В случай, че не сте внимавали: това е страница за технологии – и, да, говоря за телефона. Ако телефонът е последното нещо, което виждаме, преди да заспим и първото, към което посягаме сутрин (особено за да натиснем snooze и да поспим още 10 минути), то единственото време, което ни остава, освободено от технологии, е това, прекарано със затворени очи.

Samsung

И макар спалнята да e най-съкровеното и интимно място в дома ни, мога да ви гарантирам, че съвсем скоро това няма да е помещение, запазено за култа към заслужената почивка вечер. Технологиите са на път да превземат и този последен бастион на свободата от джаджи.

И това може да не е чак толкова лошо. От компанията, производител на матраци по патент на НАСА – Tempur, проведоха проучване за това доколко са отворени хората да

отдадат и леглото си на технологиите

и се оказа нещо интересно. А именно повече от 1/3 от потребителите на т.нар. wearables и по-конкретно технологични гривни (собственици на Jawbone Up, Fitbit, Microsoft Band и Apple Watch) са потвърдили, че един от големите мотиви да вложат пари в тези джаджи е именно възможността да получават информация за времето, прекарано в сън. Колкото и базова да е тя.

Сънят обаче е територия, която предизвиква учени и мистици от древни времена, които всячески се опитват да влезнат в главата ни и да разберат защо имаме толкова съществена нужда от него и най-вече какво се случва с нас, докато сънуваме.

Philips

Точно поради тази причина на изложенията за потребителска технология тази година видяхме две „изключителни“ изобретения. Едното идва от Philips с името DreamWear и представлява маска, в която си поставяш главата, преди да легнеш. Не съм сигурна, че някой друг ще има желание да легне до вас, след като нахлузите този шлем …

От друга страна, AcousticSheep представиха продукта SleepPhones Harmony, който представлява

лента за глава в комбинация с безжични слушалки

със сензор, който улавя и анализира движението на главата на потребителя по време на сън. Сензорът отчита колко добре спите, базирано на тези движения и използва информацията, за да определи силата, типа звук и тоновете, които внимателно да пропуска към ушите ви, за да ви помогне да се отпуснете.

Повечето хора няма, разбира се,  да са привлечени от това да завързват ленти около главата или челюстта си, преди да си легнат, за това и нов тип устройства се появяват, за да съберат информация за това какво се случва, след като затворим очи вечер.

SP-In-Use-Sleep_5170

От Samsung са поели лидерството в тази посока със своето изобретение SleepSense, което се вписва в широкото продуктово портфолио от иновации за дома на южнокорейската компания. Устройството се поставя навътре в матрака и обработва данни за движението на тялото, сърдечния ритъм и дишането през нощта. Приложение за смартфона пък анализира тази информация и

предоставя на потребителя резултатите от съня му.

Има дори „умна аларма“, което означава, че спящият ще бъде събуден по време на леката дрямка (а не по време на дълбок сън), което ограничава раздразнителността и свръхчувствителността. Честно казано, това ми се струва най-полезната функция.

Една френска компания – Withings, отива дори още една крачка по-напред със своя Aura Total Sleep System, като твърди, че осигурява оптимално осветяване през нощта и симулира естествените светлини за отделянето на мелатонин за едно по-естествено събуждане.

background-hero

Базовото решение, разработено от същата компания, е „умен часовник-аларма“, който прилича повече на нощна лампа. Устройството приспособява светлината и издава звуци (музикални), за да предразположи към заспиване; или пък да

улесни събуждането, симулирайки изгрева

или използвайки програми за аудиоаларма.

Дори и досега да четяхме колко по-добре е да се отървем от джаджите в леглото, за да спим добре – ето, че не е далече времето, в което компаниите ще ни изучават и докато спим. Все пак времето в леглото и сънищата са вълнували всички велики умове от Аристотел до днешни времена. Дори Фройд не подминава темата и в неговите теории всичко, което сънуваме, е плод на потиснатите ни през деня желания. Знае ли човек – може би технологично ще сме толкова напреднали след години, че компаниите, които следят сънищата ни, ще ни продават директно продукти, плод само на въображението ни … и на прикритите ни желания, разбира се.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог: http://hitechride.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара