„Ушите са слабото ни място“, въздишат примирено по това време на годината доста майки. Повечето от тях вярват, че болките, които не дават покой на детето поне веднъж през зимата, ще отшумят с израстването. Може ли наистина да се въоръжим с търпение и да чакаме мъчителните атаки в ухото да изчезнат сами, обяснява проф. Георги Едрев, оториноларинголог.

ear

Скрити огнища

Ако се замислите, сигурно ще изплува неясен спомен от детството как и вие в студени зимни вечери сте заспивали с гореща кърпичка на ухото. Но едва ли помните как сте се отървали от това страдание. Затова решавате, че е изчезнало от само себе си някъде между втори и трети клас. Ръка за ръка с тази заблуда върви и другата – че вашето дете е получило в наследство „слабото място“, боледуването на ушите.

Всъщност това е възпаление, известно като отит, което няма как да се предаде генетично. По-скоро в детството си и вие сте били в плен на най-честите причинители на отита – хрема, ринит, уголемена трета сливица, тонзилит (хронично възпаление на сливиците) или някаква алергия.

Най-коварна сред тях е хремата. Просто защото за повечето родители тя е напълно безобидна. При децата оба­че слуховата тръба, която съединява средното ухо с носоглътката, е по-широка и по-къса, отколкото при възрастните. По тази причина инфекциите лесно проникват от носоглътката в ухото. А неизлекуваната докрай хрема е постоянно огнище на инфекция.

Друг сериозен неприятел са възпалените, уголемени сливи­ци, особено третата. Те закриват устието на слуховите тръби и нарушават проходимостта им. Което пък също спомага за възникване на инфекции.

Коварният симптом

Болката е едновременно точен, но и много коварен симп­том, когато става дума за възпаление на ухото. Никога не я подценявайте, никога не разчитайте на самолечение, а веднага заведете детето при специалист. Тя може да трае ден-два или да отслабне веднага щом сло­жите капки в ухото. Но самото възпаление може да се проточи от две седмици до 21 дни. Затова не се съпротивлявайте на лечението, което специалистът ще назначи, пък дори то да включва и антибиотик (това е един от малкото случаи, в които медиците не се колебаят да го направят). Задължително заведете детето и на контролен преглед.

Едно от скритите и нерядко срещани усложнения на недобре лекуваното възпаление е серозният отит. При него се натрупва слуз зад тъпанчето, което е изключително опасно и може да доведе до трайно увреждане на слуха

Спешна помощ

Задължително е в домашната аптечка да се поддържа постоянен запас от капки за уши – особено ако имате малко дете, особено през зимата. Болката напада винаги внезапно, в най-неподходящия момент – или късно вечер, или в почивните дни. Тя е непоносима и за да намалите страданието на малчугана, докато уредите визита при специалист, слагайте му по 3-4 капки и в двете уши през два часа. Не забравяйте леко да затоплите предварително лекарството.

Но ако в такъв момент нямате медикамент, използвайте леко затоплено олио. Добре е да слагате и съдосвиващи капки в носа – те не само ще подсушат хремата, но и ще подобрят проходимостта на слуховите тръби.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара