Хрупаш само сурово зеле и маруля, “прокарваш” безвкусната целулоза с отводняващ чай и се надяваш бързо да се избавиш от поредните излишни килограми. Кажи: “Стига!” Ти си жертва на най-популярните митове за отслабването.

1. ГЛАДУВАНЕТО – НАЙ-КРАТКИЯТ ПЪТ ДО УСПЕХА!

В умерени граници въпросният път води до определен целебен ефект, но до отслабване – не! Наистина в началото започваш да губиш тегло, обзема те еуфория, купуваш си нови дрехи по-малък размер и после… много бързо качваш двойно повече килограми. Ако все пак изпитваш нужда да погладуваш, гледай да не е повече от 2-3 дни.

2. ХОЛЕСТЕРИНЪТ – НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ

Не прави тази генерална грешка, не се лишавай напълно от продукти, съдържащи холестерин. Иначе рискуваш да те изненадат неприятно нарушения в месечния цикъл или рязко понижен сексуален апетит. Холестеринът е една от основните суровини за производството на полови хормони.

3. СТОМАХЪТ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЪЖЕ

Трик стар, изпитан и силно компрометиран – запълваш празнината единствено и само с целулоза. Стомахът ти тежи и в същото време страшно ти се яде. Освен че не те засища, целулозата извежда от организма полезните вещества: витамини, минерали, микроелементи. Често всичко това приключва с неочакван финал – запек.

4. ЧАЙОВЕТЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ СА БЕЗОПАСНИ

Абсолютно безвредни препарати не съществуват. Само след десет дни редовен прием ще удари часът на истината – болки и парене в стомаха или неконтролируемо стомашно разстройство.

5. ВЕГЕТАРИАНСТВОТО СТОПЯВА ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ

Далеч не е така. С вегетарианство може дори да се наддадат килограми, ако не броиш калориите и преяждаш. А пълният отказ от животински белтъчини не само може да навреди на здравето ти, но и да се отрази зле на способността ти да смяташ наум с двуцифрени числа.

6. СЛАБИТЕЛНИТЕ ИМАТ ДВОЕН ЕФЕКТ – ОЧИСТВАНЕ ПЛЮС ОТСЛАБВАНЕ

След еднократен прием организмът действително ще се почувства прочистен, но ако го мъчиш със слабителни всеки ден, рискуваш да унищожиш полезната микрофлора в стомашно-чревния тракт. Колкото до фигурата, слабителните може да дадат някакъв ефект само ако имаш килограми от залежи в червата.

7. ЩЕ ОПИТАМ СЪС СПОРТ

Ако си решила най-после да се заемеш със спорт, отговори си на въпроса ще можеш ли да го правиш достатъчно дълго и редовно, особено ако си избрала фитнес или аеробика. Зарежеш ли ги по никое време, бедрата ти веднага ще се налеят.

8. А ЗАЩО НЕ С ДИУРЕТИЦИ?!

С тяхна помощ теглото наистина може да се редуцира, но успехът е измамен, защото той е за сметка на загубата на течности. Когато обезводняваш организма, ти вредиш на бъбреците и кожата. А от ненужните натрупвания по този начин така или иначе няма да се избавиш – тялото винаги се стреми да навакса загубеното количество течности.

9. ИСКАМ ДА ТЕЖА 50 КГ

Може да си поставиш и такава задачи. При ръст 160 см тя дори е изпълнима. Но ако се престараеш и паднеш с 2-3 килограма под това число, не се чуди какво става с месечния ти цикъл. За по-сериозните последствия по-добре да не говорим изобщо.

10. ТАБЛЕТКИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ – В ТЯХ Е ИСТИНАТА

Ако не ги съчетаеш с диета и фитнес, едва ли ще се радваш на желания резултат. Мазнините се топят неравномерно. За да ремонтираш контура на талията и бедрата, неизбежно ще се наложи да добавиш специална гимнастика, масаж и козметични процедури – електромиостимулация или лимфодренаж.

11. МИНАВАМ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ! ПОЛЕЗНО Е!

Полезно е, но не повече от 2-3 дни. Подобен режим е изключително беден на белтъчини и мазнини, а и доста мъчителен за по-продължително спазване, защото суровата растителна храна не засища и раздува стомаха. Който е пробвал, знае: през цялото време те гони вълчи глад и ако нямаш достатъчно воля, накрая вместо лист маруля в чинията ти се озовава апетитно пилешко бутче.

12. ДИЕТАТА НА АТКИНС ВЪРШИ ЧУДЕСА

Позволени са много месо и мазнини, под пълна забрана са всички въглехидрати – това е по същество най-популярната диета в САЩ. А можеш ли наистина да се откажеш напълно от всичко сладко, от хляба, от плодовете? На това са способни само непоправимите месояди. Освен това диетата на Аткинс рязко променя обмяната на веществата и в този смисъл могат да си я позволят само напълно здрави млади организми.

13. ТРЯБВА ДА ОГРАНИЧА КОЛИЧЕСТВАТА

Вярно, но ефектът е спорен. Организмът се разделя лесно само с наистина излишното за него. В противен случай почувства ли, че гладува, че е лишаван от важни за него количества “строителни материали”, пренасочва всички хранителни вещества към складиране на запаси от мазнини, съкращава разхода на енергия за сметка на обмяната на веществата и понижава телесната температура. Това от своя страна забавя сърдечната дейност, понижава кръвното и мускулния тонус. А ти се превръщаш в бледа, уморена сянка на самата себе си.

14. ДОБРА Е ТАЗИ ДИЕТА, КОЯТО ПОМАГА НА ДРУГИТЕ

Няма универсални диети. Резултатността на всяка е строго индивидуална. Ако твоята приятелка ти препоръчва нова диета, защото е свалила 20 кг с нея, това изобщо не означава, че същата хранителна схема ще стопи твоите 2 излишни килограма.

15. АКО ПРОПУСКАМ ОБЯДА, ЩЕ ОТСЛАБНА

Някои наистина ядат два пъти на ден и за тях това е навик, норма. Само че този хранителен режим няма никакво отношение към отслабването. Пропуснеш ли обяда, на вечеря ще изядеш двойно повече.

16. ДОСТАТЪЧНО Е ДА НЕ СЕ ЯДЕ СЛЕД 18 ЧАСА

Разбира се, ако работното ти време приключва към 17 ч., не е трудно да се придържаш към това правило. Но ако се прибираш вкъщи не по-рано от 21 часа и си лягаш след полунощ, тази схема не те устройва. Трябва да вечеряш 3-4 часа преди сън.

17. РАЖДАНЕТО – КРАЙ НА МЕЧТАТА ЗА СТРОЙНА ФИГУРА

Това е по-скоро оправдание да му отпуснеш края, отколкото реален факт. Само не се впускай в екстремни преживявания. Ясно, че искаш бързо да си върнеш нормалните обиколки, а защо не и фигурата на девойка. Но не се заблуждавай – ще се простиш не с излишните килограми, а със здравето, ако се стремиш ударно да отслабнеш за период, по-кратък от година след раждането.

18. ОТ ПОНЕДЕЛНИК СЪМ НА ДИЕТА

Ако обичаш да си похапваш, не се подлагай на изтезания с рязко ограничаване на храната. Тялото ти ще възприеме тази мярка като гладуване и… самочувствието и работоспособността ти ще се влошат, настроението – също. По-добре е постепенно да намаляваш калориите.

19. МАМА И БАБА СА ПИЩНИ, ЗНАЧИ СЪМ ОБРЕЧЕНА

Това е вярно, но отчасти. Дамите от пищната порода никога не могат да станат кльощави. Но пък могат да поддържат гардероб, поне два размера по-малък от този на баба им. Всичко зависи от стила на хранене и начина на живот.

20. С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ СИ ОТИВА И ЦЕЛУЛИТЪТ

Да, но само ако заедно с диетата провеждаш и активни козметични антицелулитни мероприятия. Много често портокаловата кожа “краси” слаби бедра.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара