Обикновено свързваме пътуванията в Азия с плажове, екзотични растения и животни, но рядко с места с подобна артистична и еклектична атмосфера като град Мелака.

melaka-1
Снимки Пенка Станчева и Лора Рахнева

Разположен недалеч от Куала Лумпур, столицата на Малайзия, този град има всички основания да бъде цветна смесица от континенти и традиции. В миналото той е владян от португалци, холандци и британци, а в наши дни – населяван от китайци и мали. Това място носи отпечатъци и привкус на всички преминали от там народи. Пресичащата града едноименна река добавя колорит към и така цветното място. През 2011 година централната част на града и нейните традиционни сгради са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

За посетителите на града интерес предизвикват най-старата джамия и най-старият китайски храм в страната, традиционната китайска кухня Nyonya, както и безбройните занаятчийски галерии и ателиета. Това е място, в което при по-внимателно вглеждане в сянката на лоджии и растения, ще откриеш ресторанти и кафенета, в които да прекараш спокойни часове, изчаквайки внезапният дъжд да отмине.

Именно зад такива тесни фасади, които на пръв поглед с нищо не биха привлекли вниманието, са скрити и три великолепни места, в които всеки би могъл да отседне. Първото от тях Soon Lum и David Chang създават срещу кафенето и ресторанта им. Така го и кръщават – отсреща (Opposite). Те се залавят със задачата да реставрират няколко къщи, строени около 1940 година, намиращи се в района на туристическата улица Jonker. Постепенно ги превръщат в съвременни лофт пространства, в които ако попаднеш, не би искал да си тръгнеш. Скрити зад сянката на зеленина, обърнали гръб на шума от туристите, тези къщи са истински оазис за гостите. Да откриеш духа и привкуса на Европа в Азия е лукс, който може да бъде преживян, но не и разказан. Опитът на Soon във филмовите продукции и този на David в модата се обединяват в тези проекти, за да постигнат декор, в който успешно съжителстват светлина и сумрак, елементи от всякакви епохи и континенти, от различни стилове и теми. Резултатът е може би познат, но по своему пленителен и дава желание да се завръщаш в този малък град на потайностите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара