Вероятно и вие принадлежите към ония родители, които се радват, ако могат да прекарат отпуската си заедно с децата. Това е време за общуване, за игри и походи неща, които укрепват чувството за семейна близост. Безгрижната атмосфера, без домашни задължения, без напрегнатостта на всекидневието действа благотворно върху всички.

В подготовката трябва да участват всички. Ако имате по-големи деца, обсъждайте плановете за отпуската заедно с тях. Това предварително създава добро настроение. Децата могат да поемат малки задължения, свързани с подготовката.

Добре е да си съставите списък на необходимите вещи, да го огледате добре, да не пропуснете и през лятото топлия пуловер и обувките за влажно време. Запазете този списък, той ще ви бъде полезен и следващата година.

Къде да се отиде?

Този въпрос заслужава основно обмисляне. Дали условията, където отивате, най-добре отговарят на вашите изисквания? Съображенията „за“ и „против“ трябва добре да се претеглят, преди да се вземе окончателно решение. При избора е необходимо родителите да имат предвид възрастта и желанията на децата. Това не означава, че трябва да отпаднат предпочитанията на родителите, които се нуждаят от почивка и спокойствие след напрегнатия труд, но децата искат да играят, да се движат, да имат детска компания.

За деца, които страдат от бронхит или алергия, и за тези, които се хранят лошо, лекарите препоръчват море. За по-нервни деца с нарушен сън или с тегло над нормата се препоръчва средновисоката планина.

На планина

На родители с малки деца или деца в предучилищна възраст бихме препоръчали да летуват в планински местности. Планините педлагат прохлада и свежест и през най-горещите летни дни. Бродейки из планината със своите родители, децата откриват непознати растения, наблюдават птиците, пеперудите, причудливи дървета пробуждат тяхната фантазия. Фантазирайте и вие заедно с тях, устройвайте малки състезания – кой ще стигне пръв до онова дърво, до онзи камък или възвишение. Това винаги оживява разходката, прави я интересна и желана.
Не бива да подценявате издръжливостта на по-малките. Едно три-четиригодишно дете може спокойно да измине само няколко километра. Ако имате по-малки деца, може би заслужава да вземете и сглобяемата детска количка. Тя не заема много място и лесно се пренася.

Всички годишни времена са добри за приятно прекарване в планината. Дори и когато вали, ако човек е добре екипиран, може да прави своите дневни разходки.

На море

Разбира се, не бива да се изключва летуването на море с деца, но в такъв случай препоръчваме да се избягват големите и шумни курортни места. Ето и някои съвети за плажа:

  • Не оставяйте детето дълго време да играе на брега под силното слънце.
  • Редувайте игрите с кратки разходки по плажа.
  • В обедните часове детето трябва да бъде непременно на сянка.
  • Давайте му от време на време подсладен чай.
  • За първите дни са необходими лека шапка и памучна хавлийка. Те ще запазят телцето на детето от изгаряне.
  • Следете колко време ще стои във водата. Посинелите устни, студените ръце и крака са признак на изстиване на тялото.
  • След къпането детето трябва да се подсуши и да се облече с леки дрешки.

Където и както да прекарате отпуската си, трябва да знаете, че за по-малките деца е необходимо да се установи дневен режим на хранене и почивка, на сън и игри. Не винаги домашните привички могат да се пренесат в условията на почивния дом, затова родителите трябва да очакват и някои необичайни реакции. Но каквито и да са тия реакции, всичко се нормализира, когато детето се върне отново към обичайната домашна среда.

По време на пътуването Ако предварително сте се подготвили добре за пътуването – било с кола или с автобус, или с влак, ще си спестите редица неудобства и напрежение. Преди всичко набавете си навреме билети. Не забравяйте храна за из път. Не всичко, което може да се купи в бюфети или ресторанти, е подходящо за малки деца. На път децата пият много течности. За предпочитане е подсладен чай. Соковете не утоляват жаждата.

Погрижете се за храната и на по-големите си деца -витаминозна, калорична, но бедна на тлъстини. Сладкиши, сладолед и др. не бива да заменят основното ядене.

Предварително подготвени сандвичи,

яйца, краставици, домати, плодове са много подходящи при пътуване. За да не се развалят и повредят, опаковайте ги във фолио. Ако разполагате с хладилна чанта, непременно сложете продуктите в нея. Снабдете се с достатъчно салфетки, книжни кърпички и др. Не забравяйте и аптчка с най-необходимите лекарства, превързочни материали, термометър.

Вземете за малките си деца и някои любими играчки и игри -те ще са ви необходими за дъждовни дни.

Ако пътувате с кола, правете почивка на всеки час, независимо от времето. Когато децата се по- раздвижат, понасят седенето в колата по-леко. Не им давайте да ядат. когато колата е в движение – това се отразява зле на храносмилането им. Не оставяйте никога детето само в колата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара