Д-р Наталия Боянова завършва медицина МУ – София през 1989 г. и придобива специалност по кожни и венерически заболявания през 1992 г.

Natalia_boyanovaОт 1989 до 2002 е лекар-ординатор  и началник- отделение в Областен диспансер за кожни и венерически заболявания – Шумен.  От 2002 г. до  2015 г. е началник-отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА – София. От 2015 г. започва самостоятелна дерматологична практика.

Д-р Боянова има ежегодни участия с постери, презентации и рядко наблюдавани клинични случаи в конгресите на Европейската академия по дерматология и венерология  (EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество, международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD. Печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА за 2011 г.  Др. Боянова е посочена от своите колеги за един от най-добрите дерматолози в класацията Best Doctors на Дарик радио.

Д-р Боянова извършва  консултации  в областта на общата  и детската дерматология,  алергодерматология, микология, съдови дерматози, онкодерматология,  премахване на малки доброкачествени образувания, естетични корекции с филъри и ботокс, химически пилинги, мезотерапия. Фейсбук страница.

Кога една жена трябва да започне с интервенциите срещу белезите на възрастта? Какви очаквания трябва да има от тях? До каква степен е възможно да се „върне младостта”?

В зависимост от  типа кожа и възрастта, дерматологът трябва да подходи индивидуално към всеки пациент и да предложи подходяща противостарееща програма. Във времето между 20 и 30 години кожата се нуждае от хидратация и подходящи пилинги, съобразени с проблемите в младата възраст. Между 30 и 40 години се появяват първите бръчки, настъпва отпускане на кожата. Подходящи в тази възраст са мезотерапиите с колаген, хиалуронова киселина, дълбока хидратация, фотоподмладяване.  След 40-годишна възраст кожата започва да губи своята младежка плътност и еластичност, поради намаляване колагена в дермата, променят се контурите на лицето и устните. След тази възраст дерматологът насочва своето внимание към коригиране загубата на обеми, което видимо подмладява лицето. Не на последно място в арсенала на лекарите е и ботулиновият токсин, който е предпочитано средство за релаксиране на мускулите в зоните на челото и около очите. За да се възвърне младежкият овал на лицето и да се коригира загубата на обем, се използва хиалуронова киселина, дълбоки химически и лазерни пилинги, колагенова мезотерапия.

д-р Наталия Боянова

Какви са последните тенденции в естетичната медицина?

Последните тенденции в естетичната медицина са в постигането на натурални резултати без хирургична намеса, само чрез хиалуронови пълнители, ботулинов токсин. Наскоро попаднах на едно световно проучване, което показва, че 58 млн. жени се интересуват от естетични процедури, но само 9 % от тях си правят такива. И знаете ли каква е причината? Страхът от ненатуралните резултати. Новите тенденции са свързани не с това да се попълват отделни бръчки, а  един цялостен подход, който включва първо – какво иска пациентът, второ – какво чувства пациентът и трето- неговите нужди. Добрият естетичен дерматолог трябва да намери баланса между тези три неща.

Възвръщане на загубата на обеми става чрез инжектиране на хиалуронова киселина на правилните места в така наречените MD кодове на младостта. Те са разработени от бразилския пластичен хирург д-р Маурисио де Майо за продуктите на Juvederm.

Чрез тази техника се възстановява не само загубеният обем, но и се осигурява лифтинг, подобрява се контурът на лицето и устните. Всяко лице е индивидуално и ролята на специалиста е да определи точно в кои зони има нужда да се инжектират хиалуронови пълнители. Интересно е например, че има точки, в които, ако инжектираш хиалуронова киселина, може да накараш пациента да се усмихне – тоест променяш емоционалното изражение с тези филъри. Това става чрез използването на иновативната VYCROSS технология. Тя ни дава възможност да работим на едно друго ниво – вече може да повлияваме емоциите на пациента. Резултатите са изключително натурални, което е и насоката на съвременната естетика и напълно безопасни за пациента и то в дългосрочен план.

Факт, вече не е модерно естетичните корекции да си личат.  Как можем да го постигнем – да спираме времето, без лицата ни да приличат на маски с различни от собствените ни изражения?

Всеки човек притежава индивидуалност, която трябва да се запази след направените  естетични корекции. Остаряването е физиологичен процес и не е възможно на 60 години да изглеждаме като на 30, но с помощта на съвременните средства на естетичната медицина може да запазим младежкото излъчване и стегнатата кожа. Прекаляването с естетичните намеси и създаването на свръхобеми води до промяна на индивидауалността.  Постигането на натурално изражение се получава с помощта на подходящите естетични корекции, съобразени с нуждите на конкретната жена. Добрият естетичен дерматолог владее изкуството да моделира лицето, така че то да изглежда подмладено, но без да губи идентичността си.

Как изглежда според вас красивата жена?

Красивата жена е добре поддържаната жена, излъчваща увереност. Красотата е съвкупност от много фактори, гени, излъчване. Мисията на добрия естетичен дерматолог е да подчертае естествените черти на жената.

Какви са най-подходящите терапии и процедури, които можем да направим през зимата?

Зимата е сезон, подходящ за процедурата химичен пилинг. Това е една от най-често прилаганите естетични процедури, които представляват нехирургичен метод за контролирано отстраняване на повърхностния епидермален слой и евентуално въздействие върху по-дълбоките слоеве. Целта на процедурата е да се подобри вида на кожата чрез стимулиране образуването на нов колаген, изглаждане релефа, намаляване фините линии и бръчки, изсветляване на пигментации и свиване порите. За всеки тип кожа и проблем трябва да се избере съответният пилинг, което ще направи вашият дерматолог.

Лекият повърхностен химичен пилинг успешно може да се съчетае и с други естетични процедури – филъри, ботокс, фотоподмладяване.

Естетичната дерматология е бързо развиваща се сфера на медицината – в стремежа да изглеждаме все по-млади учени непрекъснато откриват нови неща. Как поддържате професионалните си знания?

В сферата на естетичната медицина непрестанно се появяват  иновации. Непрекъснатото самоусъвършенстване е ключов фактор за успеха на добрия дерматолог. Имам шанса да се обучавам при едни от най-добрите експерти в естетичната медицина в световен мащаб.

Д-р Наталия Боянова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара