Спомняте ли си как Кари Брадшоу в „Сексът и градът“ описа цяла технологична революция (преминаването от стационарен към мобилен телефон) само с една романтична констатация: „Преди чакахме Той да ни се обади у дома и живеехме с надежда, че е звъннал, но не ни е открил, а сега носим този проклет телефон със себе си, взираме се в него и чакаме да ни пише или звънне… непрекъснато и това очакване ни изяжда отвътре.“

Но де да беше само любовта… Клиенти и шефове ни изпращат мейли непрекъснато, които бибкат и светят на таблетите, на телефоните, на лаптопите ни. Непрекъснатата ни свързаност с работата увеличава стреса до непознати досега нива, но истината е, че ако спрем този поток от информация към нас, стресът се засилва още повече – защо не получаваме мейли, някой ще ни отговори ли на въпроса за цената на рекламни брошури в неделя, в два следобeд?

81XMpnbuVRL._SL1500_

Нуждата от технологии наричаме удобство, но понякога се замислям дали не е просто начин да усвоим натрупаната нужда да контролираме детайлите в живота си.

Да контролираме детайлите в живота си у дома – ето какво е новото умение, което можем да усвоим благодарение на модерните технологии.

Едно копче за всички команди

Стимулирането на човешкия мързел (комфортно замаскиран като удобство) амбицира не малко технологични гиганти в предоставянето на продукт за изтощените потребители, които за нищо на света не искат да станат от дивана.

Мултифункционалните дистанционни устройства на Logitech например бяха много популярни преди години – на практика това представлява едно дистанционно, което управлява всичко у дома – от телевизора и аудиоуредбата до климатика и бойлера (стига самият бойлер да има собствено дистанционно).

Изключих ли ютията?

Нека тази, която не си е задавала този въпрос – да спре да чете дотук! За всички нас, които в бързината сутрин приглаждаме ленения летен панталон и тръгваме забързани за поредната среща, но уви, въпреки че закъсняваме, трябва да се върнем да проверим дали щепселът е все още забоден в контакта, вече има супер помощник. Т. нар. „умни контакти“ могат да бъдат изключвани (за случая с ютията) директно от телефона… или включвани, в случай че искате да затоплите малко трапезарията в зимните вечери 15 минути преди да се приберете от работа.

smart oven

В кухнята

Сърцето на дома е още една стъпка по-близо до филмите за бъдещето. На последните технологични изложения успяхме да видим пералня, която се свързва с приложение на телефона ви и според вашия график определя цикъла си на пране/сушене, за да са готови дрехите ви, когато се прибирате у дома. Като ползва максимално икономичен режим. Или фурна, която ви подсказва какво може да сготвите за вечеря и запаметява любимите ви рецепти.

Netatmo HD smart камера

Ето нещо, което родителите на тийнейджъри със сигурност ще оценят положително. Тази камера може да каже точно кой кога и къде у дома е влязъл, кога се е прибрал, къде си е легнал и вероятно с кого J. И всичко това се съхранява на запис. Джаджата е изобретена с цел да се чувстваме по-сигурни, но лично на мен дебненето ми идва малко в повече. Бррр…

welcomecamera1-800x434

Е, добре дошли в своя умен дом. А ако някога ви се прииска да се изключите от мрежата и да скочите ядосано на рутера, за да спре интернетът – да знаете, че ви остава съвсем малко време да го направите – скоро, щем не щем, умните ни устройства ще се свързват сами в мрежата, за да правят това, което по принцип ние правим, отменяйки ни от обичайните задължения. Честито!

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  http://hitechride.blogspot.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара