Роденият в Япония британски писател Казуо Ишигуро грабна Нобеловата награда за литература за 2017 г. Ишигуро е роден в Нагазаки, но семейството му се мести във Великобритания, когато той е на 5 години.

„В романи с голяма емоционална сила той открива бездната зад илюзорното ни чувство за връзка със света“, заявиха от Нобеловия комитет.

Ишигуро е автор на осем книги, както и сценарии за филми и телевизия. На български език са издадени: „Остатъкът от деня“, „Погребаният великан“, „Никога не ме оставяй“, „Когато бяхме сираци“.

„Ако смесите Джейн Остин с Франц Кафка, ще получите в някакъв смисъл Казуо Ишигуро. Може би трябва да добавите и малко Пруст и ще получите стила му на писане. Той развива съвсем отделна естетична вселена. Всички негови книги са изтънчени, но любимата ми е “Погребаният великан”, каза в интервю веднага след обявяването на наградата Сара Даниус, постоянен секретар на Нобеловата академия.

Роден е на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. От 1960 г. семейството му се преселва да живее в Лондон. През 1978 г. завършва английска филология и философия в Университета на Кент. През 1980 г. защитава докторска дисертация в университета на Източна Англия върху творчеството на Малкъм Бредбъри. Публикува за първи път през 1980 г.

Живее в Лондон заедно с жена си и дъщеря си.

През 2016 година наградата взе Боб Дилън, а през 2015 г. – Светлана Алексиевич.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара