Водещият на предаването „Отвъд магията“ по National Geographic Channel Дръмънд Мъни-Кутс (DMC) бе специален гост на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет.

DMC е роден през 1986 г. в Лондон. Още от малък той е истински  увлечен от мистериозното и паранормалното. През 1994 г. баща му, лорд Криспин Латимер, го завежда в Davenports’ – малък магазин за магии и му купува каталога. DMC жадно го поглъща и това слага началото на неговото магическо приключение.

DMC започва да изучава магия, когато пристига в „Итън Колидж” през 1999 г. (където учи заедно с принцовете Уилиам и Хари). През 2001 г. кани Ури Гелър като лектор в колежа. От него научава и как да огъва лъжици.

DMC завършва „Итън” през 2004 г. и тръгва да обикаля света. Той посещава и се среща с магьосници, знахари и духовни гурута из Индия, Азия и Европа. През този период прекарва и доста време с професионален измамник на карти в Банкок (Мистър Сомкид, който по-късно се появява в специалния пилотен епизод на DMC – „Cardshark“), който запалва у него огромен интерес към този вид измами. На 19 г. DMC вече е наясно, че магията и картите ще бъдат най-важното нещо в живота му.

IMG_0967_

През 2005 г. DMC влиза в университет в Лийдс, за да учи модерни езици. Но постоянните му пътувания и липсата му на академични интереси почти му костват на два пъти да бъде изключен. В крайна сметка се дипломира, връща се в Лондон през 2009 г. и се посвещава напълно на магията. Завършва London Gaming College като професионално крупие и дилър на карти, което му помага да вникне по-добре в техниките (и слабостите) на казината и игрите в казино.

На 25 години DMC вече е изградил репутация сред определен кръг от частни клиенти, сред които кралски семейства от 3 континента, президенти и посланици, милионери. След това младият магьосник хвърля око на телевизията. В желанието си да промени начина, по който магията е представена там, при всяка удобна възможност DMC стяга малка раница и ръчна камера и пътува сам към Индия, Африка или Азия, където снима и сам сглобява кратки документални филми. „Tanzanian Devil“ изследва зловещия свят на съвременното магьосничество в Танзания, а „Why Do We Believe?“ обръща поглед към мотивацията зад човешките системи от вярвания в Индия. DMC прави общо 5 такива филма, качва ги на YouTube и така започва да осъзнава, че магията може да бъде използвана не само като забавление на хората, но и като средство за изследване на теми и културни субекти, далеч отвъд самите трикове.

През 2012 г. National Geographic забелязва работата на DMC и  харесва неговия изследователски подход. Скоро му възлага да заснеме пилотен епизод и през юни 2013 г. „Cardshark“ е излъчен по цял свят с огромен успех. Няколко месеца по-късно каналът се обръща към DMC с нова поръчка, този път за поредица от 7 епизода, която изследва магията във всичките й форми и навсякъде по света. Така се ражда „Отвъд магията“. DMC прекарва следващите 10 месеца, снимайки из цял свят – Сингапур, Франция, Испания и Мексико – и изследвайки различни теми като вуду, военни заблуди, джебчийство, източен мистицизъм, исторически илюзии, мамене на карти, ескапология (изкуството да се измъкваш от всякакви затворени пространства) и четене на мисли.

IMG_0935_

Предаването „Отвъд магията“ тръгва през ноември 2014 г. по National Geographic International в над 170 държави. То утвърди DMC като нова голяма фигура на световната магическа сцена.

DMC бе любезен да отговори на няколко въпроса на „Жената днес“ по време на посещението си в България.

Кажи ми, че магията наистина съществува.

Има я, 100% съществува, нито частица от мен не се съмнява. Но зависи какво приемаме за магия. Дядо Коледа не съществува. Не вярвам във феи. Не вярвам във феята на зъбките. Но има невероятни неща в света. Животът например, раждането на детето – за мен това е най-магичното нещо на света. Сънят и сънищата – никой нищо не знае за тях. Човешкият ум – преди раждането и след смъртта – къде отива? Абсолютно съм убеден, че това са реално съществуващи магии.

В българския език имаме проблем с превода на думата „магия“ от английски. Преводът на magic – магия, възприемаме като това, което правят Хари Потър и Дъмбълдор. А магьосници като теб наричаме илюзионисти, които правят фокуси.

В историята думата „магия“ се е променила страшно много. Преди 300 години хората са странели от магията, в Китай магията се наказва, в Африка хората се боят от магията. Тя е като думата „любов“ – гърците имат 4 или 5 думи за различните видове любов, мисля, че с магията е същото, за различни типове магия става въпрос.

Срещал ли си магия, за която нямаш обяснение?

Все още не. Но търся такава и наистина искам да открия. Това е, което ме води – надеждата, че съществува реална магия. Мечтая си да я срещна, но още не съм видял доказателства. Но да сме внимателни в терминологията – говоря за свръхестествената магия, паранормалното. Бих искал да го открия.

Наистина ли при нито едно от пътуванията си по света не си срещал подобна магия, магия, за която нямаш обяснение?

Виждал съм някои много интересни, много впечатляващи неща. Но всеки път разбирам как става това. Например да ти гледат на ръка и да ти предсказват бъдещето.

Аз например нямам обяснение как така могат да се извиват лъжици със силата на ума?

Много е трудно да се каже. Всъщност откриваш нещо, което е много мощно в мозъка ти. Юри Гелър експлодира през 70-те години с този номер. Страхотно е, но не бих го класифицирал в категорията на реалната магия. За мен това е нещо, което изглежда като реална магия само.

Силата на ума ли е?

До известна степен – да. Но не толкова, колкото човек би могъл да си помисли, че е.

В какво вярваш?

Вярвам в магията в нас самите, в нашите способности. Хората търсят магията извън себе си, а всъщност трябва да погледнат вътре. Знам, че това, което казвам, е голямо клише, но има много повече вътре в нас, което можем да постигнем и създадем. Има огромна магия в самите нас. Обожавам вдъхновяващите книги с поговорки, мантри, цитати. Мисля, че магията да вярваш в себе си, да не се отказваш, да преследваш мечтите си – това е голяма магия!

Смяташ ли, че с нашето съзнание можем да променяме реалността?

Мисля, че да. Да видиш едно и също нещо с различни очи. Двама души гледат една картина и единият не вижда нищо, а другият – цяла вселена. И двамата са прави. Мисля, че животът ти е това, което решиш, че е. Така мисля. Но не знам…

В едно интервю каза, че имаш три любими мантри.

Да. Първата е кураж – не изневерявай на мечтите, които си съхранил в сърцето си. Когато вътре нещо ти говори, трябва да слушаш този глас, а много хора не слушат сърцето си. Втората е любов – да раздаваш обич на околните, да показваш колко добър човек си и да игнорираш всичко останало. Но не смятам, че любовта винаги трябва да бъде безусловна – има добри хора в живота и не толкова добри. Важно е да се обградиш с добри хора, правилните за теб хора. Обичай ги и не обръщай внимание на останалите. И третата – вярата, че всичко е възможно. Като дете раснах със сериозни хора с реални професии, а си мечтаех да правя трикове с карти, исках това да ми е професията. Абсолютно налудничава идея. Но когато вярваш… Невероятно е. Вярата изключително много помага.

IMG_1115_

Семейството ти щастливо ли е с твоето призвание?

Мисля, че да. Но имаше и трудни периоди. В началото нямах никакви пари. След университета всичките ми приятели започнаха сериозни работи, в банки, компании, да правят истински кариери. Но 5 години по-късно взеха да бягат от ситито, да се отказват и да правят това, което им казва сърцето. Така че моето решение беше правилно.

Без съмнение. Просто си мислех за куража на 18-19-годишна възраст да тръгнеш да света обикаляш сам, със собствени средства, за да учиш магия. Трябва да си имал доста силна вяра.

Тогава въобще не си задавах въпроса дали ще се получат нещата, въпросът беше колко време ще ми отнеме, докато стана достатъчно добър. И според мен това е правило за живота. Опитвах разнообразни неща, докато всъщност ми се получи.

От какво е вдъхновена магията в днешни дни?

Запознах се с Майкъл лу Чен от Тайван, много известен илюзионист в Азия. Той ми каза, че магиите днес са вдъхновени от мечтите, сънищата и религията. Всички магии идват от тях, а илюзионистите намират начини да ги сътворят.

Тук си за участие във Фестивал на науката. Къде е пресечната точка между магията и науката?

Много хора мислят, че магията живее в сянка, където науката още не е стигнала. Преди 200 години най-обикновени неща като вълните, дъжда, фазите на Луната, приливите са се възприемали като магия, а науката постепенно започва да отгръща и декодира всички тези явления. Винаги науката ще тича след магията, за да търси отговорите на тези неща, които не можем да си обясним.

Кой е най-добрият магьосник днес?

Дейвид Копърфилд. Ако има десетобална скала и той е 10, то следващият най-добър след него ще е 7. Той е невероятен – чистотата на магията, хореографията, театъра – всичко е страхотно.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара