UNICEF и организацията с нестопанска цел H&M Foundation обявяват своята инициатива „Бебешки език за татковци“. Кампанията има за цел да окуражи бащите да отделят повече време за разговори с децата си в ранна възраст и да подчертае как разговорите стимулират правилното развитие при бебетата.

За да научите най-важния език на света, а именно този на вашите деца, вече е достъпен интерактивен онлайн курс. Във филма, който обявява официално инициативата, участват бащи от реалния живот, опитващи се да овладеят изкуството на бебешкия език.

Инициативата „Бебешки език за татковци“ е част от глобалната програма за ранно детско развитие, обявена от UNICEF и H&M Foundation през 2014. До този момент тя е достигнала до повече от 135 000 деца.

„Бебешкият език може да ни звучи глупаво, но той всъщност помага за развитието на мозъците на бебетата. Общоприето е, че бащите не говорят с децата си, толкова колкото майките и това трябва да се промени. Сега, ние предизвикваме бащите да говорят повече с децата си чрез инициативата „Бебешки език за татковци”. Това е един забавен метод да подчертаем важността на инициативата“, казва Диана Амини, глобален мениджър на H&M Foundation.

Изследванията показват, че когато говорим по-бавно, по-методично и издаваме разпознаваеми звуци става

по-лесно за бебетата да научават нови думи

и развиват когнитивните си способности. Изключително важно е за всички, грижещи се за бебета да създават двупосочна комуникация, използвайки контакт с очите, имитирайки движенията, които прави детето им. Междувременно проучванията сочат, че майките и бащите не общуват еднакво с децата си – нито по начина, по който им говорят, нито по това колко често го правят.

„Здравословното развитие на мозъка в ранна детска възраст се определя от отговорни действия и стимулиращи упражнения, в комбинация със здравословно хранене и усещане за закрила. Родителите са тези, които играят най-важната роля в осигуряването на тази среда за децата си. Ние се надяваме тази инициатива да вдъхнови бащите, както и всички хора, полагащи грижи за бебета, да говорят повече с техните деца“, казва главният експерт по ранно детско развитие към  UNICEF д-р Пия Брито.

Курсът „Бебешки език за татковци“

съдържа 3 забавни гласови упражнения, които родителите могат да правят със своите деца. Всяко упражнение е създадено на базата на изследванията на д-р Марина Калашникова от Баския център по когнитивно развитие и език и се фокусира върху теми като тон на гласа и как да водим двупосочна комуникация с бебетата си.

„Когато разговаряме с нашите деца от най-ранния момент в живота им – особено с мелодични и високи и подчертани тонове, ние въздействаме дълбоко върху тяхното когнитивно развитие. По време на нашите изследвания станахме свидетели на сериозни различия в ранното детско развитие при бебетата, които са преживели този начин на общуване с родителите си, сравнени със семейства, които не са го практикували“, казва д-р Калашникова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара