Ревнивият мъж – любим комедиен персонаж! Но ако ревнивецът е именно вашият мъж, не е смешно! Ревнивецът измъчва другите, но и самият той страда не по-малко. Страда по различни начини – за­щото ревността има различни лица.

Untitled2

МЕЛАНХОЛИЧНИЯТ

В основата на неговата ревност е комплексът за непъл­ноценност. Това е затворен и неуверен в себе си човек. Той навсякъде вижда по-достойни съперници и затова винаги е под напрежение, че ще го изоставите заради по­красив, богат, сексуален, умен мъж. Измъчва го мисълта, че ще му изневерите. И подрежда своите догадки в стройна логическа връзка, която да потвърди опасения­та му. Ако е видял как излизате със съседа от асансьора и как след това отивате да изхвърлите боклука, докато съседът пуши на стълбите – много ясно, вие сте любов­ници.

За мъките на този ревнивец няма да научите веднага. Той дълго и тайно ще страда, докато натрупаните чувства избухнат в истерия. Харесва му позицията на вечния страдалец, постоянното униние, тъжните об­речени погледи – всичко това може да ви изкара от рел­си не по-трудно от грубите упреци, нали?!

Как се живее с него?

Не му давайте и най-малък по­вод за ревност. Работете върху самооценката му с комплименти и непрекъснато внимание. Задайте му са­мо един въпрос: „Защо съм с теб, а не съм при… (предпо­лагаемия обект на неговата ревност)?“ Вероятно няма да успее да ви даде смислен отговор. Помогнете му: изб­ройте положителните му качества и добавете: „И най- важното – обичам теб!“

Ако има чувство за хумор, може да пробвате и друг под­ход: съчувствайте му на шега колко му е трудно да жи­вее с постоянните мъки на ревността.

ДЕСПОТИЧНИЯТ

Той е собственик и е свикнал да бъде такъв не само в све­та на вещите, но и в отношенията с хората. Разбира се, трябва да му се признаят положителните качества – надеждност, загриженост, защита. Към любимата жена той се отнася така, както към любимия автомобил, лю­бимата си колекция и т.н. Но забравя, че жената е жив човек със собствен живот. Скандалите избухват всеки път, когато деспотичният ревнивец си въобрази, че „неговата собственост“ се изплъзва от контрола му.

За разлика от меланхоличния тип деспотичният ревни­вец показва емоциите си веднага. В действие влизат об­виненията, заплахите, а понякога и юмруците.

Как се живее с него?

Не се страхувайте да отвою­вате правото да имате собствени интереси. Дайте му да разбере, че за него е по-добре да има силна и горда, а не тиха и свита жена. Но не пропускайте да му доказвате своята любов и вярност.

САМОВЛЮБЕНИЯТ

Той е пълна противоположност на меланхоличния тип. Толкова е уверен в себе си, в своята изключителност, че постоянно търси съперник, за да получи за пореден път доказателство за собственото си превъзходство. Ис­терик по натура, той леко преживява чувствата си, не зацикля на една и съща мисъл. Може да ви устрои скандал, ако ви види с друг, но ако му отвърнете с дъжд от комп­лименти, веднага ще забрави и за съперника, и за това, че е ревнувал.

Как се живее с него?

Съветът е един – не обръщай­те внимание на такава ревност, нека леките й пристъ­пи развличат и двама ви.

P.S. А ТИ?

А може би самите вие подсъзнателно давате повод на мъжа си за ревност? Колкото и да се опитват да го прикрият, за повечето жени ревността на половинка­та им е най-силното доказателство за любов. Споделяйте повече с него, разказвайте му подробно как протича денят ви, запознайте го с приятелите и коле­гите си. И той ще разбере: ако нищо не криете, значи няма какво да скривате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара