Снимки: Светослав Куцаров 

Елегантна класика в черно и бяло. Изтънчена атмосфера с отбрани песни и впечатляващи мъжки гласове. Те тримата се познават от години. Но едва тази пролет обединяват талантите си и официално се превръщат в трио „Тенорите”. С дипломи по класическо пеене от консерваторията и много амбиция Кирил, Александър и Илиян споделят с публиката вечните класики, руски и възрожденски песни, българска популярна музика. Те тримата могат да интерпретират рок парчета с класически финес, а после да се отдадат на църковно-славянски песнопения. „Тенорите” носят напълно различни индивидуалности, а хармонията помежду им е въпрос на професионализъм и приятелски компромиси. Всичко в името на красивата музика.

Илиян Недев, 28 г., е-р-г-е-н, тенор

Лексикон:

1. Най-добрият съвет, който съм получавал… от майка ми – „Рискувай, но не губи!”

2. Мечтая… правейки това, което искам, да бъда в хармония със себе си.

3. Най-впечатляващият концерт…. Хосе Карерас в София.

4. В себе си бих променил… нищо, засега.

5. В света бих променил… да стане по-справедлив.

6. Вярвам в… истината.

7. Моят страх… не ме е страх.

8. Моят източник на смелост… вярата в себе си.

9. Моето вдъхновение… Музата.

10. Идеалният флирт… с идеалната жена.

11. Ако можех да живея във филм… няма такъв филм.

12. След 10 години… да сме живи и здрави….

13. Типичната ми неделя… в леглото.

Странна комбинация от високи гласови способности и не по-ниски спортни страсти. От футбола и плуването като хоби до класическото пеене като професия. Природни дадености, впрегнати в позитивна амбиция, са класическа формула за успех. И някак много прилягат на спокойната натура на Илиян Недев. Дали има пряка връзка с творческия заряд на неговата зодия Дева? Или е кротък стремеж към перфекционизъм, отново така близки на този земен знак?

Любовта към музиката го въвлича в приключението на „Тенорите”. Но за разлика от колегите си Кирил и Александър, той самият още не е паднал в официалния капан на любовта. „Това, че те вече не са ергени, ме кара все по-дълго да искам да остана такъв. Шегувам се, разбира се”, засмива се Илиян и уточнява, че бракът не е гаранция за щастие. Ако обаче любимата му жена реши, че сватба трябва да има – е, тогава защо не, нека бъде сватба! Жената, която би го впечатлила, е от изчезващ тип. Естествена и спонтанна. „Всяка жена е хубава по своему. Конкретна рецепта няма, поне за мен. Това е нещо, което усещащ. И тогава си казваш „Тя е!”, размишлява 28-годишният тенор. „Много ценя искреността. Не харесвам изкуствените неща и хора. За съжаление все по-рядко се срещат жени, които се държат естествено. Напоследък хората все играем в ежедневието. Но колкото по-естествен е човек, толкова по би ме впечатлил.”

Романтиката е близка до сърцето му и, разбира се, че има място за вечеря на свещи. Но извън етикета, към който Илиян така стриктно се придържа, се промъква един смел копнеж по непредсказуемото. То обаче изцяло е в ръцете на жената до него. „Не съм екстремен, затова ми се иска жената до мен да бъде такава. Да разчупи правилата и стандартите…”, споделя той. По-екстремните му занимания опират до любимия футбол, плуване, риболов и лов. Това с лова буди у него едновременно жал към животните и инстинкта на мъжа да бъде ловец. Друга страст на тенора са пътуванията, които статистически и стратегически провъзгласяват Англия за негова любимата страна. Япония пък го спечелва завинаги с напълно различната си култура и начин на живот.

Едни други различия обаче раждат нови свежи идеи и много позитивна енергия.

Тримата тенори са брилянтни индивидуалисти, но различията помежду им намират перфектната пресечна точка.

„Има странна хармония помежду ни. Всеки си има приоритети, Кирил е ръководителят на триото и изпълнител, ние със Сашо сме само изпълнители. Различията помежду ни са градивни, противоположностите ни се напасват и така създаваме истински екип. Нашата публика може да почувства това, онази хубавата енергия, която им подаряваме с изпълненията си”, разказва Илиян. Каква музика слушат музикантите обаче? Сашо е оплетен в жици и хард-метал. При Илиян нещата са по-лежерни. Отиват към джаз… и малко рок. Следващото признание идва неочаквано и ненапудрено. Извън протокола тенорът Недев споделя

попфолк забавленията в приятелски кръг

И чистосърдечно си казва: „Може и странно да звучи, но е така”. Питам го какъв класически съвет би дал на попфолк гилдията. А той със смях отвръща: „ Не бих давал съвети на никого. Всеки си носи жанра на плещите. Но ще кажа: „Момичета, продължавайте в същия дух!”. Нека продължим с мечтите. Ако попфолк дивата Анелия излезе с предложение за общ проект, какво да очаква от трио „Тенорите”? „Ами, нека дойде. Отворени сме към интересни предложения. Важна е стойността на песента и това дали ни кара да се чувстваме добре и на място”, отвръща Илиян.

Кирил Илиев, 31 г., женен, тенор, мениджър на трио „Тенорите”

Лексикон: 

Най-добрият съвет, който съм получавал… да я карам по-кротко.

Мечтая… да популяризираме трио „Тенорите”, дори да постигнем успеха на великите Трима тенори – Павароти, Карерас, Доминго.

Най-впечатляващият концерт… Il Divo в зала „Щадтхале”, Виена.

В себе си бих променил… да имам повече доверие в хората, да махна преградата между мен и останалите.

В света бих променил… да няма страдащи и бедни деца.

Вярвам в… православен християнин съм, вярвам в Бог, в себе си, в колегите си.

Моят страх… да не загубя амбицията и 6-ото си чувство относно работата ми. Страхувам се от високото.

Моят източник на смелост… дъщеря ми Ивайла.

Моето вдъхновение… вярвам, че хората на изкуството имат връзка с „другите светове”. Оттам идват и вдъхновението, и знанието.

Идеалният флирт… няма правило.

Ако можех да живея във филм… щеше да бъде „Гладиатор”.

След 10 години… ще живея в Испания или Италия, привличат ме с природните си красоти и темперамента на хората.

Типичната ми неделя… сутрин на църква, после на разходка със семейството ми, обичам да готвя, да гледам Формула 1, риболовът също е възможен J.

 

Александър Господинов, 31 г, женен, тенор

Лексикон

Най-добрият съвет, който съм получавал… да говоря по-малко, повече да мисля.

Мечтая… за придобиване на нови технически джаджи.

Най-впечатляващият концерт… 1992 година, първият концерт на „Криейтър” във Варна.

В себе си бих променил… неприятните черти в характера ми – избухливост и раздразнителност.

В света бих променил… човешката алчност.

Вярвам в… стремежа към усъвършенстване.

Моят страх… от смъртта на близките ми.

Моят източник на смелост… егоизмът ми.

Моето вдъхновение… амбицията за успех.

Идеалният флирт… лош флирт няма.

Ако можех да живея във филм… „Уилоу”.

След 10 години… ще бъда по-дебел и по-плешив.

Типичната ми неделя… често неделята не се различава от понеделника, слушам музика, ровя се в интернет.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара