Макар че външно това е един прост правоъгълен шкаф, хладилникът изпълнява огромна роля: събира и опазва храната, която ни поддържа физически и ни определя соииално. За да разбереш най-лесно какви са и хората, и епохата, в която живеят, достатъчно е да погледнеш в хладилника, Може би това е причината, поради която ни е толкова трудно да изхвърляме старите си вещи.

Хладилникът обаче трябва да пази храната ни, а не да служи за реликва. Още по-малко трябва да пазим реликви от минали години вътре в него, както често се случва. Емоциите, пораждани от храната, са комплексни, обаче изборът на хладилник и грижата за него са далеч по-просто нещо. Има няколко прости действия, които ще го запазят да работи с максимална ефективност и с минимални разходи електричество. Има и някои полезни методи, които може да използвате, ако например ледът мирише на чесън или при бедствия, като спиране на тока, докато сте на почивка.

Първо, полезно е да се разбира

как действа хладилникът.

По принцип хладилникът не прави храната студена от само себе си – той отстранява топлината и влагата от едно затворено пространство така, както действа климатичната инсталация. Повечето хладилници имат две отделения: едно за охлаждане и едно за замразяване. Макар че тези отделения изглеждат независими едно от друго, в повечето модели хладилници в тях циркулира един и същи въздух, който преминава през така наречения дросел. При тази система охладеният въздух преминава първо през фризера и след това отива в другите секции. Ето защо един непокрит съд с подлучен сос ще омирише и леда за напитки.

Не се притеснявайте, ако новият ви хладилник ви се струва много шумен. Много модели нови хладилници издават повече и по-разнообразни шумове от по-рано. Това е звукът на таймера за отстраняване на леда. който се включва и изключва, съскането на капките вода. които падат върху нагревателя за отстраняване на леда (автоматичното размразяване). това е и гъргоренето на охлаждащата течност, преминаваща през охладителните серпантини. Повечето хладилници трябва да бъдат регулирани за температура между

+2 и +3 °С в основната секция и между – 15 и -18 °С във фризера.

Ако желаете всичко вътре да бъде по-студено, засилете охлаждането в основната секция, а не във фризера.

Студеният въздух тръгва от фризера и засилването на охлаждането в него кара машината да затвори дросела между двете секции, така че във фризера да остава повече студен въздух. Така сладоледът ви ще стане твърд като камък, а напитките ще бъдат по-топли от желаното. Тъй като от съдържанието на хладилника се изсмуква въздух и влага, храната и напитките не трябва да се оставят отворени.

Яйцата, оставени в красивите специални места

за тях във вратата, се развалят по-бързо, отколкото ако са били оставени в техните картонени кутии, защото губят влагата си през черупки си. Ето защо съдържащите повече вода храни например зеленчуците трябва да се поставят в пластмасови торбички, така че влагата да се задържи.

Първата стъпка за поддържането на хладилника чист е незабавното забърсване на разлятата храна. Създайте си навика да изхвърляте старата храна веднъж седмично. Дори ледът за напитките трябва да се изхвърля редовно, така че да не се налага да използвате лед, който е поел миризми или дори е с изменен вкус. На всеки няколко месеца измивайте вътрешната повърхност с разтвор от две чаени лъжички сода за хляб в литър вода. Също така почиствайте съда, който събира водата, от автоматичното разтопяване на леда. Стъклените полици и особено чекмеджетата от фризера трябва да се мият, след като се оставят да се стоплят до стайна температура, за да не се пукнат или счупят от топлата вода.

Поне два пъти годишно, а и по-често, ако живеете в много прашно място,

сваляйте решетката, която покрива серпантините

на кондензатора, и отстранявайте натрупания прах, като използвате прахосмукачка с плоска дюза. Такава дюза има в принадлежностите на всички прахосмукачки, но можете да махнете праха и с четка с много дълги косми. Серпантините на кондензатора обикновено се намират в долната част на хладилника, обаче понякога те покриват цялата му задна част или са най-горе. Те се познават лесно – изглеждат като пружини от мека мебел. Това почистване отнема само няколко минути, но е много важно. Ако тези серпантини не се почистват, те се покриват с прах и косми, които не дават на топлината да се отдели навън, Прегряването на системата скъсява живота на хладилника. Ако тази система се почиства редовно, хладилникът ви би могъл да работи вечно.

За да може хладилникът да действа с максимална ефективност при минимални разходи,

дръжте го три- четвърти пълен.

По този начин когато вратата му се отвори и топлият въздух нахлуе в него, студената храна в него ще запази температурата стабилна. От друга страна обаче, ако той е натъпкан плътно, въздухът няма да може да циркулира изобщо и работата на хладилника ще се затрудни много.

Не се притеснявайте, ако искате да сложите гореща храна в хладилника, но помнете, че за да  изстине наистина бързо, тя трябва да бъде в малки съдове, евентуално предварително охладени в студена вода. Ако ще отсъствате дълго време например повече от месец, извадете всичката храна от хладилника и го изключете. След това го измийте с разтвор от сода, поставете регулатора 8 изключено положение и оставете вратата отворена, след като сте се уверили, че не е възможно някое дете да влезе в хладилника.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара