ОТКЪС ОТ КНИГАТА

Как сме се отклонили от здравословния си начин на живот

Селскостопанската революция е започнала преди десет хиляди години – само капка в морето, сравнено с двата и половина милиона години, в които човешкият род е обитавал Земята. До това време – само преди триста трийсет и три поколения – всички на планетата са консумирали нетлъсти меса, пресни плодове и зеленчуци. За повечето от нас са минали по-малко от двеста поколения от времето, когато древните ни предци са изоставили някогашния си начин на живот и са се насочили към селското стопанство. А ако сте ескимос или индианец, това се е случило преди едва четири до шест поколения. С изключение на може би пет или шест малобройни племена в Южна Америка и още няколко на Андаманските острови в Бенгалския залив същинските ловци събирачи са изчезнали от лицето на земята. Когато тези няколко останали племена бъдат погълнати от западната цивилизация през горе-долу следващото десетилетие, с този древен начин на живот – позволил някога на вида ни да се разрасне, да стане по-силен и по-

зрял – ще бъде свършено.

Изчезването на този първоначален начин на живот на човечеството има огромно значение. Защо ли? Само се огледайте наоколо. В окаяно състояние сме. Ядем прекалено много, ядем погрешни храни и сме дебели. Невероятно е, но повече са на брой американците, които страдат от наднормено тегло, отколкото тези, които нямат такива проблеми: шейсет и осем процента от мъжете над двайсет и пет години и шейсет и четири процента от жените над двайсет и пет годишна възраст са или с наднормено тегло, или затлъстели. И това ни убива. Основната причина за смърт в Съединените американски щати – довеждаща до трийсет и пет процента от всички смъртни случаи, или един от всеки 2,8 – са сърдечносъдови заболявания. Седемдесет и три милиона американци страдат от високо кръвно налягане, трийсет и четири милиона имат повишено ниво на холестерол и седемнайсет милиона имат диабет тип две. Картинката не изглежда никак добре.

Повечето хора не осъзнават колко здрави са били предците ни,

живели през палеолитната епоха. Били са слаби, стегнати и като цяло не са страдали от сърдечни заболявания или други болести, тормозещи западните страни. Въпреки това много хора смятат, че на живеещите през каменната епоха им е било изключително тежко, че са имали „беден, скотски, тежък и краткотраен живот“, както се изразява Томас Хобс в „Левиатан“.

Но историческите и антроположките данни просто не подкрепят този ред на заключения. Почти без никакво изключение ловците събирачи са описвани от ранните европейски изследователи като здрави на вид, стегнати, силни и жизнени. Същите характеристики може да важат и за вас, ако следвате диетата и принципите на физически упражнения, които предлагам в моята диета Палео.

Разгледал съм хиляди снимки на ловци събирачи от деветнайсети и началото на двайсети век. Те неизменно показват

хората от маргиналните етнически малцинства като слаби, мускулести и стегнати.

Малкото медицински проучвания, които са успели да се запазят до двайсети век, също потвърждават написаното по-рано от изследователи и откриватели. Без значение къде са живели – дали в полярни райони на Канада, в пустините на Австралия или в дъждовните гори на Бразилия – медицинските им показания са сходни. Тези хора не са показвали никакви симптоми на хроничните заболявания, които в наши дни са бич за обществото. Също така са били слаби и физически добре сложени. Медицинските данни доказват, че телесната им мазнина, физическата издръжливост на натоварване, нивото на холестерола, кръвното налягане и метаболизмът на инсулина имат по‑добри стойности от тези на средностатистическия съвременен човек, водещ заседнал начин на живот. В повечето случаи стойностите им са еквивалентни на днешните добре тренирани и здрави атлети.

Високото кръвно налягане (хипертонията) е най‑разпространената причина

за сърдечни заболявания в Съединените американски щати. А сред туземците това състояние е почти нечувано. Обитаващите Северна Бразилия и Южна Венесуела индианци яномамо, за които солта е била нещо непознато до края на 60‑те и дори до началото на 70‑те години, са напълно запазени от хипертония. Кръвното им налягане не се повишава с напредване на възрастта, а запазва забележително ниски стойности според днешните стандарти. Изненадващо научните изследвания сред ескимоси, проведени от доктор Ханс Банг и доктор Йорн Дайерберг от болницата „Олборг“ в град Олборг, Дания, показват, че въпреки диетата им, съдържаща над шейсет процента животински продукти, не е имало нито един смъртен случай – или дори сърдечен пристъп – сред група от две хиляди и шестстотин ескимоси в периода между 1968 и 1978 година. Това е най‑ниската смъртност, дължаща се на сърдечни заболявания, която може да бъде срещната в медицинската литература. За подобна група в Съединените щати от две хиляди и шестстотин души през период от десет години броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни заболявания, би бил двайсет и пет.

Когато приложите на практика принципите на хранене на диетата Палео,

ще бъдете също така защитени от сърдечни заболявания, както ескимосите. Освен това ще станете слаби и стегнати като древните ни предци. Това ви се полага по рождение. Връщайки се назад във времето в начина си на хранене, вие всъщност ще се придвижите напред. Ще комбинирате мъдростта на древните хранителни навици с всички предимства, предлагани от модерната медицина. Ще получите най‑доброто от двата свята.

Коя е манията в диетите тази седмица? Само я назовете и непременно ще има книга за нея – хората я купуват с надеждата, че това е вълшебната пръчица, която ще им помогне да свалят излишните килограми. Но как е възможно всички да са прави? Или по-скоро, има ли някой, който е прав? С какво трябва да се храним? Как да намалим теглото си, да не качим отново килограми и да не сме гладни през цялото време? Коя диета е най-добра за здравето и общото ни състояние?

В продължение на трийсет години

усърдно проучвах здравето, храната и добрата форма

с цел да намеря отговор на тези въпроси. Посветих се на това дело, защото исках да премина отвъд модните залитания, объркването и политизирането, съпътстващи мненията относно диетите. Търсех факти: простата неподправена истина. Намерих отговора, скрит в далечното минало – във времето на древните хора, които са оцелявали чрез лов на диви животни и риба и събиране на диви плодове и зеленчуци. Наричат тези хора ловци събирачи и с екипа ми публикувахме данните от проучването си за начина им на хранене (на повече от 200 различни общности) в „Американски бюлетин по клинично хранене“. Бяхме смаяни от разнообразното им меню. За нас беше неочаквано и това, което не са ядели – ще стигнем до него след малко, може и вие да се изненадате.

Тайните за добро здраве на нашите предци

Какво е общото между нас и хората от палеолита? Оказва се, че не е малко: изследване на ДНК показва, че човешката физиология не се е променила много за 40 000 години. Ние на практика сме хора от каменната ера, които живеят в космическата ера; хранителните ни потребности са същите като техните. Гените ни са добре адаптирани към свят, в който необходимата за деня храна е осигурявана с лов, риболов или събрана от заобикалящата ни среда – свят, който вече не съществува. Природата е определила нуждите на тялото ни хиляди години преди развитието на цивилизацията, преди хората да започнат да обработват земята и да отглеждат добитък.

С други думи, в гените ни е зададена програма за оптимално хранене – план, включващ храни, които ни правят здрави, стройни и стегнати. Независимо дали вярвате, че тази програма е дело на Бог, че Бог действа посредством еволюция чрез естествен подбор, или всичко е плод на самата еволюция, крайният резултат е един и същ: трябва да даваме на тялото си храната, за която е създадено.

Колата ви е проектирана така, че да се движи с бензин. Ако заредите резервоара с дизел, резултатът ще е катастрофален за двигателя. При нас важат същите принципи: ние сме създадени така, че най-добре ни се отразяват диви растения и животинска храна, каквито са събирали и ловували всички човешки същества едва 333 поколения преди нас. Основните продукти на нашето време – зърнени храни, млечни продукти, рафинирана захар, тлъсти меса и солени преработени храни – са като дизелово гориво за метаболизма в организма ни. Те задръстват двигателя ни, правят ни дебели, разболяват ни или влошават здравето ни.

За жалост, по време на развитието си сме се отклонили от предопределеното ни по природа.

Например:

• Хората от палеолита не са се хранили с млечни продукти. Представете си колко трудно е да се издои диво животно, дори и да успеете да го хванете.

• Хората от палеолита почти не са консумирали зърнени храни. Днес това ни звучи абсурдно, но за повечето хора от древността яденето на зърнени храни е било равносилно на гладуване.

• Хората от палеолита не са солили храната си.

• Хората от палеолита са консумирали рафинирана захар единствено в случаите, когато са успявали да намерят мед.

• В менюто на хората от палеолита е преобладавало постното месо от диви животни и нивото на протеини, които са приемали, е високо по съвременните стандарти, докато консумацията на въглехидрати е била значително по-ниска.

• Хората от палеолита са получавали почти всички въглехидрати от диви плодове и зеленчуци, несъдържащи скорбяла. Съответно са приемали много по-малко въглехидрати и много повече фибри от тези, които се приемат при съвременното хранене.

• Основните мазнини в храната на хората от палеолита са били здравословни мононенаситени, полиненаситени и омега-3 мазнини – а не трансмазнините и някои наситени мазнини, които доминират в съвременното хранене.

В тази книга се връщаме към начина на хранене, който сме генетично програмирани да следваме. Диетата Палео е нещо повече от отзвук от миналото. Тя е ключът към бързо сваляне на килограми, ефективен контрол над теглото и преди всичко здраве през целия живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара