Петгодишната ви дъщеря не посяга към плодовете, а синът категорично отказва да яде месо. На моменти детето става ужасно придирчиво към храната. Родителите смятат, че ако не вземат мерки, детето ще остане слабо. Но според специалистите нарушаването на детския апетит е нормално и не трае повече от няколко седмици. Затова не се паникьосвайте и не вземайте екстремни мерки.

Десетмесечното ви дете все още отвръща нос от нормалната храна. Не иска да се раздели с любимото шише с биберон. Добавете в храната за тази възраст мляко. Предлагайте му по една-две лъжички от нея, но не го насилвайте. Дайте му да опита новата храна, след като е изпило поне половината биберон с мляко или целия. И най-привързаното към биберона дете за­почва да яде нормална храна към 12-13 месеца.

Струва ви се, че не яде нищо

През втората година на живота растежът се забавя, децата започват да ядат по-малко. Нормалната храна съдържа повече калории. На годинка детето трябва да приема на едно хранене от 30 до 60 г протеини. Те се съдържат в рибата, птиците и другото месо. Четвърт чаша зеленчуково пюре се равнява на половин чаша мляко. Това количество е напълно достатъчно Една трета от храната децата си набавят мимоходом покрай другото, а не в определени часове. Но ако детето отслабва, обърнете се към лекар.

Тригодишното ви дете не иска да яде няколко неща едновременно

Някои деца не обичат да съчетават различни храни. Но подобно поведение може да бъде и опит за самоутвърждаване.

Три-четиригодишните успяват да изчерпят търпението на родителите си не по-малко от юношите. Затова не настоявайте да яде това, което го дразни. Но не е необходимо да му предлагате друга чиния.

Четиригодишното дете отказва разчупен сладкиш. Не иска смачкан бонбон. Нито сбръчкана ябълка. В тази възраст децата са особено взискателни към външния вид на храната. Трудно ще ги убедиш, че двете половинки на едно нещо имат същите свойства като цялото. Затова предлагайте му това, което му харесва.

Ученикът неочаквано се отказва от млякото

Много родители смятат, че без калция в прясното мляко детето ще престане да расте. Децата получават достатъчно калций и от други продукти: сирена, кашкавал. Направете му с тях пица, баница, печени сандвичи. Предложете му кисело мляко.

На закуска яде шоколад На обяд сладки кифлички. Вечерта – хляб с конфитюр.

Ако в този момент не иска да яде нищо друго, не настоявайте. Но използвайте всяка друга възможност да сложите в устата му нещо полезно. Преди детето да се върне от училище, поставете на масата чиния с плодове и зеленчуци или с красиво подредени сирена. Детето ще бъде гладно и ще се нахвърли.

Десетгодишното яко момче не отказва допълнителна порция. Дояжда и останалото в чиниите на приятелите. Ако теглото му не е над нормата, не е нужна диета. Все пак научете го да не яде всичко, което му попадне, и да спортува. Убедете се, че не набляга на кока-колата и газираните напитки – те съдържат много захар.

„От днес съм вегетарианец“

Понякога децата внезапно променят отношението си към месото, особено като научат, че доскоро пържолата се е разхождала и мучала във фермата.

Като начало му предложете добре балансирана вегетариан­ска храна. Следете в хладилника да има всички необходими продукти. Но вие и останалите членове на семейството не се отказвайте от месото. Капризите се забравят бързо, ако възрастните не им обръщат внимание.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара