Чаят е мек допинг, който увеличава биологичната енергия на организма и създава чувството на бодрост. Досегашните наблюдения показват – тези, които системно употребяват ободряващото питие, обикновено дълго съхраняват добра работоспособност и здраве.

Растението, което дава вълшебното питие, е вечнозелено дърво. За своите 70-100 години живот то може да израсне до 17 метра височина. Но производителите на чай не допускат това. С помощта на селекция и непрекъснато подрязване чаените храсти не надхвърлят повече от 1 метър.

В чая се съдржат около 130 вещества и съединения. Някои от тях са с висока биологична активност, като придават на чая леко стипчив вкус и понижават пропускливостта на капилярната стена, ако тя е повишена, и възвръщат еластичността й.

  • Черният чай влияе благоприятно върху храносмилателния тракт, свързва някои вредни вещества, образувани в процеса на чревното гниене.
  • Кофеинът в руския чай действа върху сърдечносъдовата система значително по-меко, отколкото този в кафето. Той стимулира умствената дейност, без за разлика от кафето да оказва отрицателно въздействие върху организма.
  • Черният чай съдържа витамините Д, А, В1, от група Р, а те засилват съпротивителните възможности на организма към инфекциозни и други заболявания.
  • Стоматолозите препоръчват чая – той внася в организма същото количество флуорни съединения, както и специално обработената с флуор вода.
  • При хора, които употребяват чай вместо кафе, атеросклерозата е разпространена значително по-рядко. Разбира се, да са излекува вече възникнала атеросклероза само с чай, е невъзможно, но той може да бъде част от профилактиката й.
  • Силният и сладък чай с мляко е много добра противоотрова при отравяне със сънотворни, наркотици и алкохол.
  • Чаят е великолепен терморегулатор.

Горещият чай сгрява през зимата и освежава и разхлажда в горещините. В топлите дни понижава температурата не само в устната кухина, а и на цялото тяло. Обяснението е следното: съдържащите се в чая вещества и съединения заставят системата за терморегулация в човешкия организъм да работи на ускорен режим. В резултат от повърхността на тялото се изпаряват значителни количества влага, която отделя повече топлина, отколкото чаят внася със себе си.

Хората, които живеят в горещ климат, употребяват главно зелен чай. Ако работещите при високи температури пият такъв чай, особено обогатен с витамин А, С, от групата В, те утоляват жаждата са много по-добре, отколкото с подсолена или газирана вода. На болните с високо кръвно налягане, които не бива да приемат годеми количества течности, също се препоръчва да пият зелен чай.

  • Чаят е известен и като потогонно средство.

Ето защо той се използва при трескави състояния, грип, остри дихателни катари. Отвара от зелен чай лекува дизентерия. Компреси от чай понижават температурата при
слънчеви изгаряния.

  • Руският или китайският чай се използва за профилактика на простудните заболявания на горните дихателни пътища. Той има противомикробно, затягащо, оздравително върху целия организъм действие.

Чаят не носи рисковете на кафето, той трябва да се използва от всички като лечебно и като тонизиращо за нервната система средство.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара