Кокалче на палеца

Жените четири пъти по-често от мъжете страдат от деформация на големия пръст на крака. Кокалчето, което силно изпъква, не само е грозно, но и боли. Защото външната промяна се дължи на спадане на предния свод. Основната причина е наследственост, но често сами задълбочаваме проблема с високите и тесни обувки. В тях кракът се чувства като в менгеме и освен това предната част на стъпалото поема изцяло тежестта на тялото. От силното натоварване сводът спада, палецът се изкривява, а костната тъкан се разраства. В добавка получавате и артрит.

fashion-601557_640

Какво да правим:

■ Купувайте обувки вечер. Тогава краката са леко отекли от умората и така си спестявате пришките от новия чифт.

■ Носете винаги подходящия номер – пред пръстите ви да остава поне малко свободно пространство. С възрастта стъпалото често се уголемява, така че не настоявайте за традиционния си размер.

■ Не носете високи токове. Те силно натоварват стъпалото.

■ Дебелите, неогъващи се платформи също са много вредни. Не само стъпвате като в паници, но и затруднявате кръвообращението, мускулите и сухожилията на цялото стъпало.

■ Краката най-много страдат от наднорменото тегло. Ако се налага, отслабнете.

■ Вечер потапяйте краката в топла вода с 2 супени лъжици морска сол или обтривайте стъпалата с кърпа, в която сте сложили лед. Масажирайте стъпалата, така ще възстановите мускулите и сухожилията.

Мигрената

headache-388876_640

Жените страдат от главоболие 3 пъти по-често от мъжете. Пулсиращи болки в половината от главата, гадене, неприятни усещания от светлината, нетърпимост към силни звуци и продължителност на пристъпа от 4 до 12 часа – това са все признаци на мигрена. Главната причина пак е в колебанията на женските полови хормони. При всяка десета жена мигрената предшества или съпровожда месечния цикъл. Понякога са виновни контрацептивите. С началото на менопаузата пристъпите на мигрената при много жени отслабват или изчезват напълно.

Какво да правим:

■ Анализирайте коя храна или напитка отключва пристъпа и я махнете от менюто си.

■ Главоболието може да започне от ярка светлина, шум, горещина, студ, миризми, силни емоции или голямо физическо натоварване.

■ Ако болката се задава, изпреварете я с аспирин, парацетамол, седалгин, серидон.

Тихият крадец

Така наричат остеопорозата. Дълго бреме болестта с нищо не издава, че е в костите и граби от калция им. Те започват да губят плътността си и стават чупливи. Пукат се, чупят се, най-вече ребрата, прешлените, шийката на бедрената кост и китките.

Вслушвайте се в тялото cu:

■ Епизодична силна болка в гърба между лопатките или в кръста след физическо натоварване.

■ Намаляване на ръста, прегърбване.

■ Счупване след незначителна травма

Проблемите започват след 40-ата година. Мъжете губят само по 0,3 на сто от костното си вещество годишно, а жените преди и по време на менопауза – по един процент и дори стигат до драстичните 2-3 на сто. Това отслабва здравината на скелета, който не може да понесе дори незначителни натоварвания. Главната причина за остеопорозата е угасването на естрогените – женските полови хормони, които регулират обмена на калция в организма. Но има и други причини: ендокринни, ревматични, заболявания на жлъчно-чревния тракт, нарушено хранене, приемането на някои лекарства.

milk-518067_640

Какво да правим:

■ Нуждаем се от 1000-1500 мг калций на ден. Това е особено важно във възрастта до 18 години, когато се натрупва костна маса. Калцият е най-вече в млякото, млечните продукти, бадемите, кервиза, сусама, рибата.

■ Живейте активно и се движете повече. Спортувайте и цял живот не се отказвайте поне от утринна гимнастика и неделен излет. Пушенето и нелекуваните хормонални разстройства (белези за тях са ненормалното напълняване или малкото килограми, макар че се храните) също са сериозни крадци на калций, физическите упражнения, напротив, укрепват костите.

■ При бременност, кърмене и с възрастта необходимостта от калций нараства. Посъветвайте се с лекар.

■ Излагайте се на слънце. Именно тогава се образува така нужният витамин D, който помага за усвояването на калция.

■ Ако трябва да се лекувате, бъдете търпелива. Препаратите, които усилват обмена на процесите в костите, действат бавно.

■ Внимавайте с кафето и чая. Не повече от две чаши на ден, а след 40 г. пийте черен чай и кафе само ако нямате никакви признаци на остеопороза. Те изхвърлят калция.

■ Консултирайте се с гинеколог, ако месечният ви цикъл е нередовен.

■ Обърнете се към лекар, ако ви се появяват болки в гърба, които преминават, щом полегнете.

Разширени вени

Причина обикновено е повишената разтегливост на стените на вените на фона на хормонален дисбаланс и високо венозно налягане. Провокират болестта и бременност, раждане, работа на крака. Първо усещате тежест, подуване, умора при ходене или при стоене – особено вечер и в горещините. След това процесът се изсипва лавинообразно – нарушава се храненето на тъканите, появяват се петна, отоци и болки.

feet-605881_640

Какво да правим

■ Няма лекарства, които да спрат прогресиращото разширяване на вените. Доста помагат еластичните бинтове, специални чорапогащи и чорапи с дозирано налягане – най-голямо в областта на стъпалата и намаляващо към бедрата.

■ Избягвайте да стоите продължително време прави.

■ Вкъщи, щом седнете, поставяйте краката си на по-високо.

■ Пробвайте контрастни или хладки бани за краката.

■ Намазвайте два-три пъти на ден засегнатите участъци със специален гел за разширени вени. Носете го винаги със себе си.

■ През лятото ходете боси по трева и влажен пясък.

■ Посъветвайте се с лекар дали разширените ви вени не могат да се склерозират със специално вещество или да се оперират. Манипулацията по склерозирането е проста и бързо дава желания резултат. Възможно е да потрябват няколко сеанса. Операцията се прави от специалисти по съдова хирургия. Този метод е по-надежден. Хирурзите днес се съобразяват с козметичната страна и разрезите са незабележими.

От списание „Домашний очаг“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара