Когато Том Сойер излъга заради своята възлюбена Беки, тя впери в него очи, пълни с обожание и възхита, и прошепна: „Том, как можеш да бъдеш толкова благороден!“. Той понесе много удари с показалката на гол гръб, но с радост – заради възхитения й поглед. 

Не е нужно да си Марк Твен, за да прозреш, че и порасналите мъже се разтапят от щастие, когато им кажеш: „Колко си умен, Иване, колко си велик!“ Той никога, ама никога няма да си признае, но му е изключително приятно да чуе комплимент.

От теб. Няма значение дали си се запознала преди 5 минути или преди 5 години с него – щом помежду ви има тръпка, галенето по главицата и гъделичкането на неговата суета са правилна стратегия. Но понякога твоят комплимент не дава резултата, който си очаквала да предизвикаш. Дори обратното – той започва да те гледа подозрително, да сумти или още по-зле – вдига скандал че си неискрена. Може би си пресолила манджата, може би си преиграла, може би просто не знаеш какво и как да хвалиш – нещо в тактиката ти куца. Най-вероятно, заицото изхождаш от своята гледна точка, а не бива – мъжете и жените реагират различно на похвалата.

За нас не е толкова важно дали комплиментът отговаря на истината.

Той ни е приятен и нужен сам по себе си като мил жест на внимание. Но при тях нещата стоят другояче. На мъжете не им минават тия: „Каква фантастична извивка на устните имаш!“ или „Влюбена съм в загадъчната ти усмивка!“ – изречния, след които всяка жена по принцип примира. За мъжа формата на устните, очите, веждите са само природни дадености или черти по наследство – независещи от него. Така че комплимент по адрес на физиката не би го впечатлил кой знае колко.

Любопитно е, че мъжката логика, описана дотук, не важи, когато става въпрос за no-интимни части на тялото. Не се учудвай – колкото и да сме различни, и на двата пола ни се иска да бъдем сексапилни. Но внимавай! Мъжете усещат фалша, колкото и да си мислиш, че са оперирани от силна интуиция. Ако твоят обект на желание е от сприхавите, може да ти вдигне скандал, ако усети подигравка или ехидност в ласкателството, което си му отправила. А може и да премълчи, но ще чака удобен случай да си го върне.

Затова не се впускай в хиперболи и

художествени преувеличения на неговите качества –

похвалата трябва да е искрена. А най-прекият път към неговото сърце са комплиментите, насочени към ума (използвай думите „любознателен“, „интелигентен“), към способностите (най-добре кажи „блестящи“) и силата му (нека е „необикновена“, независимо дали физическа или духовна). И още нещо – когато кажеш „Колко си умен!“, бъди сигурна, че той чува: ‘Ти си по-умен от мен.“ Всеки мъж търси доказателство за своето превъзходство под дърво и камък и го съзира дори в невинен реверанс към неговата интелигентност. Но по-добре бъди съвсем конкретна.

Той те кани на вечеря у тях. Ще готви! Влизаш, мирише вкусно, сядаш на масата и изтърсваш: ‘Ти си поредното доказателство, че мъжете са по-добри готвачи от жените!“ Това е голям гаф – за какъв дявол ти е да споменаваш други мъже? Той те е поканил на интимна вечеря и фактът, че намираш сходство между него и Иван Звездев, не го кара да се чувства окрилен. Добрият комплимент трябва да бъде

директен, личен.

В случая трябва да акцентираш на неговия гигантски принос в световната кулинария, например: „Живях в Китай половин година, но там никъде не приготвят такива превъзходни зеленчуци с ориз като теб!“

Ето още печеливши фрази: „Поразява ме твоето чувство за…“, „Възхищавам се от твоите…“, „Обичам, когато ти…“ – личният и емоционален момент в тях подсилват ефекта от похвалата. Само сравни милото, но неутрално изречение „Ти си при­ятен събеседник“ с чувственото „Страшно ми е приятно да говоря с теб“ – това го кара да се чувства значим, важен, окрилява. Добре е да знаеш, че на мъжете им е приятно да ги хвалят публично. Още по-добре е да не забравяш, че ако изтър­сиш нещо необмислено, може да го засрамиш и добрите ти на­мерения да пожънат отрицателен ефект.

„Съгласете се, че моят Иван има тяло на Аполон“ – подобен израз е притеснителен: ако му го кажеш насаме, ще мине за шега, но изречен пред приятели, може да му докара подигравки.

Не искаш да го засрамваш, нали?

Затова – умната с възтор­га. Ето още възможни грешки, които не бива да допускаш: „Леле, какъв шикозен панталон имаш!“ – това е комплимент за панталона, а не за мъжа. Можеш да пробваш с „Имаш страхотен вкус за дрехи“, но е малко рисковано, ако панта­лонът му е подарен от старо гадже. Най-добре избери: „Днес изглеждаш много елегантен“ – тези любезни думи мо­жеш да отправиш и на много близък мъж, и на по-бегъл поз­нат.

Любезността прави от всяка жена чаровна събеседничка. Пак напомням – мъжете обичат аплодисментите винаги, при всяка ситуация. Дори когато любимият ти направи не­що елементарно, да речем – поправил е капещия душ, той тайно се надява на похвала, затова не се ограничавай с банал­ното „благодаря“. Ще му бъде много по-приятно да получи възторжен отзив за своята сръчност, отколкото да чуе благо­дарствени слова, пък били те и проникновени. А и не е лошо да проявиш малко корист – като го хвалиш, все едно му казваш:

„Чакам от теб и друг път да направиш същото.“

Но в случай, че още не сте стигнали до фазата с душа – тук има доста не­известни. Двамата не се познавате добре и ти се затрудня­ваш да подбереш точните думи. Или се страхуваш да не те помисли за подмазвачка, да не те разбере неправилно. Стига страхове – усмихни се и се шегувай. Шегата спасява от вся­какви ситуации. И шегувайки се, наблюдавай неговата реакция – тя ще ти покаже дали си налучка­ла верния тон. Ако той:

  • мълчи или се прави, че не е чул – най-вероятно не знае как да реагира на твоя комплимент. Възприел го е само като вежли­вост, ирония или кокетство, чуди се какво да мисли. Тогава не повтаряй хвалбата. Продължи да си говориш с него открито и искрено. Можеш след малко да му кажеш още нещо мило, за да подчертаеш, че си благоразположена към него – оставяш си вратичка към флирта. Но не преигравай;
  • започва да скромничи – това е удар право в целта. Приятно му е и иска продължение, провокира те на своеобразен спор с едничката цел да чуе по-подробно за своите добродетели;
  • хладно те прекъсва – е, не ти е повярвал. Такъв мнителен обект може да те заподозре в лъжа, подигравка и единствени­ят начин да стопиш напрежението е да вмъкнеш между другото подобен комплимент по адрес на ваш общ познат – така ще хвърлиш прах в очите му;
  • съгласява се с теб – насреща ти е самонадеян и уверен в себе си мъж. Но това съвсем не значи, че не се нуждае от ком­плименти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара