––––

Нашите деца ще живеят по-малко от родителите си. Свръхконсумацията е рецепта за катастрофа. Това смята Магдалена Пашова, нутриционист и автор на рубриката ни „Храна за тялото и душата”. Повече за нея, работата й и съветите, които Маги дава, можете да намерите на www.zdravismagi.com

Какво означава нутриционист и каква е разликата с диетолог?

Коренът на думата диетолог е „диета“. Обикновено ролята на диетолога е именно такава – да състави и препоръча режим на хранене тип диета, който да отговаря на определено състояние на клиента му: например режим за отслабване, спортен режим или режим за възстановяване след операция или прекарано заболяване.

Думата нутриционист произлиза от английската дума nutrition, което означава пълноценно хранене. Доказано е, че коренът на всяко едно заболяване може да се проследи до даден хранителен дефицит (на минерали, витамини, аминокиселини, есенциални мастни киселини и т.н.) или излишък (на захар, токсини, хидрогенирани мазнини и т.н.). Нутриционистът търси корена на проблема и се стреми да го балансира чрез подходящи храни и добавки. При това нутриционистът приема, че всеки от нас е уникален като биохимия, предпочитания и начин на живот и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на отделния клиент.

Самите препоръки не се свеждат само до даден хранителен режим, а до цялостни промени в начина на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки, нуждата от движение и физическа активност, начин на мислене, отношение към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото.

Как работи нутриционистът?

Нутриционистът знае какви въпроси да ви зададе, така че на базата на симптоми да определи дали имате някакъв хранителен дефицит или дисбаланс. В някои случаи може да ви насочи към допълнителни изследвания или консултация с друг специалист. Нутриционистката е част от една екосистема, заедно с холистичната медицина, хомеопатията, натуропатията, цветотерапията и т.н.

Много важно за мен е да видя скритата връзка между отделните симптоми. Например идват родители, които се оплакват, че детето им отказва да консумира голям брой храни, но от медицинска гледна точка е здраво и с добри кръвни показатели. В интервюто обаче установявам, че това дете има неспокоен сън, тревожно е и реагира остро на определени миризми – все симптоми на скрита хранителна алергия. Това се потвърждава от специализиран тест за хранителна алергия. И когато алергените се премахнат, детето постепенно се оправя и започва да се храни разнообразно.

Или друг пример – има хора, които не могат да отслабнат, въпреки че хронично се измъчват с различни изтощителни диети. Пречката при тях може да се окаже скрит проблем с щитовидната жлеза, хранителна алергия или интоксикация на организма.

Смяташ ли, че храната ни лекува и храната ни разболява? Обясни защо?

Определно! Дори едно безобидно заболяване като настинка или летен грип са сигнал, че в тялото са се натрупали токсини и то има нужда да се освободи от тях. Затова правилният подход при първите сигнали на летния грип не е да посягаме към домашната аптечка, а да изкараме няколко дни на лека и течна храна, да дадем възможност на тялото да се изчисти и възстанови само.

За мен правилното хранене е преди всичко добра профилактика. Когато организмът получава всичко, от което се нуждае, за да функционира оптимално, той не се разболява. Често пъти хората ми казват, че чистата и качествена храна е скъпа и това наистина е така. Но това е цена, която плащаме, за да сме здрави, вместо да даваме пари за лекарства.

Нездравословно ли се храним?

И да, и не. Ежедневно се срещам с хора, които осъзнават значението на храната за собственото си здраве и това на семействата им. Те искат да знаят как правилно да подбират и комбинират храната си, как да се снабдяват с чиста храна и да избягват хранителните капани.

За жалост все още има много хора, които живеят основно на полуфабрикати и което е по-страшно – хранят по същия начин и децата си. Затлъстяването сред децата е много плашещо явление. В САЩ всяко трето дете е с наднормено тегло и се счита, че поколението, родено след 2000 г., ще бъде първото в човешката история с по-ниска продължителност на живота от тази на родителите си. Защото 85% от дебелите и обездвижени деца стават дебели и обездвижени възрастни и защото заболявания като диабет 2, артрит и сърдечносъдови болести, които до неотдавна се считаха за болести на късната възраст, вече се срещат при тийнейджъри.

В България положението все още не е толкова страшно, но може да стане, ако не вземем мерки навреме.

Кои са най-опасните храни?

За мен това са преди всичко фабрично произведените храни – полуфабрикати, рафинирани храни с ниска хранителна стойност, готови изделия с много Е-та и други неизвестни субстанции в състава си, храните с дълъг срок на годност. Всичко, което не е създадено от природата, а от хората.

Хранително-вкусовата промишленост е преди всичко бизнес, който има за цел да постига печалба, а не да се грижи за здравето ни.

 

 

След като масовата храна е пълна с химикали и отрови, как можем да си помогнем?

Като подбирате внимателно. Не купувайте храна в кутии, пакети и консерви. Избирайте продукти, които са максимално близо до вида, в който са създадени от майката природа. Наблегнете на зеленчуците, зеленолистните, пълнозърнестите храни и варивата, ядките и семената. Консумирайте животински продукти умерено и то само от пасищни животни, които не са третирани с антибиотици и хормони. Предпочитайте малките местни стопанства пред големите вериги, които ни предлагат евтина стока със съмнителен произход от страни, в които се използва евтин детски труд и без санитарни регулации. Чрез продуктите, които слагате в кошницата си, упражнявате своя потребителски вот – нека той не отива за кренвирши, маргарин и инстанти супи с натриев глутамат.

Един от големите проблеми на пренаселената Земя е трудното изхранване на милиардите хора. Имаш ли рецепта как да оцелеем?

През последните години проблем не е толкова броят на хората, колкото свръх-производството на евтина рафинирана храна, което трябва някъде да се реализира. Хранително-вкусовите гиганти поощряват свръхконсумацията. За рекламата на храна всяка година се отделят милиарди. Яденето навсякъде и по-всяко време се превърна в обществено приемлива форма. Това не е формула за оцеляване, а рецепта за неизбежна катастрофа. За бедствие.

Спасението е в това хората да осъзнаят истинското значение на храната – тя не ни служи за развлечение, не ни решава проблемите, не е одеялце срещу самота или мехлем за душевни рани. Храната дава необходимите вещества и енергия на клетките, за да изпълняват функциите си. Точка. А затова далеч не е нужно голямо количество храна.

Работиш много с бременни жени и малки деца. Какво е значението на храненето през тези етапи на развитие?

Онова, което майката може да направи за детето си през 9-те месеца на бременността чрез избора си на пълноценна храна, е повече от всичко, което ще може да направи след раждането му. Митът, че бременната жена се нуждае от храна за двама, отдавна е развенчан. Факт е обаче, че тя има нужда от два пъти по-качествена, чиста, разнообразна и балансирана храна.

Първите години на детето също са много важни за здравето му. Изграждането на организма е като строежа на къща. Колкото по-здрави са основите, толкова по-здрава е постройката. През първите години се поставят основите и те трябва да бъдат от храни, богати на витамини и минерали, на есенциални мастни киселини и на сложни въглехидрати, а не на тестени изделия, сладкиши, газирани напитки и всевъзможни продукти на индустрията за бързо хранене.

Какво друго е важно за здравето освен храната?

Много неща. На физическо ниво освен самата храна е важно и храненето. Важно е да се храним осъзнато и да дъвчем добре. Доброто сдъвкване осигурява по-лесно разграждане и по-пълноценно усвояване на храната. Когато се храним бавно, не преяждаме, защото си осигуряваме време сигналът за ситост да стигне до мозъка. Когато се фокусираме върху онова, което ядем, истински усещаме вкуса му, разграничаваме нюансите, подправките, ароматите, текстурата. Осъзнатото хранене е ритуал, тържество на сетивата, общуване с храната и чрез нея с майката природа.

Важно е и движението. Водим все по-заседнал начин на живот.

Обездвижването разболява тялото.

Досегът с природата помага за намаляване и на стреса. Колкото и внимателно да подбирате храната си, ако не се научите да контролирате и намалявате ежедневния стрес, той ще блокира метаболизма ви и няма да усвоявате пълноценно храната си. Затова преди да започнете да се храните, си дайте минута-две да се отърсите от напрежението – помислете за нещо хубаво, което ви се е случило, за любимо място или за човек, когото обичате, усмихнете си, благодарете на Вселената и се насладете на храната си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара