяка неяснота и неточност, което би било от полза и за мъжете, споделя още Ландел.

“Голяма част от живота си съм посветил именно за постоянното развитие и подкрепа на жените на високи позиции. Така ще бъде и занапред – трябва да бъдем непоколебими в битката за равенство на половете, това е много важно”.

S.Varley

Стив Варли, Управляващ партньор в EY UK&I, възприема равенството на половете като нещо много положително, както за жените, така и за мъжете. „Балансът ни помага да работим по-добре в екип. В нашата компания всички са равни – сядаме около масата и обсъждаме заедно всеки въпрос. Това има значение”, казва Варли.

S.CowenСкот Коуен, Президент на Университета в Тулан, Ню Орлеанс, изпитва гордост, че в академичната среда, която ръководи, балансът на полове е постигнат в много голяма степен. Въпреки че това е странно за подобна институция, в която всеобщото схващане е, че професорът следва да е мъж, Коуен казва че наетите жени на високи постове стават все повече. Това помага на ръководството на университета да се фокусира върху области като „гъвкаво работно време”, „майчинство”, „грижи за децата”, които преди дори не са съществували. Създават се нови политики, които да отговарят на нуждите на жените, което от своя страна е добре дошло и за мъжете. Всеки има достъп до възможности за развитие, допълва Коуен.

R.Vassoyan„Доколкото жените представляват 50 % от населението на света, ще пропуснем възможността да се възползваме от идеите, приноса и действията им, ако не са част от работния процес”, уверено заявява Робърт Васоян, Изпълнителен директор на Cisco. „Насърчавайки включването на жени в регионалните икономики, ние подкрепяме появата на нови лидери, мислители и ръководители, от които светът се нуждае изключително много в момента”, допълва той. Васоян се надява след още 20 години, темата за равенството на половете да е напълно изчерпана и навсякъде да съществува баланс и разнообразие в екипите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара