„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ диригентът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

През 2015г. Камджалов поставя симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. Композиторът Петерис Васкс определя присъствието на Камджалов на пулта  като „вулкан и аскет“, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че под палката на маестрото филхармонията успява да предизвика напрежение, достигащо кулминация именно във върховното усещане за „крещяща тишина“. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. В периода на „Песните“ той се ориентира към опростяване на стила  и максимално редуциране на композиционните средства .

Изпълнител на соловите партии в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната дива Лиса Джерард.

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на миналия век, Джерард създава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на музиката на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с многожество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар, печели „Златен глобус“ и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов (както го нарече немската, музикална критика), публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и „Sacrifice”, песен от саундтрака на „Вътрешен човек“ – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част  от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на EPAY.BG 

На 01 март в НБУ диригентът кани всички на открита среща- разговор на тема „Подвигът и другото“ от 19.00 часа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара