Стилистът и художник по костюмите и косата на известната исландска певица Бьорк – Арнадотир Храндутар, известна и като и Shoplifter, ще гостува на тазгодишното издание на ДОМА Арт Фест, което ще представи културата на Северна Европа. Под надслов Ноордика, то ще се проведе между 28 май и 6 юни в София и Пловдив.

Medulla cover hair sculpture

Храндутар използва човешката коса и нейната символика като един от основните материали в изкуството си. Тя е направила прическата-скулптура на Бьорк за албума й Medulla от 2004 г., роклята й от турнето Greatest Hits през 2003 г. и много фотосесии в известни списания на екстравагантната певица.

Shoplifetr aka Hrafnhildur Arnardottir

В момента произведения на Shoplifter са изложени в Музея за модерно изкуство MoMA в Ню Йорк, който отбелязва 50-годишнината на Бьорк с ретроспективна изложба.

Shoplifetr aka Hrafnhildur Arnardottir_2

За ДОМА Арт Фест Нордика Шоплифтер ше създаде специфична за мястото си инсталация от човешки коси, запазената марка в нейното изкуство и личен художествен интерес. Произведението, кръстено „Vanity Disorder“ е триизмерна геометрична скулптура на стена, направена от коси в различни цветове – представата на художника за хаос в суетата.

Shoplifter-Vanity Disorder-angle view-i8 gallery-2009 (Large)

Заедно с Шоплифтер в София от Севера акостират още над 40 артиста с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии. Те ще участват в срещи-разговори с публиката, където ще представят своето творчество, ще водят работилници и ще участват в колаборации с български артисти, чиито резултати ще видим в края на фестивала

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара