Често чуваме, че България е една от страните с най-много празници и почивни дни – Освобождението, Деня на армията, на труда, на писмеността, на будителите… Все по-рядко обаче си спомняме какво стои зад тези дати и какви са историческите факти, които са ги предизвикали. А те често са кръвта, трудът и неуморните усилия на един народ да бъде независим.

Българска история

Именно с цел да предизвикат интереса на хората към историята на многовековна България, през 2012 г. група млади ентусиасти създават фейсбукгрупа, в която да споделят любопитни факти, да припомнят важни събития и да разкриват малко познати детайли от славното ни минало. Наричат себе си и страницата в социалната мрежа „Българска история“. Само за първите два месеца тя предизвиква рекорден интерес и привлича повече от 10 000 фенове. Затова младежите решават да създадат сайт www.bulgarianhistory.org, където могат да реализират още по-интересни и интерактивни проекти. Днес той има повече от 200 000 посетители на месец.

Като български телеком, който подкрепя родолюбиви каузи, VIVACOM се обръща към младежите с предложение за партньорство на проектите им. Така „Българска история“ успява да реализира втория сезон на видео поредицата „Легендите оживяват“, разказваща митове и предания от различни кътчета на България. Екип от десетима ентусиасти от сдружението пропътува повече от 3000 километра и посети над 30 градове и села в Подбалканския регион и Горнотракийската низина. Сред тях са емблематичните за българската история Клисура, Батак, Панагюрище, Копривщица и Шипка, все още тайнствено съхраняващи спомена за велики герои и дела. Младежите се срещат с интересни хора, чиито истории дават един различен поглед над миналото ни и не могат да бъдат открити в нито един учебник или книга. Те оживяват във видеоразказите на сайта на „Българска история“ и в youtube канала на VIVACOM и така достигат до цялото общество.

„Да обиколим българските училища“ е другата голяма инициатива на родолюбивите младежи, подпомогната от VIVACOM. В продължение на две години сдружението е посетило близо 60 населени места и е провело открити уроци по история пред повече от 2 800 деца в училищна възраст. В продължение на един час екипът преподава историческите факти и събития чрез видеа, снимки, презентации, колажи и дори игри. Младите ентусиасти вярват, че като прилагат по-модерен и интерактивен поход в образованието, ще запалят патриотичната искра в младото поколение.

 

Louis_AyerСлед редицата успешни съвместни проекти, VIVACOM без колебание дава своята подкрепа за първия документален филм на „Българска история“. Амбициозният проект „Швейцарецът с българско сърце“ цели да представи малко познатата у нас личност на Луи Айер, който обаче оставя своя голям принос за развитието на Следосвобожденска България. Швейцарецът поставя основите на спортната гимнастика у нас и утвърждава значението и ползите от спортното обучение на младежите. По време на Балканската война Айер става доброволец в армията, а след години намира смъртта си на бойното поле по време на Междусъюзническата война, бранейки националната идентичност на България. В невероятната история на Лиу Айер, екипът на „Българска история“ вижда достоен пример за подражание на съвременните българи. Документалната лента се радва на изключително голям зрителски интерес, като обикаля 23 града в страната и събира повече от 3 500 зрители на общо 28 прожекции.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара