Ивет Лалова – Колио, осмата най-бърза жена на 200 м. в света, даде старт на социално-отговорната кампанията „Открито за диабета“, на която за трета поредна година е посланик.

Тя се включи в инициативата като измери кръвната си захар публично, за да насърчи хората да си правят ежегодни изследвания. Това е първото от серията активности, с което се отбеляза старта на тазгодишната кампания, която ще се фокусира не само върху превенцията на заболяването, но и ще обърне внимание на ранна диагностика на диабета и правилния контрол над заболяването.

Целта й е максимално висок брой хора да преминат през безплатните профилактични измервания на кръвна захар, които ще се организрат в 11 града в страната през месеците октомври – ноември 2017 г. по случай отбелязването на Световния ден на диабета.  Кампанията се организира за шеста поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България.

„Над 450 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от  усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи.“, коментира Ивет Лалова – Колио.

„Постигането на добър контрол върху  диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Затова пациентите задължително трябва да правят минимум два пъти в година изследване на гликирания хемоглобин. Ендокринологът най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимият контрол и да се избегнат усложненията,“ допълни Йерун Вайтес, генерален мениджър на бизнес направление „Лекарства обща медицина“ за Централна и Югоизточна Европа на фармацевтичната компания Sanofi.

Кампанията „Открито за диабета“ ще продължи с безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 11 града в страната. Измерванията стартираха днес в ДКЦ “Св. Лука – Диабетен център“ в София и ще продължат на 10 октомври в Кърджали (МБАЛ “Атанас Дафовски” – Клинична лаборатория), 17 октомври в Пловдив  (МЦ “Димед”), 19 октомври в София (ДКЦ 20, бул. „Ген.Стефан Тошев“ № 15-17, ЕТ.1), 23 октомври в Червен бряг (МЦ – Червен бряг ЕООД, ул. “Яне Сандански” 61, ет.2, фоайе), 25 октомври в София (ДКЦ 6, ул. “Коньовица” 65, ет. 1, каб..2), 1 ноември в Габрово (ДКЦ 1, база 1, ет. 2, каб.28), 6 ноември в Карлово (МЦ “Вита Мед“1) и 8 ноември в Казанлък (ДКЦ 1, ет.2).

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят  над  415 млн. души (т.е. всеки 11-ти човек по-света) имат диабет, но близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката показва, че през 2015 г. на всеки 6 секунди някъде по света някой е умирал от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450 000*. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара