Всъщност, родителите имат толкова малко лостове за влияние върху децата си, че не е чудно защо използват ревността и конкуренцията за манипулация, прикрита под формата на възпитание. Но имайте предвид, че фразата „Виж Виктор колко добро дете е, а не като теб“ носи много вреда, обяснява психоложката Катерина Дьомина.

child-817368_960_720

Каин и Авел

Спомняте ли си тази библейска история? Откъде е възникнала враждата между двамата братя? Всичко започва, когато Господ приема по-благосклонно жертвоприношенията, които Авел му прави и Каин започва да ревнува. Така е описано първото братоубийство в историята. И макар да помним този трагичен сюжет, родителите непрекъснато повтарят този модел на поведение – карат децата да се съревновават, а после се учудват, че това ражда ревност и гняв.

271

Ако сравнявате децата, карате ги да се съревновават помежду си за вашето внимание, отличавате едно за сметка на друго, това неизменно ще породи ярост и е сигурна рецепта, за да отгледате загубеняк.

Смятате, че вие не сте такива родители? А нима не казвате на детето си преди лягане: „Защо още се мотаеш? Виж сестра ти отдавна си е измила зъбите!“? Наистина ли никога не сте давали някое приятелче на сина си за пример, защото е по-добър по математика или си изяжда супата?

На принципа на съревнованието и конкуренцията са построени всички успешни икономики. Където няма финансова конкуренция, настъпва стагнация. Това изглежда оправдава родителите и особено бащите, които подтикват съм състезание своите деца, „за да бъдат подготвени за ударите на живота“.

Война за любов

Разликата е, че в живота можем да изберем конкуренцията или пък не – зависи много от нагласата ни като възрастни. Възможно е да изберем поприще, при което съревнованието не е жестоко или пък е със самите нас. Да, пазарът на труда предполага конкуренция, но не е нужно всяка стъпка на възрастния да е сравнителна с нечия друга.

winter-651275_960_720

Но съвсем не е въпрос на избор за децата дали ще се конкурират за любовта на родителите си в семейството. Те са длъжни да го правят, ако искат одобрение, съответно обич. Обичта е жизнен ресурс за децата, те нямат избор. Затова е нечестно да ги караме да се съревновават за нещо, което им се полага по право – нашата любов.

Ако все пак много държите да стимулирате децата си за успехи, опитайте се да го подтикнете да се състезават сами със себе си. Например: днес реши три задачи сам, утре можеш и пет. А не: днес реши само три задачи, а Петя решава по пет.

Работа в екип

Неслучайно в обществата, които показват най-високи резултати в образованието, децата не се стимулират да се конкурират помежду си, а напротив – да работят заедно, в екип. Защото всеки е надарен с различни качества и най-ценното за всяка общност е да се възползва от талантите на всеки свой член. Ако едното ви дете е страстен фантазьор, а другото е добър техничар, това не прави единият по-добър от другия. Просто имате късмета да отглеждате деца с различни дарования.

Ако развивате качествата на децата без заплахата, че другите са по-добри и че те няма да получат вашата любов, ако не ги стигнат, със сигурност ще отгледате уверени, щастливи и талантливи възрастни.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара