Животът ни днес е подчинен на една модерна мантра – “Много съм заета, графикът ми е пълен със срещи, нямам секунда време, блокирана съм от задачи”. Не познавам жена, която да не крие дълъг списък с ангажименти, който никога не свършва. Сякаш заетостта ни прави значими и ни кара да се чувстваме адекватна част от модерното общество.

Как би могло да е по друг начин?

Проблемът е, че вместо да се чувстваме силни и способни да управляваме ежедневието си, в действителност сме разпилени, претоварени и хаотични. А когато ни налегне дезорганизирана лавина от отговорности и задачи, блокираме, с което си препречваме пътя за реализиране на всички наши стремежи и мечти. Оттук насетне следва естествен спад във възможностите за растеж, напредък, повишение, реализиране на нова бизнес идея или дори вълнуващо пътуване. Доброволно предаваме силата си да бъдем лидер в собствената ни реалност.

Последният начин, по който губим енергията си и сами отрязваме възможностите пред нас, е като се концентрираме върху неща, които са извън нашия контрол, опитвайки се да ги предвидим и управляваме.

А сега си представи всички онези моменти в живота или кариерата си, когато си се чувствала в силата си, знаела си как да постъпиш, действала си със замах, овладявала си трудни ситуации. Как се чувстваше тогава? Тук повечето жени признават, че това е моментът, в който са били във вихъра си, вдъхновени, целеустремени и доволни от себе си, чувствайки се нещо като “повелителят на света”. Тогава някакси всичко започва да се случва по правилния начин и да се придвижва напред. Намираме смелост да се обадим на клиент, имаме кураж да проведем тежките разговори у дома или с близките ни, искаме повишение, срещаме се със спонсори и инвеститори, очертаваме границите си и настояваме за спазването им, изразяваме глас пред другите без вътрешното стеснение, че никой не иска и да знае за нас.

Въпросът е как всеки път да намираме краткия път до този ресурс за успех. Как да успяваме във важните за нас неща?

Как да напредваме уверено?

Едни от най-добрите източници на енергия, която да мобилизираме за постигане на успех са пет стратегии, споделяни от жени, които постигат успех всеки ден. И те са:

  • Планирай – старият изпитан начин да бъдем организирани не изисква особени усилия, но има огромно значение, когато трябва да “смогнем” с деня си. Когато планираш предстоящата седмица, създаваш среда на предвидимост и сигурност в съзнанието си и позволяваш на мозъка ти да освободи енергия за смели решения и поемане на рискове. Това би било невъзможно ако денят ти е хаотично разпилян между чужди приоритети и ангажименти, които те дърпат във всички посоки. Да бъдеш про-активна те поставя в съвсем различна енергия, даваща ти възможност да решаваш и избираш. Само това вече е достатъчно да бъдеш успяваща. Планирай не ден за ден, а цялата седмица в петък предишната седмица, в неделя вечер или понеделник сутрин и си позволи да управляваш ежедневието като жена-лидер в живота и кариерата.
  • Не трупай – да имаш дълъг списък със задачи е доста обезкуражаващо, най-малкото защото не виждаш прогрес дори реално да има такъв. Създаваш вътрешен хаос в съзнанието си и не оставяш никакво пространство за смели и решителни действия за придвижване напред. Достатъчно е да видим как отмятаме набелязаните приоритети и се придвижваме макар и бавно, за да се сдобием с онази вътрешна сила и мотивация за успех, която ни е нужна. Начинът да постигнем това е като имаме не повече от две задачи в рамките на деня. Изкушаващо е да напълним графика си с ангажименти и освен това го правим без особени усилия. В действителност рядко ако не въобще можем да го спазим. Оттук пътят до усещането за неадекватност и погром е много кратък. Затова можем да се подготвим за успех с по-малко задачи и бавен, но сигурен прогрес.
  • Яснота – да знаеш на къде отиваш и какво искаш да постигнеш е предпоставка за успех. Сега представи си, че всеки ден, във всяка среща и разговор си точно толкова устремена и притежаваш визия за крайния резултат. Какво би постигнала? Когато си позволиш да влизаш с кристална яснота за резултата, който целиш да постигнеш от всеки разговор и среща, ти владееш деня си. Живота си. Кариерата.
  • Без съмнения – огромна част от вътрешната ни енергия отива да се борим със собствените си съмнения и неувереност. Това е значителен ресурс, който се отклонява от постигането на успешен резултат в преговорите или представянето ни на сцена. Да се чувстваш недостатъчно добра е доста подронващо чувство, което ни блокира и кара да отлагаме и да се свиваме в черупката на измамната сигурност на бездействието. Всяка успяваща жена ще ти каже, че без поемане на рискове (нови проекти, назначения, хора, клиенти, посока), успехът не съществува. Затова от жизнено значение е да уредим вътрешните си дилеми и да вярваме в себе си повече от всеки друг.
  • Не отлагай – един от най-ужасните навици, продукт на вътрешната ни неувереност и затрупването със задачи, е отлагането. Проблемът е, че създаваме голям багаж и фонов шум в съзнанието си, които ни пречат да действаме. Когато нямаш свободно пространство в ума си, защото то е заето с отложени разговори, неосъществени срещи или неуредени отношения, капацитетът ни за взимане на важни решения и случване на мечти е сведен до минимум. Отбягваме реални възможности за успех, защото сме задръстени. Жените, които успяват, се справят с това като приемат дискомфорта да не бъдат харесвани, но да се движат напред.

Много от успяващите жени, които имат какво да споделят от опита си, ще се съберат на едно място в един ден.

На 11 ноември ще се проведе Women. Speak. Live.

– еднодневно събитие уникално, което ще ти даде най-добри практики, съвети и контакти, от каквито се нуждае всяка жена, за да успее. Лекторите са жени предприемачи, общественици и топ-ръководители, които ще споделят своя път и опит, трудностите, грешките и уроците, които са научили, и ще те вдъхновят за промяна. За да се случи тя, имаме нужда от пространство в съзнанието и вяра в сърцето.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара