„Тази книга ще ви очарова с кратки и динамични обяснения на голямо разнообразие от астрономически теми. Книга победител, която всеки ентусиаст на астрономията трябва да има в личната си библиотека!“ – Дейвид Дж. Айкър

Заради бляскавата личност на Нийл Деграс Тайсън oще в първите дни след своето отпечатване, „Астрофизика за заети хора“ се превръща в абсолютен бестселър на американския пазар. Почти половин година е в топ 50 на най-продавана книга на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“.

Книгата, както подсказва и заглавието, е приспособена за сложното и натоварено ежедневие на съвременния човек. Идеята на Тайсън е да даде прозрения за Космоса в малки порции – достатъчно малки, за да бъдат прочетени в рамките на няколко минути от заетия, но любопитен читател.  Точно затова всяка глава стои сама за себе си, а ширината на темите е огромна – от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрая на Космоса.

Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея?

Докато се приготвя сутрешното ви кафе, докато чакате автобуса, влака или самолета си, „Астрофизика за заети хора“ ще ви разкрие най-важното за Вселената.

Затегнете коланите, космическото ви пътешествие започва!

Запалените по темата за Космоса и любители на астрономията отдавна знаят за Нийл Деграс Тайсън – американски астрофизик, космолог, писател и популяризатор на науката, който притежава необикновената способност да преобразява сложните космически концепции в достъпни и разбираеми идеи за обикновения човек. Нищо чудно, че той е сред най-популярните и обичани учени на Америка.

Когато Международния астрономически съюз кръщава астероид с диаметър приблизително 10 километра на името на Нийл (13123 Tyson), той иронично вметва: „Надявам се никога да не удари Земята!“

Нийл завършва бакалавърската си степен по физика в Харвардския университет през 1980 г. Започва да се интересува от астрономия на деветгодишна възраст, след посещение в планетариума „Хейдън“. По време на юношеските си години е постоянен посетител и част от курса по астрономия там. Днес Нийл е директор на планетариума. Заемайки длъжността от 1996 г. насам, той успява да осигури и ръководи проект за реконструкцията на „Хейдън“ на стойност 210 милиона долара, завършен през 2000 г.

Малко по-късно той се захваща с „реставрирането“ на друг свой скъп спомен – научната поредица „Космос“ на Карл Сейгън. През 2014 г. с помощта на „Нашънъл Джиографик“ и „Фокс Чанъл“ се излъчва в 13 епизода актуализирано продължение на популярните филмчета на Сейгън. Огромният успех на минисериала и масовият интерес на аудиторията към него, говорят недвусмислено – Нийл е достоен наследник на Карл Сейгън в начинанието му да доближи непросветения човек до красотата на науката.

През 2015 г. Американската национална академия на науките връчи на Тайсън награда за „изключителна роля във запознаването на обществеността с чудесата на науката“.

Любимец на Америка, Тайсън е популярен и като критик на научните постановки, представяни в холивудски или научнопопулярни продукции. Любопитен факт е, че е критикувал картината на нощното небе, показана в няколко сцени на хитовия филм Титаник. В репродуцирането на филма през 2012 г. Джеймс Камерън лично се свързва с Нийл и го моли да коригира позициите на звездите в небето, така че да са реалистични.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара