Ако планувате да имате бебе, погрижете се да избягвате тези 10 най-токсични химикали и рискове за вашата бременност.

Парабените в козметиката

Парабените се използват като консерванти в козметичната и фармацевтичната промишленост. Намират се в шампоани, гримове и пасти за зъби. Четете внимателно опаковките на разкрасителните продукти и избягвайте тези, които съдържат:

  • Methylparaben
  • Proplyparaben
  • Isopropylparaben
  • Isobutylparaben
  • Butylparaben
  • Sodium butylparaben

Лекарите съветват да изхвърлите продуктите с парабени 6 месеца преди планираната бременност, за да имате здрави яйцеклетки.

Кофеин

Въпреки многото изследвания по въпроса, дали кофеинът носи риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане, резултатите са неясни. За всеки случай е добре да намалите сериозно кафето и черния чай и напълно да откажете енергийните напитки.

Бисфенол А в опаковките

Бисфенол А е промишлен химикал, широко използван при производството на пластмасови изделия, като детски бутилки, играчки, опаковки за храни и напитки. Според резултатите от различни изследвания Бисфенол А е отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата. Химикалът може да се поеме с храната, чрез вдишване или през кожата.

  • Избягвайте опакованите в пластмаса храни
  • Не загрявайте в микровълновата фурна храна в пластмасов съд

Ретинол

Ретинолът е форма на витамин А, често срещана в антиейджинг кремовете. Витамин А носи риск за плода.

Цигари и тютюнев дим

Пушенето не просто уврежда здравето ви, а конкретно намалява фертилността, състоянието на яйцеклетките, води до раждане на бебета с поднормено тегло и до ранна менопауза.

Боя за коса

Ако се опитвате да забременеете, избягвайте боите за коси, които не са на растителна основа, защото химикалите проникват през скалпа в организма.

Хранителни добавки

Не използвайте безразборно хранителни добавки, които се продават без рецепта. Придържайте се към пренатални витамини, създадени специално за периода преди забременяването.

Силни парфюми и дезодоранти

Синтетичните миризми, които се съдържат в парфюмите, дезодорантите и домашните продукти за ароматизиране могат да нарушат хормоналните нива. Изберете чисти есенциални масла като алтернатива.

Ацетон

Внимавайте с лаковете за нокти и лакочистителите. Потърсете лак на натурална основа и го почиствайте с препарат без ацетон.

Боя за стена

Излагането на латекс, блажни бои, текстилни бои и лакове за мебели се свързват със спонтанни аборти и родилни дефекти. Рискът е особено висок през първия триместър. Нека друг се погрижи за бъдещата детска стая, докато вие сте далече от дома си.

Източник: Mother

Facebook Twitter Google+

0 Коментара