Много велики творби са изливали вдъхновението си не само пред белия лист, но и в кухнята. Двама от тях са оставили ненадминати реиепти. И двамата са виенчани, прочути композитори, известни със страстта си към кулинарията.

Кралят на валса Йохан Щраус-син (1825 – 1899 г.) е автор на 1500 танцови пиеси, 12 оперети и един уникален омлет. Композиторът е измислил и други „вкусни произведения“, но те за жалост не са достигнали до наши дни.

А Франц Шуберт, макар да е живял само 31 години, оставя освен богато музикално наследство и личната си рецепта за палачинки. Той е създал стотици произведения за пиано, неговите приспивни и коледни песни са прочути в цял свят, но е живял в оскъдица. Роялът му стоял до кухненската маса и приятели му казвали: „Франц, ти мяташ палачинките така, както твоята пъстърва се мята в горския поток.“ Те имали предвид „Пъстървата“ – един от най-популярните негови квинтети за пиано.

Untitled

Омлет „Йохан Щраус“

50 а масло, 30 а брашно, 125 мл прясно мляко, 3 яйца, 3 с. л. сметана, 2 порто­кала (от тях се използват плодът и настърганата кора) и още 2 – за сок, 100 г кайсиев мармалад, 40 а захар, 20 а ром, мазнина за пържене

След като маслото се разтопи на огъня, в него запържете брашното. Долейте млякото и разбъркайте. Свалете от огъня, добавете смета­ната, разбитите жълтъци и после – разбитите белтъци. От тази смес в малко тиганче изпържете 5 омлета до светлокафяво. Всеки омлет прегъ- нете на две и украсете с резени пор­токал. Отделно сварете за 2-3 мину­ти сместа от мармалада, пудрата захар, сока от портокалите и нас­търганата кора. Свалете от огъня и пасирайте. Прибавете рома и залей­те омлетите.

Untitled1

Палачинки „Шуберт“

200 а брашно, 2 яйца, 1 жълтък, 2 ч. ч. прясно мляко, 150 а кайсиев мармалад, мазнина за пържене, щипка сол

Разбъркайте брашното с прясното мляко, прибавете яйцата, жълтъка и солта. Разбийте сместа до полу­чаване на гладко тесто. Ако е много гъсто, прибавете малко вода или со­да. Мазнината за пържене не трябва да е много и сместа трябва да облее целия тиган. След изпичането от едната страна палачинката се об­ръща с две вилици или се мята с рязко движение. Изпържените пала­чинки се слагат една върху друга, за да са топли. После се намазват с мармалад и се загъват на руло. При поднасяне може да се поръсят с мал­ко пудра захар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара