Поддържането на балансиран режим на хранене е много важно, но също толкова важно е нашата диета да бъде интересна и вкусна, пише нутриционистът Лаура Матюс. Тя дава различни съвети за това как да се съчетаят източниците на фибри, калций и протеини.

tofu-1204639_960_720

Протеинът е от съществено значение за растежа и възстановяването на мускулите. Целта на Лаура е да хапва веднъж седмично мазна бяла риба и два пъти седмично червено месо (например телешко или агнешко) и бяло месо (например пилешко). В останалите дни от седмицата тя включва в менюто си други източници на протеини: боб, леща, яйца, семена, ядки, и тофу.

Тофу е фантастичен продукт, направен от вода и соя. Приготвя се, като към соевото мляко се добавят сгъстители. Има ниско съдържание на мазнини и позволява да се използва в много рецепти. На 100 грама тофу се падат 8,5 грама протеини и едва 0,8 грама мазнини. Жените между 19 и 50-годишна възраст се нуждаят средно от 45 грама белтъчини и не повече от 20 грама мазнини дневно. Освен това тофу съдържа аминокиселини, магнезий, мед, витамини от групата В и изофлавини – растителен естроген. Затова и този азиатски продукт е особено полезен за жените.

Тофу може да се поднесе варено, пържено, печено, панирано, студено и сурово, кремообразно или като съставка на различни ястия и дори сладкиши.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара