Румънският филм „Не ме докосвай“, в който България е копродуцент (заедно с Чехия, Франция и Германия), а една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, спечели „Златната мечка“, съобщи в. „Сега“.

Призовете на кинофестивала в Берлин бяха раздадени тази вечер. За лауреатите гласува шестчленно жури, оглавявано от немския режисьор Том Тиквер.

„Не ме докосвай“ предизвика скандал на фестивала с горещите сексуални сцени, които накараха част от публиката да напусне салона по време на прожекцията. Режисьор и сценарист на лентата е румънката Адина Пинтилие, а копродуцент от българска страна са „Агитпроп“ и Мартичка Божилова.

„Сребърна мечка“ за режисура взе Уес Андерсън за анимирания си филм „Островът на кучетата“. Тъй като режисьорът не присъства на церемонията в Берлин, наградата от негово име прие Бил Мъри. За актьорското си майсторство бяха наградени французинът Антони Байон и парагвайската актриса Ана Брун. „Сребърна мечка“ за артистичен принос взе и филмът на Алексей Герман „Довлатов“ за руския писател дисидент Сергей Довлатов.

В заключителния ден бе прожектиран и филмът на Милко Лазаров – „Ага“, който е първият български филм в основната програма на Берлинале от края на 80-те насам. Той изследва темата за разпада на семейството и традицията през преживяванията на едно инуитско семейство в далечния север.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара