В гардероба си сте складирали дрехи с 3-4 различни номерации – за периодите, в които “се вземате в ръце” и сваляте онези 10 излишни килограма и … широчки тоалети за времето, в които сте ги върнали обратно, и, о, ужас, даже сте трупнали отгоре…

Всяка пролет се взирате ужасено в огледалото (защо пак са се надиплили свалените миналото лято мазнини!) и панически се захващате отново да гладувате…

Отслабвате, щастлива сте, всички наоколо ви хвалят, купувате нови дънки, но… мозъкът и тялото ви започват да въжделеят онази вкусна и вредна храна, от която дълго сте се отказвали. И тръгвате пак по нанадолнището…

Отчаяни ли сте от диети и последващото връщане на теглото и трупането даже на още килограми отгоре?

Ако разпознавате себе си в някой от горните примери, то вие сте класическа жертва на порочния кръговрат, наречен йо-йо ефект.

Терминът йо-йо произлиза от името на финландска играчка, чиито движения са нагоре надолу. Въведен е през 1977 г. от американския професор по психология и хранителни разстройства Кели Броунел, който описва с него системното сваляне и качване на килограми. Според проф. Броунел при загуба на 9 кг в рамките на 3 месеца, вероятността да ги върнете в следващите 3 месеца е 60 %!

В България има повече от 3 милиона жени, като всяка втора се е опитвала да отслабне. И всяка една от тях има проблем с това как да задържи килограмите, твърдят специалистите от стартиралата национална анти йо-йо кампания “Бъди приятел с килограмите”, която тече под егидата на Българското научно дружество по хранене и диетика.

Бичът на свръхтеглото

Затлъстяването е една от водещите причини за развитието на ред хронични болести и преждевременна смърт. Според проучване на РИОКОЗ у нас от 31 до 41% от хората в зряла възраст са със свръхтегло, а между 17 и 22% са със затлъстяване, казва доц. д-р Донка Байкова, една от най-известните диетоложки у нас и зам.-председател на дружеството.

Според учените е доказана връзката на свръхтеглото с хипертонията, мозъчния инсулт, захарния диабет тип 2, злокачествените заболявания, жлъчно-каменната болест, остеоартрозата, сънната апнея и др.

Хората със затлъстяване са обект на социална дискриминация, включително и при наемане на работа. Това води до чувство на изолация и до депресии. Доказана е и обратна зависимост между затлъстяването и социално-икономическия статус.

Рисковете от йо-йо ефекта

Честото сваляне и качване на килограми е също толкова опасно за здравето, колкото наднорменото тегло.

„Разградените продукти на мастната обмяна са органични вещества с токсично действие (ацетони и др.). Извеждането им става с урината, чрез бъбреците и само в незначителна степен чрез кожата или други отделителни органи”, казва доц. Байкова. Какво се случва с бъбреците на човек, който сваля 30 килограма, връща ги отново и после пак започва да отслабва? Пикочно-отделителната му система е принудена отново да се справи с „атаката” на токсините. А в състояние ли е? От голямото количество преработени токсини бъбреците често се увреждат, казват специалистите.

„Лекарите се изправяме пред вземането на трудно решение – кое е по-добре за здравето: да облекчим функцията на сърцето, като назначим отслабване или да съхраним здравето на бъбреците, като оставим пациента с високо тегло“, обяснява още доц. Байкова.

„Разбира се, ние не можем и не трябва да правим такъв избор, затова най-важното при свалянето на теглото е запазването на „новите“ килограми“, допълва тя.

Най-трудната част – задържането

Съвременните медицински практики за решаване на проблемите на свръхтеглото и затлъстяването задължително включват етап „задържане”. В повечето случаи то е трудно и трябва да включва: трайна промяна на хранителните навици към здравословен модел; постепенно и дозирано преминаване към обичаен модел на хранене под ръководството на диетолог, който коригира и разширява диетичния режим.

„Считаме, че когато в продължение на 3 месеца едно тегло е задържано с обичайно хранене, то тогава организмът е свикнал с новите килограми и ще ги задържи“, казва доц. Байкова.

Тъй че не си мечтайте за чудодейна диета, с която ще свалите килограми бързо и след края й ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни.

Решителният етап в битката е задържането, а успехът ще е по-близо, ако се включи двигателна активност. Помнете – вредно е да се отслабва с повече от 4 кг месечно. Освен натоварването на бъбреците, рязкото сваляне не е добро и от козметична гледна точка – кожата се отпуска, появяват се стрии.

Диетите, при които храната е силно ограничена, са ефективни само в много краткосрочен план, след което преставате да отслабвате. Доц. Донка Байкова обяснява: “Започва да работи феноменът “гладна и дебела”, защото организмът е свикнал с ниския калориен внос и му противодейства”.

Според диетоложката на 3-ия ден от пълното гладуването, което мнозина използват за сваляне на мазнините, организмът е принуден „ да се самоизяжда”, като започва с черния дроб. Отслабват и почти всички системи, което отключва много болести. Затова тя препоръчва да не се гладува повече от 3 дни, а диетите да се сменят на 2 седмици, тъй като тялото бързо свиква и се приспособява към даден режим.

Лошата новина е, че който е бил дебел, винаги ще е застрашен отново да стане дебел.

„За колебанията на теглото допринася феноменът, известен като „памет на мастната клетка”. Това е стремежът на клетката да съхранява големината си и след съответни колебания да се връща към изходните си размери.”, казва доц. Байкова.

Забравете за мечтите, че след като свалите 10-те кила, ще можете да се нахвърлите веднага на баничките и тортите. Разковничето е в умереността.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара