Най-после дойде и времето да стягате куфарите за морето. Или вече сте на брега му. И в двата случая към списъка с нещата, които не трябва да забравите, добавете няколко трика, с които ще изглеждате и ще се чувствате добре през най-приятните дни от годината.

Untitled

■ Направете няколко слънчеви бани предварително. Иначе рискувате болезнено изгаряне, което ще ви лиши поне няколко дни от удоволствието да сте на плажа. Освен това от екстремното трупане на тен кожата изсъхва и старее, бръчките се увеличават. Можете да направите един курс в солариум. Програмата за изкуствено придобит загар е щадяща и здравословна. Първата седмица нагревките трябва да траят между 3 и 5 минути три пъти седмично. Следващата се увеличават до 10-12 минути, а в третата може да са 20 минути един път седмично.

■  Не оставяйте процедурата епилация за последния момент, направете я няколко дни предварително, за да има време кожата да се успокои. Не отстранявайте космите с бръснене, особено ако вече сте на курорт. Възможно е безобидните наглед ранички да се възпалят.

■  Откажете се от мазните кремове и гримове по време на отпуската.

Оставете вкъщи и козметичните средства, съдържащи восък, като моливите за очи. Използвайте само овлажняващ крем на водна основа.

■  Избягвайте да сте с грим на плажа. Рискувате да изглеждате нелепо, защото от слънцето и водата той бързо ще се разтече. Освен това под въздействието на силните слънчеви лъчи някои от съставките му могат да предизвикат упорити кожни раздразнения.

■  След плаж винаги поливайте тялото с душ. Някои смятат, че преспиването с полепнала сол от морската вода е изключително здравословно. Всъщност така по кожата по-лесно се задържат песъчинки, които могат да предизвикат инфекция, защото в тях се съдържат болестотворни микроорганизми.

■  Грижата за кожата не приключва само с нанасянето на слънцепредпазен крем ( не забравяйте, че той се слага поне 30 минути преди да отидете на плажа ). Запасете се и с балсам, който не само ще я охлади, но и ще подпомогне нейната по-бърза регенерация. Той трябва да съдържа мента, която бързо се изпарява и създава усещане за прохлада, алое, с което ще възстановите влажността на кожата, и минерали за освежаването и подхранването й. Добре е вашият балсам за след слънчеви бани да е обогатен и с витамините А, С и Е.

■  В жегата тялото интензивно отделя пот. Ако добавите и тежък парфюм, само ще подсилите неприятното ухание. По-добре е да ползвате тоалетна вода с леки, цитрусови аромати. Запомнете! Дезодорант не се слага, когато вече сте започнали да се изпотявате, защото влиза във взаимодействие с микроорганизмите по кожата и увеличава излъчването на лоша миризма. Дезодорант се слага след току-що взет душ на подсушена кожа.

■  Пийте много вода, докато сте на плаж. В горещината тялото бързо губи течности, а кожата – еластичността си.

■  Не забравяйте косата. От слънцето и морската вода тя буквално се разболява – става суха, чуплива и започва да „цъфти“. Най-доброто решение е да носите непрекъснато шапка за слънце или плувна, когато влизате във водата. Но ако мразите подобни ограничения, тогава я измивайте с чешмяна вода след всеки плаж и я подхранвайте със специален балсам. Не я подсушавайте със сешоар. Когато съхне сама, тя диша и попива необходимата й влага. След това става жива и лъскава.

■  Лак за нокти също не е желателно да използвате.

В него има съставки, които под въздействието на слънцето могат да предизвикат кожна алергия.

■  Внимавайте и за очите. От яркото слънце и солената вода те често се раздразват и зачервяват. Успокояващо ще им подействат капки, известни като изкуствени сълзи, или студени компреси с отвара от лайка.

■  В чантичката с дамски принадлежности трябва да сложите и вазелин за устни, тъй като на плажа те бързо изпръхват и се напукват.

Използвайте морете, за да стегнете тялото си

Ще Ви помогнат следните упражнения:

1.  Влезте в морето до кръста и започнете да крачите, като повдигате високо коленете.

2.  Бягайте във водата.

3.  Правете воден масаж, като сплетете ръце и ги движите нагоре и надолу пред торса или около бедрата. Между ръцете и останалите части на тялото трябва да усещате движението на получилата се водна възглавница.

4.  Вдигнете ръце, сгънати в лактите на нивото на гърдите, и навлизайте с леко бягане странично в морето. Това помага да шлифовате талията и ханша.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара