Натрапчивата мисъл за шоколад, който се топи в устата… Коя жена не е била подвластна на абсурда да копнее за лакомството точно когато е започнала диета?! Но минават няколко дни и шоколадът успешно напуска фантазиите ни. Надделяла е волята? Е, и тя има някакъв принос. Първа цигулка в появата и изчезването на подобни желания обаче свирят нашите хормони и създаваните от тях биоритми. А не решението „от понеделник съм на диета“! Ако действително искате да отслабнете, без да изгубите безгрижието и усмивката си, вслушвайте се в себе си от време на време. И по-точно в хормоналните биоритми, по които живее женският организъм.

Месечен кръговрат

За никого не е тайна, че енергията, емоционалният фон, апетитът и дори обмяната на веществата при жената силносе променят в течение на всеки месец. Тези обрати са строго зависими от мен-струалния цикъл и е безсмислено човек да се бори с тях. Затова всяка диета трябва да се планира не ..от понеделник, а според потребностите и състоянието на организма.

И така средно пълният цикъл на промените в женския организъм заема 28 дни и включва три фази. При някои той е малко по-дълъг, при други — малко по- кратък. По-чувствителните, по-емоционалните представителки на нежния пол усещат тези промени, притежателките на „непробиваема психика“ изобщо не им обръщат внимание. Няма значение — и едните, и другите се подлагат на диети. И когато го правя, трябва да знаят дали денят е подходящ. Илисамо си губят времето, ноне и килограмите.

1-а фаза: време за действие

Тази фаза започва около 2-3-ия ден от началото на менструацията и продължава около две седмица През този период в женския организъм постепенно расте количеството на женските хормони (естрогени). Това е най-доброто време не само да започнеш диета, а и за всички„подвизи“, които изискват повече енергия и повече настроение. През тази период трябва да се спортува активно.

През тези две седмици по правило не страдаме от неудържимото желание да общуваме нощем с хладилника. Не ни мъчат сънища, в които изяждаме огромно парче шоколадова торта, а ходенето на гости не се превръща във вечер на преяждането. Приятната новина е, че през този период не само по-малко ядем и повече търсим движението, но и ефектът от това поведение е значително по-осезаем. Обменните процеси се ускоряват максимално по време на тази фаза и затова шансът да свалите поне два килограма е напълно реален. И то с разумна диета и повечко натоварване, без гладуване.

2-а фаза: време за малки прегрешения

Всичко хубаво рано или късно свършва. И от първия ден на цикъла нивото на естрогена в женския организъм започва постепенно да намалява. Паралелно протичат и други промени, които бавно и полека увеличават желанието данарушиш успешно започнатата диета.

Няма смисъл от самообвинения и гузна съвест! Много по-добре е леко да се увеличат поеманите калории и малко да се намали физическото натоварване. Това не означава, че преди лягане е позволено да изядеш цяла тенджерка с пържени картофи. Говорим за леки отстъпления от диетата. Колкото до спорта, в този период е добре да се прекратят заниманията на тренажори и силовите упражнения. И да се заменят с аеробика. шейпинг, плуване, колоездене. През тази фаза следете и стрелката на кантара! Ако тръгне нагоре, ограничете кулинарните изкушения и удължете времето за спортуване. Идеално би било ако нито един от изгубените килограми не се върне. Дори е възможно да свалите още — между 0.5-1 кг.

3-а фаза: време за торта

Важнопю е да не изгубите контрол!

През тази фаза рискът да си върнете свалените килограми и да се обзаведете с още няколко отгоре е огромен. Третата фаза, която започва примерно седмица преди менструаицията, е изцяло подчинена на трите букви ПМС — предменструален синдром. С всички съпровождащи го проблеми, в това число и постоянното желание да си поплачеш и да ядеш (всичко и 6 повече, но най-вече сладко).

Както сами сте се убедили, да се прави диета в такова състояние е невъзможно! Нормалното поведение е да реализирате всички странни желания, които ви преследват през този период. Подгответе се психически — към края на този период вашето тегло малко ще нарасне. Но обикновено този прираст се дължи повече на увеличението на запасите от вода, а не от мазнини. Просто през тази фаза нашият организъм задържа повече течности, от които благополучно ще се избави веднага щом премине отново в първа фаза.

Законите на лакомията

Тъй като третата фаза е очевидно фазата наневъздържания апетит, ето няколко закона, които ще ви помогнат да я преодолеете с незначителни последствия:

Законът на панирания кашкавал

Ако безумно ви се прииска паниран кашкавал, не се опитвайте да го замените с обезмаслено кисело мляко. Не помага, проверено е многократно! Просто хапнете едно парче.

Законът на любовта към сладкото

Това всъщност е потребността от въглехидрати и за да не ви изненада прсловутият сън с шоколада, 10 дни преди менструация преминете на въглехидратна диета: ограничете месото, рибата и яйцата. а увеличете обема на плодовете,зеленчуците и зърнените храни. Не страшно — едно средно голямо парче месо засища колкото купа със салата.

Законът на малките дози

Колкото по-често ядете, толкова по-малки са колебанията на кръвната захар, променитев настроението и пристъпите на глад. А за периода на ПМС това е много актуално! Естествено, да се яде често не значи да се яде Много. Просто разделете обичайното си количество храна на 5-6 приема.

Законът „без сол“

Невъзможно е да я откажете напълно, но поне я съкратете до минимум. Изследванията в тази област сочат, че значителното намаляване на употребяваната сол седмица преди менструация предпазва организма от задържане на течности. Което означава, че ще можете да избегнете появата на излишните „течни“ килограми, усещането за подуване и подпухване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара