„Маликян притежава инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал единствено в най-големите виртуози. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново”. Така говори големият испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима в последния си филм „Хота: Отвъд Фламенкото“ .

Саура посвещава последната си творба, излязла на екран през 2016г, на традиционния танц „хота“, като за снимките се доверява на най-добрите испански и международни музиканти, певци и танцьори, в това число виртуозния Ара Маликян.

Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта „Говори с нея” (2002) на друг титан в киното Педро Алмодовар, а след това и в скандалния и автобиографичен „Лошо възпитание“ (2005).

„Просто бях там, а той имаше нужда от цигулар“, казва скромно Ара Маликян. Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката  към филми на Мигел Абаладехо, Салвадор Гарсия Руис, Манане Родригес и Емилио Арагон.

Говори с нея – музика Алберто Инглесиас

Самата история на цигуларя с арменско сърце, роден в Ливан и намерил дом в Испания е като извадена от филм или от приключенски роман. През  1915 г. дядото на Ара бяга от арменския геноцид и по чудо се спасява, представяйки се като част от оркестър. Така една цигулка спасява живота му и пропътува пътя от Италия, където е създадена, през Армения до Ливан, за да попадне по-късно в ръцете на тригодишния Ара и да стане част от пътя на бъдещия цигулар.

Години по-късно семейството на Маликян е принудено да напусне Бейрут заради разпалващата се война в Ливан. На 12 години Ара изнася първия си голям концерт, на 14 – вече е най-младият студент в музикалното училище в Хановер със стипендия от германското правителство. Учи музика в Лондон в Guildhall School of Music & Drama, където негови учители са едни от най-известните цигулари. Сприятелява се и дели една квартира с Васко Василев и от него научава много за българите и българския фолклор. Казва, че народната ни музика е „изумителна и вдъхновяваща” и че мечтае един ден да я свири.

Като студент в Германия и Англия живее бедно и се издържа със свирене по сватби, пътува с турнета на Ванеса Мей заедно с българския цигулар. Не се хвали с цигулката си, и за да скрие бедния й произход, измисля историята на лютиера със странното име Алфредо Равиоли, който бил създал само пет инструмента.

15 години след това Ара Маликян вече е изкачил стълбата на успеха, като е продал над 100 хиляди копия от „Четирите годишни времена“ на Вивалди. Носител на най-големите награди от световни конкурси, като „Феликс Менделсон“ в Берлин, „Пабло Сарасате“ в Памплона и „Николо Паганини“ в Генуа. През 2015 г. е номиниран за Латино грами и в продължение на 7 години е концерт –майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

От три години, обаче, Ара Маликян обикаля света с турнето си „Невероятното пътешествие на една цигулка”, носещо името на 25-тия му албум. За да разказва истории чрез музиката – от предкласиката на Бах, през аременския фолклор, Вивалди и ритмите на клезмер до Radiohead и Led Zeppelin.

Българската публика ще може да чуе цигулката на Ара Маликян на 1 ноември в зала 1 на НДК. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара