Поглеждали ли сте се в огледалото, когато сте сърдити, ядосани и раздразнени? Харесвате ли се? Учени са установили че само като си променим изражението можем да изпитаме емоцията. Само една усмивка може да промени всичко. А как усмивката се свързва с родителството?

  • Наблюдаване и осъзнаване

С каква енергия родителя избира да тръгне към детето си, как да регулира емоциите си и как да поведе с усмивка. Това е най-трудната част, която всеки трябва да свърши. С мислите си създаваме нашите емоции.  Оплитайки се в турнадото от негативни емоции води само до съжаление и чувство за вина. Затова е важно да осъзнаем как се чувстваме.

  • Реакция

След като сме осъзнали как се чувстваме е важно да може да се успокоим преди да реагираме. Начините за успокоение могат да бъдат най-различни (медитация, връзка с природата, физическа дейност и др.). Позволете си да изпитате негативните емоции, приемете ги и дайте път на усмивката.

  • Водене с усмивка

Пътят на осъзнаване и регулиране на емоциите се учи през целия живот. Забележете вашите емоции, не реагирайте, когато сте гневни, приемете се, дишайте и тръгнете с усмивка. Независимо какво се случва вътре в нас или около нас, нека се усмихваме на децата. По този начин им казваме “Аз те харесвам. Аз те обичам”.

“Мамо, усмихни се” е една от темите на “Академия за родители” – София. Автор на лекцията е Калбие Ходжева. Тя е  Акредитиран коуч към Международната коучинг федерация. Работи с родители в посока как да се разбират с децата си. Вярва, че щастливите родители могат да отглеждат и възпитават щастливи и уверени деца, така че светът да бъде по-спокойно място, изпълнено с детски смях. Създател на supermama.bg, както и общност за подкрепа на родители.

Вижте цялата лекция в следващото видео:

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара